pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1 ząbek czosnku 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich 6 kawałków suszonych pomidorów nasiona chia do posypania sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Dynię(...)skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st. Upieczoną dynię obieramy ze skóry, a gdy masa przestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia , ale i jako dip do przekąsek
Moja smaczna kuchniatradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina na kanapki (podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też(...)indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko od święta, jako dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Nacieramy indyka, aby dokładnie rozprowadzić
MyCookBook.plBardzo aromatyczne, pieczone paprykowe podudzia z kurczaka to nasza propozycja obiadowa. Tak upieczony kurczak jest soczysty, miękki (mięso ładnie odchodzi od kości) i pięknie pachnie. Jeśli dodatkowo użyjecie odrobiny suszonej, wędzonej papryki wtedy potrawa dodatkowo nabierze wyjątkowego, „węgierskiego” smaku :) Składniki: 5 podudzi z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)papryki duża szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku (lub 0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego) 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem kuchennym i wkładamy do miski. Wszystkie przyprawy wraz z olejem i ząbkiem czosnku umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy
MyCookBook.plpęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy) wlewamy zimną(!) wodę, przekładamy do niej kurczaka podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas(...)natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdiety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone daktykle 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone
Domowa Cookierenka Agimoim zdaniem, możemy zaliczyć do ich atutów. Nie są tak słodkie jak tradycyjne wersje, a diabetycy mogą bez strachu się nimi zajadać. Jedynymi minusami jest dłuższy czas ich suszenia do otrzymania chrupkiej postaci i beżowy kolor, który w przypadku zwykłych bez, z dodatkiem cukru, oznacza zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia. Jeżeli jednak chcemy zjeść pianki, to od razu po suszeniu
Be Fit Be StrongSkładniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki(...)winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy
Bon Appetit Małgorzatycukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Odcedzić i ostudzić. Cukinie opłukać, pokroić ukośnie w plasterki(...)posypać suszonym tymiankiem. Smażyć na patelni grilowej z dodatkiem nieobranego czosnku, z dwóch stron aż nabierze złotego koloru. Pomidory i miętę posiekać. Do ugotowanej soczewicy dodać pokruszoną fetę, zgrilowaną cukinię, posiekane pomidory i miętę. Doprawić pieprzem i lekko solą. Smacznego Post Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plherbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone figi 2 łyżeczki syropu z agawy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut
Mienta blogbyło nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego(...)moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipropozycją dla osób będących na diecie. Połączenie makaronu z tuńczykiem i pomidorami dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu(...)słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotować aby nieco urozmaicić tradycyjne grillowe menu. Myślałam nad wątróbką, ale ostatecznie padło na kaszankę, bo wiem, ze wszyscy ją lubią. Wymieszałam ją z orzechami i suszoną żurawiną wpakowałam w miseczki z jabłek i upiekłam na grillu. Było nietypowo ale bardzo smacznie!! Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla SKŁADNIKI: 2 jabłka 200 g kaszanki 1 garść suszonej(...)odcinamy wierzchy. W wierzchach możemy powycinać nożykiem ozdobne ażurki. Z jabłek łyżeczką wydrążamy środek, tak aby nie zrobić dziury na wylot. Kaszankę mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem z kaszanki, przykrywamy wierzchem z jabłka. Przygotowane jabłka owijamy w folię aluminiową, układamy na grillu i pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI: 5 kotletów schabu, 200 ml kremówki, 3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 4 łyżki mąki, 1 łyżka suszonej włoszczyzny, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, Przygotowanie: Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy(...)olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki
Aga w kuchniKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz(...)przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce: 150 g suszonych moreli 80 g rodzynek 40 g orzechów włoskich 20 g orzeszków pistacjowych 60 g mąki pszennej 500 g letniej wody do namoczenia moreli Od razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej
Grahamka, weka i kajzerka