Koniecznie wypróbujcie :) Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe Przepis na ok. 8 średnich kotletów Potrzebujemy: - 8-9 średnich pieczarek - kawałek wegańskiego sera (u nas violife do pizzy) - 1 niewielka cebula - 4 suszone pomidory w zalewie - 3-4 łyżki mąki pszennej - odrobina wody - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: 1. Pieczarki ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ser również ścieramy(...)Dodajemy go wg uznania - jeśli ktoś chce mieć bardziej serowy posmak, niech doda go więcej. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę. 2. Wszystko razem mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i przyprawy oraz odrobinę wody, żeby się wszystko dobrze zlepiło oraz odrobinę oliwy lub oleju. My dodaliśmy ten z suszonych pomidorów. Ponownie wszystko mieszamy, aż nasza masa będzie kleista
Bananowe Polesmaka, a niekoniecznie chcemy mieć chemiczny produkt w swojej bogatej kolekcji przypraw. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN Składniki: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonej cebuli (nie dałam, bo nie miałam) 1 łyżeczka pieprzu Cayene 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżo zmielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie
Naturalna Kuchniadzisiejsze bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie je w kilka, max kilkanaście minut. Jeśli nie, możecie bardzo drobno posiekać suszone owoce - też będzie ok, ale wiadomo że zajmie to trochę więcej czasu. Składniki (15 porcji) - postarajcie się poszukać niesiarkowanych owoców (choć jak raz w roku zjecie te konserwowane, to też tragedii(...)będzie). 75 g daktyli suszonych 75 suszonych moreli 50 g rodzynek 2 łyżki soku jabłkowego 30 g posiekanych migdałów Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zblenduj lub dokładnie posiekaj. Następnie formuj kule wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie). Obtocz je w migdałach. Gotowe. Energia (1 kulka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 49 kcal
Powiedz dietom nieokraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka. składniki dla czterech osób 8 dużych ziemniaków 1/2 kostki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonego czosnku ( lub posiekany ząbek świeżego czosnku) szczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania(...)miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy, pod bieżącą wodą ( ziemniaków nie obieramy). Teraz każdego ziemniaka (oddzielnie), zawijamy w arkusz aluminiowej folii i wkładamy na 45-50 minut, do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika. W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe. Drobno
Miód i pieprzmięsa mielonego z indyka 150g czerstwej, lekko suchej pszennej bułki 30g wędzonego bekonu 2 szalotki, 60g 1 ząbek czosnku 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu ½-2/3 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody
Karo in the Kitchensmakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze(...)posiekanych orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przyrządzania: W misce utrzeć cukier
Zakątek rozkoszy kulinarnychWitajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :) Składniki : 1 kawałek dużego żeberka około 5 , 6 ziemniaków 2 marchewki(...)kawałek pora kawałek selera korzeń natka pietruszki , kilka gałązek selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki sól , pieprz , domowa vegeta do smaku 1 plaska łyżeczka koncentratu chili od Proeco Polska 1 łyżka przecieru pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliLubicie musli?.... ale czytając skład produktów sklepowych widnieje przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy czy olej roślinny a na dalszym miejscu są zboża i suszone owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie. Składniki na duży słój: 2 szklanki płatków owsianych garść jagód goji garść żurawiny garść śliwek suszonych 3 łyżki słonecznika łuskanego(...)przez 20 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać tak, aby wszystko się zezłociło równomiernie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami
Bike By LifeJedną z najpopularniejszych potraw z ciecierzycy jest pasta zwana hummus , podawana z pieczywem. Idealna na śniadanie... Pierwszy hummus, to typowa pasta z czosnkiem. Druga propozycja, hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Którą pastę preferujecie?? Dzięki uprzejmości ymt24 mogłyśmy wypróbować ciecierzycę, yerba mate o której pisałam już wcześniej i komosę ryżową, z której niedługo przygotujemy coś(...)miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec polej oliwą z oliwek i dodaj chilli. 2) Składniki na pastę z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory w zalewie z oliwą świeża bazylia (wg uznania) mała
Bike By LifeRoladki mają niezwykły smak i aromat, suszona żurawina doskonale się komponuje z oscypkiem. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, uważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry(...)każdy kotlet delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego kotleta układamy paski oscypka i suszoną żurawinę, Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na złoty kolor z obydwu stron. Zamiast oscypka
Bajeczna KuchniaSoczysta i aromatyczna rolada z dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy(...)sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Bajeczna Kuchniabiałą czekoladę, ale myślę, że są o wieeeele zdrowsze od tych, które znajdziemy na sklepowych półkach:) A przynajmniej wiem co jem:) Proponuję owsiane batoniki z bananem, miodem, ziarnami i suszoną żurawiną. Podobno można je przechowywać do 3 dni, aczkolwiek nie zdążyłam tego uświadczyć, bo na drugi dzień zostało zaledwie kilka okruszków... Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków(...)otrębów owsianych, 1 opakowanie musli z bananem i czekoladą Gellwe , 1 opakowanie musli z żurawiną Gellwe , 50g pestek słonecznika, 50g pestek dyni, 50g sezamu, 70g suszonej żurawiny, 60g miodu, łyżka soku z cytryny, 2 duże banany, 150g białej czekolady, 3 łyżki śmietany 12%. Wykonanie Pestki słonecznika, dyni oraz sezam podprażyć
Z miłości do słodkościząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów (kupiłam gotowe) przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" suszona bazylia 7 dag sera grana padano W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć(...)przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać ciasno w naczyniu. Ułożyć plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią
Smakołyki AsiJakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów(...)zrobiłam go trochę inaczej. Zamiast wina czerwonego dałam białe i do sosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam
Zakątek rozkoszy kulinarnychobiad. Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za bitkami – teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego. Te są cudowne (moim zdaniem najlepsze!) – kilka suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa(...)wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki
Poezja smaku