spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;) 2 porcje Składniki : 2 średniej wielkości cukinie 2 puszki tuńczyka w sosie własnym jeden pomidor obrany ze skórki 5 ząbków czosnku łyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony do smaku oliwa ser grana padano Przygotowanie(...)zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami tabasco blendujemy, dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie
Niezły Młynekfrancuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2 pomidory 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty i wstawić do nagrzanego(...)gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na gorące ciasto wyłożyć plastry pomidorów, posypać suszoną bazylią lub oregano, wyłożyć porcję tuńczyka posypać niewielką ilością sera i zapiekać razem około 5-10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamisce i polewamy ,grubą warstwą ,wierzch sałatki . Wykańczamy tartym serem i szczypiorkiem. Sałatka raczej do spożycia na świeżo, bo drugiego dnia, może puścić sok i zacząć nieapetycznie pływać – ja tego bardzo nie lubię . Gotowe – smacznego ! Post Warstwowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypiekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. Składniki: farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 40 g startego sera żółtego, ciasto: 15 g świeżych drożdży, 200 g mąki z pełnego przemiału
Moniki Smakołykipewno będzie następny raz- dodam tylko oliwki…. Zapraszam! Zapiekanka makaronowa z tuńczykiemSkładniki:ok.350 g makaronu, np. typu rurki2 puszki tuńczyka (około 200 g każda)1 puszka ciecierzycy (około 400 g)1 puszka pomidorów (400 g)150 g świeżego szpinaku4 ząbki czosnku2 czerwone cebule1 żółta papryka2 łyżki ziół prowansalskich1 łyżka papryki słodkiejsól, pieprz,ser do posypania (u mnie mozzarela)olej(...)lekko twardy, czyli al dente.2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać i pokroić w paski. Szpinak opłukać i odsączyć. Ciecierzycę i tuńczyka odsączyć. 3. Na patelni -na oleju rzepakowym- smażyć cebulę z czosnkiem przez kilka minut, na małym ogniu, aby lekko zmiękły. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 1-2 minuty
UgotujmyTo.plRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka.Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze
W kuchni Karmel-itkiDziś proponuję przekąskę, którą w dużej części szybko zrobimy w domu. Można ją potem zapakować do pudełka, ana zielonej trawce podać ze świeżymi bułkami, kupionymi po drodze lub upieczonymi w domu. Składniki (na 4 porcje): puszka tuńczyka w oleju (proponuję rozdrobniony) 12 pomidorków koktajlowych 8 wypestkowanych oliwek szalotka kilka liści natki pietruszki pieczywo Odlać nadmiar oleju z tuńczyka. Pomidorki pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieSzybko, smacznie i aromatycznie :) Składniki 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1 puszka tuńczyka 5 ząbków czosnku 5-6 karczochów z zalewy oliwa z oliwek sól, pieprz świeże zioła do … Czytaj dalej Czosnkowy makaron z karczochami
czarrna od kuchnibrałyśmy się za gotowanie. Wielogodzinne wspólne krojenie, mieszanie, przyprawianie, próbowanie, picie kawy, podjadanie i rozmowy. Jeśli czegoś brakowało, wystarczyło wyjść do ogrodu babci przy domu, gdzie można było znaleźć świeżą miętę, kolendrę, ciecierzycę, a nawet oliwki. Tak mijały godziny. Nasza libańska przygoda jest wciąż przed nami. Myślimy o niej, odkąd dostaliśmy od naszej przyjaciółki worek zataru przywieziony z podróży(...)Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past z bobu, zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli z mięsem, marchewki pieczone w kuminie i muhallabeieh, czyli mleczny pudding z kwiatami pomarańczy i różą. Będziecie
GRUBY WAŁEKpizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i świeżą bazylią.5. KeftedakiaCoś dla mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet(...)jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze
Chilli Czosnek i Oliwapikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść majonez 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki. 2. Dodać
Kuchnia Paulettesprzygotowania tej sałatki Składniki: 1 słoik ciecierzycy gotowanej w zalewie ( do kupienia w Lidl Polska) słoik tuńczyka białego w oliwie z oliwek ( do kupienia w Lidl Polska) kilka sztuk czarnych oliwek z zalewy ( do kupienia w Lidl polska) 1 pomidor- świeże zawsze na Ryneczku Lidla 1 ogórek wąż- świeże zawsze na ryneczku Lidla dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek
Z Majeczką w kuchnicukinia nie za duża cukinia( wraz ze skórką) 1 cebula garść świeżego kopru i szczypiorku, umytego i posiekanego 1/3 szklanki mleka sól, pieprz czarny, 1 łyżka oleju 100 g twardego sera startego na tartce o małych oczkach 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka masła Sposób przyrządzenie : Cukinie zetrzeć na tarce, cebulę
pieprzny smaczekSuper zdrowe awocado i uniwersalny tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej. Tuńczyka jemy tylko okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć "zapuszkowany" ma jej dużo mniej niż świeży. Awokado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią serce i obniżaja cholesterol. Jeden średni owoc(...)wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niz banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood". Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony pieprz sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!