Super zdrowe awocado i uniwersalny tuńczyk to składniki dzisiejszej pasty kanapkowej. Tuńczyka jemy tylko okazjonalnie ze względu na obecność rtęci, choć ponoć "zapuszkowany" ma jej dużo mniej niż świeży. Awokado to już samo zdrowie. To najkaloryczniejszy owoc, zawiera spore ilości tłuszczu, ale z dużą ilością kwasów oleinowych, które chronią serce i obniżaja cholesterol. Jeden średni owoc(...)wapń, fosfor, miedź i znaczne ilości potasu (dużo więcej niz banany). Ogrom antyoksydantów: luteina, zeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood". Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony pieprz sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 (pół?) pęczek dymki dressing: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska) 2 łyżeczki ketchupu dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku. Ugotujcie jaja
OliveandThymesama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki. Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej puszka kukurydzy – odsączona połówka czerwonej papryki pokrojona w kostkę
Ugotowane pozamiatanektórej mieści się ich raptem 10 - 15. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy ser do posypania 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii(...)makaron i gotujemy w osolonej wodzie, bez dodatku oleju, inaczej sos się nie przyklei. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, ewentualnie również pokrojone fileciki anchois. Mieszamy i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Mieszamy i od razu podajemy. Tuńczyk nie powinien się zagotować. Danie podajemy posypane parmezanem. Smacznego
Kuchnia od dwojgapyszna ryba, wyjątkowo szybko się ją przygotowuje. Smakiem zaskoczy każdego. Płaty ryby osolić świeżo mieloną solą morską i doprawić czarnym pieprzem. Do miseczki wsypać potarty parmezan, posiekany tymianek, posiekany bardzo drobno ząbek czosnku, bułkę tartą, pastę z suszonych pomidorów,oliwę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć tuńczyka z dwóch stron po minutce. Smażyć według upodobań, zależy jak lubicie. Jest masa
Kuchnia Pokoleńgarść bazylii, sok z cytryny do smaku, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię
Moniki Smakołykiwszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Dodać 2 łyżki majonezu i parę łyżek jogurtu naturalnego, do smaku dodać sól , świeżo zmielony pieprz , odrobinę zielonej czubrycy. Pęczek zielonej pietruszki opłukać i pokroić drobno, a następnie dodać do sałatki. Smacznego :-) sałatka z tuńczyka
Aromatyczne Podróżejest. Jednak jest kilka sposób na odczarowanie makaronu w sałatkach. Dziś sałatka z makaronu orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka
ladykitchenpyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz) oliwa z oliwek szczypiorek do posypania po wierzchu *ilość przed ugotowaniem
Słodkie okruszkimięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili
Kuchenne WariacjeBlanc Section 94 2010 Dla mnie lepsze było Sauvignon, łagodnie podkreślało smak tuńczyka, nie tłumiąc go. Natomiast szampan "przykrył" cały smak carpaccio, tuńczyk zrobił się "wyprany". II. Filet z dorsza z łuską ziemniaczaną, salsa pomidorowo-imbirowa i świeża kolendra. MJ - SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenburourg 2011 PB - Ca` di Frara Oltrepo Pavese Riesling Vendemmia Tardiva 2011 Tu nie miałam
królestwo garówczosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Ewytrzy osoby, a jak ktoś jest niejadkiem, to nawet cztery. Porcja na 3 osoby. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 1 duża śmietana 18% (330g) 270g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego posiekanego 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu spaghetti do smaku: sól, pieprz biały, szczypta oregano WYKONANIE(...)patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszać na wolnym ogniu przez jakiś czas żeby z szpinaku odparował nadmiar wody. Do szpinaku dodać śmietanę, tuńczyka wraz z sosem i rozdrobniony ser. Wymieszać wszystko i doprawić solą, pieprzem i szczyptą oregano. Mieszać do momentu, aż cała masa będzie gorąca. Podawać od razu z makaronem, bo zimne
Passions hobbies lifeosób 200 g makaronu spaghetti 2 średnie cebule lub 1 duża 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w kawałkach (bez różnicy, czy w wodzie, czy w oleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni
Rozpustne gotowanieoliwek sól i pieprz do smaku cebula dymka z piórami lub szczypior czarny sezam świeża bazylia ogórek Pestki dyni upraż na suchej patelni ,odstaw. Sałatę lodową umyj , oddziel każdy liść, wypłucz go, gdyż może być gorzki. Wszystkie składniki odpowiednio umyj i pokrój wedle upodobania. Dodaj tuńczyka, ser Tylżycki bez laktozy i sezam. Na koniec pomidor, bazylię oraz cebulkę. Pokrop sosem
Z Kuchni Do Kuchni