pierogów Farsz: 1 cukinia 1 zielona papryka 1 por 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko(...)Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Również wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej
Food Squarenaturalnego światła. Stąd wziął się pomysł na tę aromatyczną sałatkę pełną naturalnych kolorów. Składniki : brokuł 2 jajka na twardo puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie por (zielony kawałek 5 cm) kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej sól świeżo mielony pieprz czarny sól gruboziarnista 4 kleksy majonezu Brokuł podzielić na małe kawałki (takiej wielkości, by łatwo go było wziąć do ust) i wrzucić(...)ostygł. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozsypać na schłodzonych kawałkach brokuła. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu. Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na cieniutkie półtalarki. Rozrzucić na wierzchu sałatki. Paprykę konserwową pokroić na drobne kawałki. Rozrzuć na sałatce. Na co drugiej ćwiartce jajka uformować kleksy z majonezu. Całość posypać szczyptą gruboziarnistej soli morskiej i świeżo mielonym
Weekendy w domu i ogrodziezwarte i sycące, świetnie nadają się również do zapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej(...)proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości
Even Better FoodSałatka ze szpinaku i tuńczyka Składniki : Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami - 160 g ( 1 puszka ) szpinak świeży - 250 g Sos : sos sałatkowy- paprykowo ziołowy - 1 torebka woda - 4 łyżki oliwa z oliwek - 4 łyżki Dekoracja pomidory Przygotowanie : Liście szpinaku umyć, osączyć na durszlaku. Rozłożyć na talerzu liście szpinaku, na szpinak wyłożyć tuńczyka z kuskusem perłowym
Kuchnia DanusiZamówiliśmy dużo różnych dań tak, aby spróbować jak najwięcej: Melanzane al forno con ricotta (bakłażan zapiekany z serem ricotta, podawany z lekko pikantnym sosem ze świeżych pomidorów) Tonno marinata alla tartara (tatar z marynowanego tuńczyka z papryczką chili, podany z rukolą, pomidorami koktajlowymi i kremem balsamicznym) Tagliatelle con carne di vitello e speck (makaron wstążki w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym
Karola gotujeósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościsosie własnym 3-4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 łyżka posiekanych kaparów(opcjonalnie) 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy świeże zioła(np.koperek/szczypiorek) sól,pieprz Sposób wykonania: Ryż przekładamy do głębokiej miski, dodajemy tuńczyka. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Dodajemy kapary, majonez, musztardę, zioła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smaki Nataliidanie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 ząbki czosnku odrobina oleju sól, pieprz Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać odrobinę
Ugotowaćkolacja , czeka na mnie , aj pyzotka , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w oleju 1 średnia cebulka 10 kromek chleba masło po posmarowania pieczywa pęczek świeżego kopru sól pieprz biały szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu Wykonanie
Mój Smakzaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces dojrzewania. _________________________________________________________ Przepis 10 dojrzałych pomidorów 300 gramów tuńczyka w oliwie z oliwek kilka ząbków czosnku 1 papryczka peperoncino 1 opakowanie serka mascarpone świeże oregano garść pistacji 4 łyżki oliwy z oliwek ( opcjonalnie) sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz – Pomidory mijamy, ścinamy ich wierzch w poziomie
Bon Ton ItaliaKupując rybę musimy zwracać uwagę na to, by ta była świeża. Najlepsza rybą jest oczywiście ta niemrożona. Tutaj w zależności od tego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana, tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować
WojnaNaSmaki.plsosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać ze skorupek i rozgnieść ( ja użyłam widelca). Tuńczyka odsączyć z zalewy,seler i cebulkę drobno posiekać. Połączyć z jajkami,dodać majonez,koperek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko
Kolorowa kuchnia Elkiwyszedł naprawdę smaczny :) Gdy go zjedliśmy mogliśmy cieszyć się pięknym dniem na długim spacerze :) 120 g kuskusu puszka filetów z tuńczyka w oliwie 2 łyżki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku 2 świeże ogórki 3 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka cienkiego szczypiorku szczypta soli Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (0,5 cm ponad poziom kaszy
Mienta blogpuszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę(...)mieszając co jakiś czas. Przekładamy nasz sos do garnka dodajemy łyżeczkę koncentratu (dla mnie najlepszy jest Pudliszki), dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, skrojoną bazylię i przyprawiamy do smaku. Posypujemy świeżą bazylią. Smacznego! Już ostatnim razem wspominałam Wam, że zaczęłam patrzeć na to co jem. Dzisiaj dokładnie przeszłam przez dział: BAZYLIA. Wybrane właściwości medyczne: wzmacniające; przeciwzapalne; ściągające; przeciwbólowe; antybakteryjne
Kuchnia moimi oczami