świeży tuńczyk - 500 przepisów (strona:22/34)

Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 201

Sardynki i tuńczyk na pizzy? A dlaczego nie! Miałam ochotę, dodałam i smak zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sardynki w sosie paprykowym dały fajny posmak papryki. Dziecko stwierdziło, że to pizza na bogato. To taki przykład jak zrobić pizzę i nie biegać po sklepie za dodatkami do niej. Puszki rybne mogą zawsze leżakować w naszej szafce i czekać na odpowiednią chwilę(...)warto!  Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 4 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek czarnuszki Dodatki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 2 puszki sardynek w sosie paprykowym Graal 1 cebula (pokrojona

Blondynka Gotuje
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 163

ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione(...)puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu umieść w słoiczku, zakręć zakrętką i mocno wstrząśnij. W misce umieść składniki sałatki i polej sosem. Wymieszaj i zajadaj ze świeżym pieczywem, najlepiej na świeżym powietrzu, aby wdychać wiosenne

Chilli Czosnek i Oliwa
Z cyklu obiad w mniej niż pól godziny: makaron z oliwkami i tuńczykiem 281

szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka listków świeżej roszponki) Passatę oraz mleko wlewamy do garnka, mieszamy

Ratunku obiad
Jajka faszerowane tuńczykiem 130

wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki. Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość

Pyry na Gaz
PIZZA WEGETARIAŃSKA 202

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pozostałe składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym mały brokuł 100ml sosu pomidorowego 200g sera żółtego zioła prowansalskie oregano  bazylia Sposób wykonania: ciasto: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 240

sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony  Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni

Sajkofanka smaku
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka I 203

więc jest doskonała na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Szczególnie polecam ją osobom zdrowo się odżywiającym i dbającym o linię.  Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 średnie łodygi selera naciowego 3 - 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie 1 -2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżka(...)ponad ziarna. Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki, posypać po wierzchu 1/2 łyżeczki soli. Pomidory pokroić w paseczki. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jogurt, majonez i oliwę wymieszać. Ilość powstałego sosu

Kuchcik gotuje
Steki z tuńczyka na ratatuj 110

Tuńczyk podany na warzywach, polecamy.  Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony sól   Przygotowanie   Warzywa umyłem(...)warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym steku

R'n'G Kitchen
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 238

średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu(...)odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach  (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.Gotowym farszem napełniać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta z tuńczyka i jajek 299

małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 312

wystygnięcia i kroimy w kostkę.Ogórki kroimy w kostkę, cebulę siekamy.Wystudzony makaron przekładamy do miski. Dodajemy tuńczyka, jajka, ogórki, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprze. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przed podaniem skrapiamy sałatkę świeżym sokiem z cytryny. Smacznego

kulinarnyJa
Curry rybne 118

porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować! Krewetki duże i małe, ośmiornice - od malutkich baby do całkiem pokaźne okazy! Kalmary, wiele odmian małży, ostrygi, tuńczyki, dorady i piękne raki! A to wszystko na wyciągnięcie ręki! Za każdym razem zachwyca(...)łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Osuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić

Plate of Joy
Grillowana polędwica z miecznika 108

Dzisiaj proponuję polędwicę z miecznika. Muszę przyznać , że to bardzo smaczna i efektowna ryba. Podobnie jak tuńczyk, pozbawiony jest ości. Mimo sporej ceny warto spróbować tej ryby. Propozycja podania z purre warzywnym ( przepis na blogu ). Składniki: Polędwica z miecznika Sól Pieprz czarny świeżo mielony Oliwa Wykonanie: Miecznika przyprawiamy solą i pieprzem i lekko wcieramy. Następnie skrapiamy oliwą. Pozostawiamy do zamarynowania

Smaki Ewy
Risotto z krewetkami 171

krewetki i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, żeby smaki się połączyły. Risotto z krewetkami podajemy udekorowane porwanymi listkami świeżej bazylii. Podobne przepisy Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
pomidorowa fasolka z bankietówkami 108

podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Sztuka śniadania 126

bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie też wykorzystać swój balkon lub taras. Przede wszystkim jednak zadbajcie o swój komfort. Podajcie sobie

GRUBY WAŁEK