świeży tuńczyk - 500 przepisów (strona:3/34)

Sałatka wiosenna z tuńczykiem 222

Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing  z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka  w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu

Trzeci talerz
Pieczony batat z tuńczykiem z purée z groszku i pomidorkami 108

żeby batat nam się nie kołysał, wystarczy   od dołu odkroić cienki pasek). Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i podgrzewamy go bardzo krótko na patelni. Na batata nakładamy tuńczyka i świeży tymianek, podajemy z puree z groszku i pieczonymi pomidorkami.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą 148

cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Jak wykonać ? Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu  z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Wanilia i Kardamon
Wrapy z tortilli z tuńczykiem 158

Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki(...)tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Układamy liście świeżej sałaty, kawałki tuńczyka oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym nożem na 5 kawałków

Pyry na Gaz
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem 150

kolejną propozycję na obiad,a mianowicie znienawidzony w dzieciństwie szpinak, który uczę się na nowo polubić :)  składniki na 2 porcje: 5 kostek szpinaku mrożonego ( lepszy świeży) puszka tuńczyka w sosie własnym 6 pomidorów suszonych makaron pełnoziarnisty tagliatelle 5 gniazdek 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy

Cukier&Puder
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem 154

sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Polecam, naprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak(...)smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Smakołyki Asi
Sushi 191

wykonania dania.   Z relacji mego syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj dowiedziałam się, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy(...)krótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli  300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania

Kuchcik gotuje
Tuńczyk z rukolą i fetą 148

kolorowa sałatka. Nie tylko na przystawkę, możecie ją podjadać przez cały dzień. Dzięki dodaniu kawałków pokruszonej fety nie trzeba solić sałatki. Jedynymi przyprawami, które dodają i podkreślają smak tuńczyka to świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Należy też pamiętać, że rukola (rokietta siewna) sama w sobie jest bardzo aromatyczna o charakterystycznym pieprznym smaku. Jest zamiennikiem pieprzu, używana także

Zasmakuj Kuchni
Istenić - Slovenian Bubbles 113

Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek:  - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty

królestwo garów
Pizza kwiatek 258

bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki(...)jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem) Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim sosem, czy keczupem, lub po prostu posypać bazylią

KasiaiKrzysiu.pl
Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek 136

Wyborna przystawka na ostatni dzień roku:)  ogórek korniszon puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby oliwki zielone z czerwoną papryką koperek Sos: oliwa  kilka ziarenek zielonego pieprzu łyżeczka musztardy ocet winny biały   Siekamy składniki i układamy warstwami w obręczy. Róbmy malutkie przystawki. Da nich przygotujcie sos: musztarda, ocet biały, olej rzepakowy , kilka ziarenek zielonego

AZgotuj!
Przepis na… – Vitello tonnato, wykwintny smak Piemontu 235

cebula 6 filecików anchois 300 ml białego, wytrawnego wina oliwa z oliwek dwie cytryny łyżka kaparów sól, pieprz Do garnka wkładamy kilogram oczyszczonej cielęciny, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (najlepiej świeżego, nie z puszki), poszatkowaną cebulę, fileciki anchois, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy dwie szklanki białego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka

Bon Ton Italia
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 225

zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem(...)wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 187

Danie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować - zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła. W każdym bądź razie z pewnością zasmakuje(...)lecz po kilku chwilach "usiądzie" i będzie go znacznie mniej. Po tym czasie dodaj do szpinaku odsączonego tuńczyka, śmietankę oraz jogurt i groszek, wymieszajcie dobrze, przyprawcie lekko i połączcie z odsączonym z wody makaronem. Wykładajcie na talerze i doprawcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makaron castellane z tuńczykiem 99

spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie   W rondelku podsmażyłem na połowie oliwy obrane ząbki czosnku, po chwili dodajemy posiekane anchois i smażyłem(...)zagotowałem, a kiedy wyparowało, wyjąłem czosnek, dodałem obrane ze skóry, rozdrobnione pomidory, resztę oliwy, sól do smaku. Dusiłem pod przykryciem 15 minut. Pod koniec gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach

R'n'G Kitchen