świeży tuńczyk - 500 przepisów (strona:16/34)

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym 234

której dopełnieniem jest sos sezamowy.   Składniki  Sałatka   200 g jarmużu   2 puszki tuńczyka w sosie własnym   1 puszka ciecierzycy   1 puszka kukurydzy   2 ząbki czosnku   3 szalotki   garść oliwek   sól  świeżo mielony pieprz Sos sezamowy   1 duże opakowanie jogurtu greckiego light   2 łyżki sezamu(...)łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku z cytryny   sól   świeżo mielony pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalew

My Chcemy Jeść
Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem 143

szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego  sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy(...)zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z  cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 189

Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !!         Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ(...)dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka.  Następnie  dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu

Życie na widelcu
7 powodów, dla których uwielbiam ... 446

przypomina ciastolinę).  Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować

KUCHARNIA
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 154

posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy

DefinicjaSmaku
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 147

oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych garść liści świeżej mięty, posiekanych garść koperku, pisiekanego skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny Przygotowanie faszerowanych pomidorów: Odetnij wierzchy z pomidorów i odłóż na bok. Przy(...)być jeszcze lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw farsz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 254

Składniki 400 g świderków razowych ,u mnie Makarony Polskie twardy , średniej wielkości bakłażan ząbek soczystego czosnku pół różowej cebuli kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych liście bazylii słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek sól himalajska różowa pieprz kolorowy prosto z młynka opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym Wykonanie Pokrój umytego(...)sparzać" ,delikatnie, ściąg z niego skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj. Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego. Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka. Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki. Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę. Posyp obficie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 642

większego wysiłku mogę ją zrobić wieczorem, by następnego dnia rano po drodze zawitać do piekarni w celu zakupu do niej świeżego pieczywa. Składniki: 2 torebki ugotowanego i ostudzonego ryżu puszka kukurydzy 4 średnie ogórki kiszone puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym (ja daję rozdrobnionego) Mała cebula sól pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Do miski przełożyć ryż. Kukurydzę odcedzić

Fabryka pomysłów
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 224

łagodnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Czosnek w proszku Sól morska Pieprz Bazylia (najlepiej świeża) Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy.  Wbijamy 2 jajka.  Przyprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki.  Obieramy 1/2 rzepy.  Kroimy

Czarnawisienka
Ogórki faszerowane sałatką 206

Dzisiaj na upały proponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z tuńczykiem 162

jajko 0,5 szklanki ciepłej wody  1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy

Kuchenne aromaty
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 113

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ale nie te nafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się!  Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina  ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi  Sos 1 łyżka musztardy klasycznej

Kukuleczki
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno) 154

mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć. W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem. Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka

Di gotuje
Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone 152

przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże.... Dostawa w każdy czwartek.   zastawa

królestwo garów
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 389

gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu. W tym samym czasie dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i odcedzonego z oleju tuńczyka. Całość mieszamy. Wykładamy na półmisek, w moim przypadku  półmisek Vintage  i posypujemy świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego * wpis sponsorowany

IMPRESJA SMAKU
Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym 352

mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem z kurczakiem, posypujemy świeżo posiekaną bazylią, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! *Zamiast z kurczakiem, makaron możemy podać z tuńczykiem z puszki. Jeżeli zdecydujecie się na tę wersję, tuńczyka z puszki podajemy na sam koniec, gdy makaron i sos są już na talerzach

My Culinary Art