Dziś coś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie
W kuchni KatiePost Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeoliwki. Po jedzonku lekki odpoczynek, wsiadam na rower i razem z moją drugą połówką jedziemy sprawdzać co się dzieje we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję: stek z tuńczyka szklanka makaronu razowego garść świeżej bazylii 2 łyżki sera gorgonzola sól morska pieprz czarny olej kokosowy Wykonanie: Steka z tuńczyka oprósz solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym
Bike By Lifeknajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona(...)łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu
Kuchnia Prezydentowejciabatta. SKŁADNIKI: 1 ciabatta (moja była z oliwkami) 1/2 dużego pomidora 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartej mozzarelli 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym świeże oregano sól pieprz pieprz kolorowy oliwa z oliwek A jak to zrobić: Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, oregano i czosnek. Wsypać mozzarellę(...)oliwek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć ciabattę przekrojona na pół. Na jeszcze ciepłą ciabattę ułożyć warstwę pomidorów. Na wierzchu kanapki ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka. Całość oprószyć kolorowym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachwystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane pomidory – chyba prościej się już nie da! Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy: – połówki świeżych pomidorów – 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym) – majonez jogurt – kapary – sól, pieprz do smaku – ćwiartki ugotowanych jajek Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozpuście widelce(...)czasie umyjcie pomidory, przekrójcie na połówki i wydrążcie środek (najlepiej go trochę osuszyć). Do środka pomidorów nakładajcie farsz, a na wierzch układajcie ćwiartki ugotowanych jajek i gałązki świeżych ziół
Szybko Tanio Smaczniewpływ na smak sałatki. Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował. Składniki: kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach) puszka tuńczyka w sosie własnym świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek) Dressing: 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można(...)szczypiorkiem 2 ząbki czosnku sok z połowy dużej cytryny kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie. Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić. Wszystkie składniki dressingu przełożyć
Codziennik Kuchennysłonecznej Italii. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu, 100 ml oliwy, 6 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki pepperoni, 40 gram sera pecorino romano, 160 gram tuńczyka w oliwie, jagód kaparów, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wstawienia osolonej wody na makaron. Następnie na głęboką patelnię wlałem 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Z uporem maniaka(...)Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu
Wyprawy kulinarnetuńczyka od tego dnia twierdzi, że jest zarąbisty i co trochę dopytuje kiedy znowu go przygotuje, więc serwuję mu go co jakiś czas. Składniki: 1 stek z tuńczyka (ja miałam mrożony) świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz kolorowy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek (ja użyłam oleju z awokado) Wykonanie: Użyłam produktu mrożonego, więc dzień wcześniej wyciągnęłam(...)rozmarynem, lekko wklepałam przyprawy i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażyłam stek, po jednej minucie na stronę. Potem wyłożyłam je na talerz dając tuńczykowi odpocząć minutę. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju, bo stek zniknął w kilka chwil z talerza, ale nadal pracuję nad uchwyceniem ujęcia przekroju :) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesałaty rzymskiej - garść liści świeżego szpinaku - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy - pół zielonego ogórka - 50 g tuńczyka z zalewy własnej - 2 jaja wiejskie - pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego - kilka listków bazylii świeżej siekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing(...)pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut
Sajkofanka smakuNiezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem. 3 puszki tuńczyka 600 g selera 100 g masła 4 jajka 2 cebule 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki kaszki manny 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut
Jadło i czytadłoUgotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę. Tuńczyka odedzamy od sosu i dodajemy do jajek. Szalotkę, szczypiorek i oregano drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy sos tabasco oraz majonez i przy pomocy widelca łączymy wszystkie składniki w pastę. Podajemy ze świeżą grahamką i plastrami pomidora. Smacznego
DefinicjaSmakukroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Post Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łukasz Jończyk, doradca kulinarny North Fish. Po krótkim wstępie, pysznych przekąskach i doskonałych świeżych koktajlach owocowych, które również są serwowane w restauracjach, przystąpiliśmy do działania. Pod okiem Łukasza i jego kolegów przyrządziliśmy dwa dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza(...)drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło w nich niewiele osób
Kulinarne przygody GatitySkładniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana natka pietruszki trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą(...)Posiekajcie cebulę, pomidory umyjcie i pokrójcie na dowolne kawałki. Tuńczyka odcedźcie. Na patelni rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim posiekaną cebulę. Wymieszajcie fasolkę z ciepłą jeszcze cebulą, tuńczykiem i pomidorem. Doprawcie dobra solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypcie natka pietruszki i skropcie octem balsamicznym. Pyszna na ciepło i na zimno
OliveandThyme