jeszcze dostępne ale w moim mieście nigdzie nie mogę iść znaleźć. Jeśli macie do nich dostęp wykorzystajcie ten prosty przepis na pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku
Mienta blogRekin to głównie delikatne, białe mięso. Brak tłuszczu i ości powinien zachęcić wszystkich do spróbowania go chociaż raz. Mięso w smaku i konsystencji przypomina dobrej jakości tuńczyka. Idealnie komponuje się z nim smak świeżej cytryny
Milion Smakówposiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę(...)Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Ewentualnie podlać jeszcze bulionem. 2-3 minuty przed końcem dodać tuńczyka bez oleju. Wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam ją za cudny żółty kolor :) Składniki: kapusta pekińska 1 mała główka ryż ugotowany na sypko 1/2 szklanki ananas 1/2 świeżego lub z puszki(...)sól do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem
głodny alergikczęsto improwizujemy dodając jeszcze inne składniki. Składniki:600-700 dag pomidorów Lima (lub innych z przewagą miąższu)puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju)200 g mozzarelli,15-20 czarnych oliwek,15-20 kaparów z zalewy,2 ząbki czosnku,garść świeżych listków bazylii,garść świeżych gałązek tymianku,chleb typu włoskiego (dostępny w Lidlu, ale może też być inne pszenne pieczywo
Delicious Titbitstrzymają ramy ;) ale i tak zabawa była na sto dwa. Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Składniki: 2 średnie cukinie 1 puszka tuńczyka 5 jaj 2 ziemniaki szczypior sól, pieprz 2 łyżki świeżego, zielonego groszku Pasta: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy
Bon Appetit MałgorzatyDelicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić. spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach(...)oliwek extra verigne Delicate 1 łyżka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki płatków chilli Do miski włożyć mieszkankę sałat (umyć i osuszyć, jeśli nie była myta) , dodać makaron, pomidorki, tuńczyka, oliwki. Tuż przed podaniem polać dressingiem i delikatnie wymieszać. 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych
Moja Delicjagłówki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce(...)morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru: boczek około 2 plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone
KreatywnePinylodowej- 3 garście rucoli- 3 garście roszponki- 12 pomidorków koktajlowych- koperek- tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę)- 1 czerwona cebula- trochę soliSos do sałaty:- 2 łyżeczki musztardy francuskiej- ocet jabłkowy- oliwa z oliwek- pieprz- 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając(...)miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka, posypać cebulą, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać obficie świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowesałatki warstwowe są do siebie podobne. Jeśli potrzebujemy, żeby trzymały kształt, dodajemy jogurtu lub majonezu. Jeśli nie, zdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek(...)pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka kukurydzy z puszki, odsączona puszka tuńczyka, odsączona pół małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny 3 jajka ugotowane
Ugotowane pozamiatanekilkoma składnikami. Klasyczne połączenie tuńczyka z oliwkami i szpinakiem. Smaczny i szybki przepis na makaron . Czarny makaron Składniki: 250 g czarnego makaronu, świeży makaron 70 g szpinaku 2 dymki 2 łyżki tapenady, tutaj przepis 195 g tuńczyka w oleju, puszka 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni
codojedzeniaSkładniki: Filety z tuńczyka około 2 centymetrów grubości 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 2 garści świeżej kolendry 2 garści świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego koperku 10 łyżek oliwy z oliwek sól,pieprz do smaku. 1 łyżka soku z limonki Sposób: Oczyszczamy tuńczyka by nie było skóry i kości osuszamy, nakrapiamy sokiem z limonki,prószymy pieprzem i solą
Viola cooks with passionbrokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Na dno przezroczystej miski wysypać poszatkowaną kapustę
Kulinarne Przebojepomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek, 20 sztuk filetów z sardeli (anchois), 1 ząbka czosnku, 1 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 3 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie sałatki nicejskiej nawet całkowitemu laikowi nie powinno nastręczyć jakichkolwiek(...)wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem łyżeczkę musztardy, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego oregano i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki te przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo zmielonym pieprze
Wyprawy kulinarneWymieszać wszystko razem, lekko rozcierając. Szczypiorek pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pesteczki, posiekać drobno. Wszystko razem dodać do awokado i tuńczyka, przyprawić solą i wymieszać dobrze. Podawać ze świeżym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodzienna