świeży tuńczyk - 500 przepisów (strona:8/34)

KANAPKA NICEJSKA 194

Pyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce.  Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady.  SKŁADNIKI / 1 kanapkę(...)bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek)  1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny

cool and minty
MAKARON Z TUŃCZYKIEM, ANCHOIS I KAPARAMI W SOSIE POMIDOROWYM 263

ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki  świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania (opcjonalnie) makaron Na rozgrzanej oliwie z tuńczyka zeszkliłam pokrojoną cebulę. Pokroiłam fileciki anchois, kapary. Ząbki czosnku starłam. Dodałam wszystko do cebuli.   Wszystko(...)razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem i oliwkami. Smacznego

potrawyregionalne
Sałatka wielkanocna PTASIE GNIAZDO 335

każdemu!  Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek 3,5 łyżeczki majonezu Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku 3 rzodkiewki 2 garście świeżej roszponki Garść kukurydzy  Pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju Kiełki rzeżuchy Suszona żurawina Przygotowanie: 1/ Układamy warstwowo w dużym kieliszku na wino (500-750ml): Roszponka, następnie plasterki rzodkiewki, roszponka, kukurydza

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z tuńczyk 138

zybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w zalewie, 2 awokado, 2 limonki, 2-4 chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru

SzczyptaSmaQ
Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem 164

bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko. 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 5 plastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka

wesoła kuchnia
Sos z makaronem w 30 minut 181

makaronem Składniki: 300 g makaronu 2 czosnki solo 1 mały słoiczek anchois 6 łyżek oliwy 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 duży świeży pomidor 100 g jarmużu, drobno posiekanego 2 puszki tuńczyka, ok. 250 g 3 łyżki natki pietruszki 2 kromki chleba 2 suszone czerwone chili 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Obierz(...)trochę dłużej jeśli jarmuż był zamrożony. Dodaj pomidory z kartonu i świeży pomidor pokrojony w kostkę. Zagotuj sos. W między czasie ugotuj makaron aldente. Ocedź na durszlaku ale wpierw zachowaj szklankę wody z gotowania. Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i przyprawami, włóż odcedzony tuńczyk i gotuj przez 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty dolej

codojedzenia
Pasta jajeczna z tuńczykiem 147

Pasta jajeczna z tuńczykiem   ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza .    Składniki(...)jajka  puszka tuńczyka w zalewie z olejem  majonez według uznania pieprz sól       szczypior  Wykonanie  Jajka gotuję na twardo kiedy wystygną ścieram na tarce na małych oczkach ,do jajek dodaje tuńczyka bez zalewy ,szczypiorek posiekany oraz majonez ,pieprz sól do smaku i dokładnie mieszam ,doskonale smakują z świeżymi bułkami bądź chlebkiem

Mój Smak
PASTA Z TUŃCZYKA I SUSZONYCH POMIDORÓW 132

Puszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka.  Szybka i prosta. Smakuje każdemu.  Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym(...)Przygotowana w ten sposób pasta będzie mniej gładka i puszysta, ale równie smaczna. SKŁADNIKI/ 2 porcje 1 puszka (160 g) tuńczyka z puszki 2 łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia)  1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba - posmarowane oliwą i opieczone na patelni grillowej

cool and minty
Myszki na kiełkującej łące 163

ugotowanych jajek, 125 g bryndzy, kiełki brokułów, 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego, 1 pomidor koktajlowy, ser żółty w kawałku, 12 plasterków oliwek, pieprz zielony świeżo mielony, 12 liści szpinaku, ziarna kapary. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy z nadmiary sosu własnego i mieszamy z bryndzą. Jajka przekrawamy po długości na połowę. Na każde jajko nakładamy tuńczyka z bryndzą. Myszkom z oliwek robimy

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronu gryczanego z tuńczykiem 291

dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od  Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od  Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo mielony pieprz biały od  Rafex Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem  oleju według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę(...)tuńczyka odsączamy z zalewy, pora kroimy w pół plastry. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem świeżo zmielonym, delikatnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 247

razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem(...)śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy

Chilli Czosnek i Oliwa
Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym 204

Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań!   Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny  świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem 144

tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych pomidorów szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam

kruche babeczki
Tuńczyk z grillowany sosem szafranowym 164

smak tuńczyka, szybko się go przygotowuje. Nie wymaga specjalnych umiejętności, trzeba tylko bardzo krótko go smażyć. Z sosem szafranowym to było coś pysznego. Mięso tuńczyka pokroić na płaty o grubości 1,5 cm. Doprawić świeżo mieloną solą i pierzem. Posmarować płaty mięsa z dwóch stron oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać. Dłoń przytrzymać nad patelnią, jak poczujecie ciepło to oznacza(...)masa prawie zgęstnieje. Zdjąć miskę z sosem z garnka i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Thermomix – sos szafranowy Do naczynia miksującego dodać żółtka, zamoczony szafran,śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz , czas 6 minut, temp. 80 C, obroty 4 Usmażonego tuńczyka polać sosem i podawać. To było pycha

Kuchnia Pokoleń
Sałatka gryczana tuńczykiem 326

gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko studzimy. Kukurydzę z fasolą odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą pozostawiając(...)nasion, cebulę obieramy, kroimy w kostkę.  Z tuńczyka odlewamy zalewę. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski dodajemy kukurydzę, fasolę pokrojoną paprykę, cebulę oraz kawałki tuńczyka, pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą, dekorujemy według uznania odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce by smaki się połączyły. Smacznego

kgwjanczewo