razem romans z Pascalem i kurczakiem. Kuchnia Lidla - ciąg dalszy (kopiuję ze strony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól(...)chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii. Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Brzuszki ŁakomczuszkiŚwięta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki
Brzuszki Łakomczuszkizrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych szklanka bulionu sól pieprz bagietka (u mnie z oliwkami) jeden pomidor- bez skórki, bez pestek dwie cebulki cztery ząbki(...)Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy z łyżką oleju z pomidorów suszonych, smażymy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory, dusimy je około 5-6 minut. Kroimy w paski pomidory suszone i również dodajemy do duszących się pomidorów z cebulką
Mango Papajapieprz; kolendrę; kumin; sól gruboziarnista. Justyna starła w moździerzu wszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem. Składniki dla 6 osób: 6 filetów z kurczaka; 100 g suszonych moreli; 1 cebula; 1 duża marchewka; pęczek kolendry lub pietruszki; kilka nitek szafranu; 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego; oliwa z oliwek; 6 suszonych pomidorków; garść oliwek; ras el hanout. Umyte(...)oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przekładamy do naczynia/garnka, a na patelni podsmażamy filety - 3 min. z każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem
Miksturownikparzyć 5-8 min. Można parzyć trzykrotnie. Moje wrażenia ? ... Jestem smakoszem herbat, uwielbiam poznawać nowe smaki. Biła herbata jest wyjątkowo delikatna, nie wyczuwa się tutaj goryczki. Sam susz pachnie bardzo ładnie. Po zaparzeniu nie wyczuwa się już tak dobrze zapachu maliny. Niemniej jednak smak jest wyjątkowy. Ja szczerze polecam, ponieważ białą herbata to samo zdrowie. Zastrzyk
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)rozbić dość cienko. Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów. Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną
kolorowotorcikowolubiana na polskim rynku od ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina). Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne(...)starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem
Pasja Smakutylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej sherry - 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie) - sól i świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu i zagotować
Smaczne Zdrowespasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie(...)niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie
Smaczne Zdrowekiełki mieszanka (20g) - Nasiona na kiełki fasola Mung (50g) - Lukrecja korzeń (30g) - Amarantus ziarno (100g) - Alfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g) - Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g) - Anielskie(...)Mate (50g) Moim głównym obszarem zainteresowania są nietypowe przyprawy - już zacieram ręce na myśl o eksperymentowaniu z nimi w kuchni. Bardzo jestem też ciekawa mniej popularnych owoców suszonych - to będzie przygoda odkrywać ich smaki w komponowanych potrawach. Chętnie podejmę też wyzwanie wykorzystania niekonwencjonalnej mąki w swoich wypiekach. Jako nałogowa herbaciara z pewnością będę miała dużo do powiedzenia
Grunt to przepis!częściej będę wzbogacać nim moje potrawy ;) Wybrałam zieloną herbatę z kawałkami suszonej pomarańczy i lawendą. W garnuszku zagotowałam wodę (250ml), a gdy zawrzała wsypałam do niej susz herbaciany. Przykryłam nakrywką i zaparzałam około 10 minut. Po tym czasie przecedziłam herbatę przez sitko, by pozbyć się fusów i ponownie zagotowałam. Do gotującej się wody wsypałam pół łyżeczki
Sajkofanka smakuCzerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami. Wstawiamy
Sajkofanka smakuznowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem jednak upiekliśmy zdrowszą wersję;) Z mąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i dużej ilości migdałów i suszonych owoców. Nietypowym dodatkiem jest również marmolada jabłkowa, która zalegała mi w lodówce. Wyszło zdrowo i naprawdę bardzo smacznie!! Składniki: 3/4 szklanki mąki razowej, 2 łyżki masła(...)szklanki brązowego cukru, szklanka marmolady jabłkowej, białko, 1/2 laski wanilii, 3/4 szklanki płatków owsianych, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki suszonej jagody goji Skworcu , 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę
Z miłości do słodkościRoladki z kurczaka z zurawina skladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz cayenne slodka papryka w proszku 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,5 lyzeczki rozmarynu wykonanie: Cebule obrac i posiekac(...)patelni roztopic maslo czosnkowe i zeszklic na nim cebulke. Pod koniec dodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac okolo 1 minute. Doprawic sola i pieprzem cayenne. Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka. Gotowe roladki obsmazamy
Przysmaki Karolkipomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatni stanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów(...)wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera
W kuchni Karmel-itki