świeży tuńczyk - 500 przepisów (strona:23/34)

Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe 166

wędzonym łososiem lub makrela.  Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej szalotki, 1-2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie), 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (do wyboru: tymianek, pietruszka, kolendra, bazylia itp).  sól, pieprz

SzczyptaSmaQ
Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 140

przygotowanego przez Szefa kuchni Macieja Majewskiego. Nowe menu, jak na wiosenne przystało jest lekkie, świeże, kolorowe. I jak to w Le Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze

królestwo garów
Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka 209

rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu.   Cebulkę bardzo drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.   Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem. Inne przepisy na jaja faszerowane znajdziemy tutaj Moje posty

Słodka Strona
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 171

tuńczykiem  1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju  rzepakowego 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć(...)balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki

Kolorowa kuchnia Elki
Risotto z tuńczykiem 197

ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu, 200 g ryżu arborio, 50 ml białego wytrawnego wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku(...)wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy odsączone z oleju kawałki tuńczyka, delikatnie mieszamy łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały

Moniki Smakołyki
Awaryjna Sałatka z Tuńczykiem! 465

każdym razem pysznie. Ja podaję Wam wersję podstawową -pyszną.  Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy

Blondynka Gotuje
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka 238

sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku. Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej 2 jajka (ugotowane na twardo) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku sól(...)świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej). Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Jajka obrać i drobno pokroić. Tuńczyka, kukurydzę

Kuchcik gotuje
Kotlety z tuńczyka z sosem aioli 273

spróbowaniu spałaszował pół pudełka ze świeżym chlebem. Smakowita Pajda smalczyk roślinny zaskoczyła mnie po pierwsze składem, bo produkt okazał się w 100 procentach roślinny bez żadnych dziwnych, chemicznych dodatków, po drugie smakiem, bo na chrupiącej bułeczce  smakował rewelacyjnie, a po trzecie świetnie się wkomponował w smak przygotowanych potraw takich jak poniższe kotlety z tuńczyka. Tak wiec zapraszam na przepis, który

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaczane miseczki z tuńczykiem 281

Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki.  Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Dodać majonez, dokładnie wymieszać.  Masą nadziać ziemniaki. Udekorować świeżymi ziołami. Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Paprykarz z tuńczykiem 150

ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego(...)balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki
Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku 131

Grillowana ryba i świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem

Milion Smaków
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 211

SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana Padano albo Parmezan kilka listków świeżej bazylii porcja makaronu spaghetti, bucatini lub tagliatelle dla dwóch osób sól pieprz

Karo in the Kitchen
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 252

jako część obiadu. Polecam.  składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu

Stare Gary
Skomponuj swój idealny lunch! 189

produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy  Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko zjeść jednorazowo taką(...)wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne

Kuchnia Ellie