placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić w kostkę wymieszać z rybą oraz kukurydzą, doprawić pieprzem. Placki do tortilli wysmarować musztardą, wyłożyć sałatkę oraz(...)jogurtowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 50 g makaronu 120 g brokuł mrożonych 35 g tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu
KuchniaWeDwoje.plSkładniki:świeży młody szpinak lub sałatapuszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorkikilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)4 jajka ugotowane na twardo1 cebula - podsmażona na oliwie1 ogórek zielony4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażeniaCukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek
Bon Appetit Małgorzatyzielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym(...)piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się rozpuścić, a brzegi zarumienić). Posypać świeżą bazylią bezpośrednio przed podaniem. Pizza z tuńczykiem, jak widać jest naprawdę na cienkim cieście, ale nie wygina się i dodatki z niego nie spływają. Nie jest przeładowana składnikami – pamiętajcie, że prawdziwa włoska pizza ma od 3 do 5 składników
Pociąg Do Kuchnioliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru 13 g świeżych drożdży Dodatki: sos z pomidorów daktylowych pomidory suszone szynka tuńczyk w oliwie z oliwek szpinak świeży ser sałatkowy Przygotowanie: Odlać 30 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru w kruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną(...)dwie części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki
Ala piecze i gotujeDziś coś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie
W kuchni KatiePost Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeoliwki. Po jedzonku lekki odpoczynek, wsiadam na rower i razem z moją drugą połówką jedziemy sprawdzać co się dzieje we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję: stek z tuńczyka szklanka makaronu razowego garść świeżej bazylii 2 łyżki sera gorgonzola sól morska pieprz czarny olej kokosowy Wykonanie: Steka z tuńczyka oprósz solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym
Bike By Lifeknajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona(...)łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu
Kuchnia PrezydentowejNiezbyt skomplikowana w wykonaniu sałatka, której głównym składnikiem jest tuńczyk oraz makaron w kształcie ryżu. Dodałam też dużo świeżego kopru oraz ogórki kiszone i kukurydzę. Zapraszam po przepis :) Składniki: 2/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie 1 puszka kukurydzy l5-6 ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki
Czerwień i błękitciabatta. SKŁADNIKI: 1 ciabatta (moja była z oliwkami) 1/2 dużego pomidora 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartej mozzarelli 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym świeże oregano sól pieprz pieprz kolorowy oliwa z oliwek A jak to zrobić: Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, oregano i czosnek. Wsypać mozzarellę(...)oliwek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć ciabattę przekrojona na pół. Na jeszcze ciepłą ciabattę ułożyć warstwę pomidorów. Na wierzchu kanapki ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka. Całość oprószyć kolorowym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachwystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane pomidory – chyba prościej się już nie da! Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy: – połówki świeżych pomidorów – 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym) – majonez jogurt – kapary – sól, pieprz do smaku – ćwiartki ugotowanych jajek Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozpuście widelce(...)czasie umyjcie pomidory, przekrójcie na połówki i wydrążcie środek (najlepiej go trochę osuszyć). Do środka pomidorów nakładajcie farsz, a na wierzch układajcie ćwiartki ugotowanych jajek i gałązki świeżych ziół
Szybko Tanio Smaczniewpływ na smak sałatki. Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował. Składniki: kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach) puszka tuńczyka w sosie własnym świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek) Dressing: 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można(...)szczypiorkiem 2 ząbki czosnku sok z połowy dużej cytryny kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie. Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić. Wszystkie składniki dressingu przełożyć
Codziennik Kuchennysłonecznej Italii. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu, 100 ml oliwy, 6 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki pepperoni, 40 gram sera pecorino romano, 160 gram tuńczyka w oliwie, jagód kaparów, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wstawienia osolonej wody na makaron. Następnie na głęboką patelnię wlałem 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Z uporem maniaka(...)Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu
Wyprawy kulinarnetuńczyka od tego dnia twierdzi, że jest zarąbisty i co trochę dopytuje kiedy znowu go przygotuje, więc serwuję mu go co jakiś czas. Składniki: 1 stek z tuńczyka (ja miałam mrożony) świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz kolorowy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek (ja użyłam oleju z awokado) Wykonanie: Użyłam produktu mrożonego, więc dzień wcześniej wyciągnęłam(...)rozmarynem, lekko wklepałam przyprawy i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażyłam stek, po jednej minucie na stronę. Potem wyłożyłam je na talerz dając tuńczykowi odpocząć minutę. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju, bo stek zniknął w kilka chwil z talerza, ale nadal pracuję nad uchwyceniem ujęcia przekroju :) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujesałaty rzymskiej - garść liści świeżego szpinaku - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy - pół zielonego ogórka - 50 g tuńczyka z zalewy własnej - 2 jaja wiejskie - pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego - kilka listków bazylii świeżej siekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing(...)pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut
Sajkofanka smaku