susz - 5290 przepisów (strona:47/353)

Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią 219

cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Odcedzić i ostudzić. Cukinie opłukać, pokroić ukośnie w plasterki(...)posypać suszonym tymiankiem. Smażyć na patelni grilowej z dodatkiem nieobranego czosnku, z dwóch stron aż nabierze złotego koloru. Pomidory i miętę posiekać. Do ugotowanej soczewicy dodać pokruszoną fetę, zgrilowaną cukinię, posiekane pomidory i miętę. Doprawić pieprzem i lekko solą. Smacznego Post Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą 168

herbaty, polecam :)   1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone figi 2 łyżeczki syropu z agawy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut

Mienta blog
Kotleciki mielone z morelami 152

było nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego(...)moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia  1 jajko bułka tarta sól  pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pełnoziarniste świderki z tuńczykiem i pomidorami 141

propozycją dla osób będących na diecie. Połączenie makaronu z tuńczykiem i pomidorami dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :)  Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu(...)słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla 172

przygotować aby nieco urozmaicić tradycyjne  grillowe menu. Myślałam nad wątróbką, ale ostatecznie padło na kaszankę, bo wiem, ze wszyscy ją lubią. Wymieszałam ją z orzechami i suszoną żurawiną wpakowałam w miseczki z jabłek i upiekłam na grillu. Było nietypowo ale bardzo smacznie!! Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla SKŁADNIKI: 2 jabłka 200 g kaszanki 1 garść suszonej(...)odcinamy wierzchy. W wierzchach możemy powycinać nożykiem ozdobne ażurki. Z jabłek łyżeczką wydrążamy środek, tak aby nie zrobić dziury na wylot. Kaszankę mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem z kaszanki,    przykrywamy wierzchem z jabłka. Przygotowane jabłka owijamy w folię aluminiową, układamy na grillu i pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 219

Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega

Z Majeczką w kuchni
Schab w sosie musztardowym 311

SKŁADNIKI: 5 kotletów schabu, 200 ml kremówki, 3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 4 łyżki mąki, 1 łyżka suszonej włoszczyzny, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, Przygotowanie:    Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy(...)olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki

Aga w kuchni
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 246

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz(...)przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce: 150 g suszonych moreli 80 g rodzynek 40 g orzechów włoskich 20 g orzeszków pistacjowych 60 g mąki pszennej 500 g letniej wody do namoczenia moreli Od razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej

Grahamka, weka i kajzerka
Kutia z Bakaliami 223

soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku  2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii  u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek 40 g fig 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  80 g migdałów 80 g orzechów włoskich Kutia z Bakaliami - Sposób przygotowania(...)Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki).  W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut.  Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi.  Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni

Słodka Strona
Zawijańce z orzechami i mixem keksowym 183

Przy okazji robienia  lussekatter  postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio .. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5  łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy(...)włoskie Helio żurawina suszona jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem

Moje domowe kucharzenie
Czarny bez - właściwości zdrowotne i suszenie kwiatów 127

nozyczkami cale baldachy i suszymy w cieniu.Nie pluczemy kwiatostanow,aby nie pozbawic ich cennego pylku,nosnika smaku i aromatu. Najlepiej rozlozyc je cienka warstwa na plotnie lub papierze.Po calkowitym wysuszeniu zamykamy kwiaty w szczelnie zamknietym sloju.Po wyschnieciu wyraznie bedzie widac na kwiatach chmury zoltego pylku.Starajmy sie go nie otrzepywac.Do przygotowania herbaty dajemy dwie lyzeczki suszu z kwiatow na szklanke wrzatku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 116

kilka ladnych lat.Jednak dopiero w tym roku obsypal sie niezliczona iloscia kwiatow i spowil caly ogrod swoim odurzajacym,czarujacym zapachem. Pijemy lemoniade z kwiatami bzu,ogromna porcja kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow. A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami. Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórek,czy wart pożądania? 137

gorzki posmak.Wystepuje ona we wszystkich ogorkach,jednak najczesciej jej stezenie jest tak niskie,ze nie wyczuwamy gorzkiego posmaku.Zwieksza sie,jesli podczas uprawy ogorkow pojawiaja sie dlugie okresy suszy,wahania temperatur oraz jesli gleba jest uboga w azot. Goryczka zlokalizowana jest zawsze w okolicach ogonka .Dlatego obieramy ogorka od czubka w kierunku ogonka,by nie rozprowadzic gorzkiego smaku.Wtedy cala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe rollo nadziewane mięsem 155

Bardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda(...)zachwyceni.Zapraszam do wyprobowania mojego przepisu. Skladniki na 4 porcje: 3 cukinie 4-5 galazek zielonej pietruszki 40 g suszonych pomidorow (z zalewy ze sloiczka) 200 g mieszanego miesa mielonego 2 lyzki posiekanych migdalow 1 lyzeczka suszonego majeranku ( dodalam jeszcze swiezy) sol,pieprz 100 ml bulionu warzywnego 100 ml smietanki kremowki 50 g startego sera wloskiego np.Grana Padano Wykonanie: Obciac pietki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 207

procesach krwiotworczych,a zwlaszcza w tworzeniu czerwonych cialek krwi,wzmacniaja kosci,regeneruja organizm wycienczony chorobami,czy wysilkiem.To im zawdziecza dlugowiecznosc tybetanski narod Hunzow,ktory latem je swieze morele,zima suszone w mleku,a do smazenia uzywaj jedynie oleju z pestek moreli. Warto jednak wiedziec,ze 100 g tych owocow dostarcza okolo 50 kcal,czyli duzo razy wiecej niz ta sama(...)dolegliwosciom watrobowym i problemom z woreczkiem zolciowym. Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronic nasze oczy i serce.Dlatego,ze maja sporo cukru,wlasnie z tego powodu,szczegolnie suszonych nie zaleca sie cukrzykom.Za to suszone wlasnie na stale powinny zagoscic w diecie dbajacych o zdrowie i odchudzajacych sie.Smaczne,sycace-potrafia doskonale zaspokoic glod,a przy tym poprawic przemiane materii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania