susz - 5290 przepisów (strona:46/353)

Pikantne grissini z fetą i płatkami chili. 189

rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy(...)łyżeczki cukru 410 g mąki pszennej 650 + do zagniatania i wałkowania ciasta 180 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 140 g sera feta 1 niepełna łyżeczka suszonych płatków chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano           Sposób przyrządzania:             Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ZUPA GRZYBOWA CZYSTA Z PIEROGIEM 129

Zupa jarska na wspaniałym wywarze z suszonych grzybów ,zbieranych jesienią w lesie i suszonych na kaflowym piecu aż prosi się o jej zrobienie.Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat , a kolor zniewala .Podajemy ją z uszkami ,kostką z kaszy manny lub tak jak ja z pierogiem z GRZYBKAMI i śledziem.Zapraszam. 3 dag.grzybów suszonych 20 dag.włoszczyzny 3 ziarna

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 161

tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże ogórki kiszone, 100 g ricotty, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce

Moniki Smakołyki
Sałatka Capresse 178

mazzarellą i pomidorami . Bardzo często przyrządzam sobie ja na kolację , potrzebuje zaledwie kilka minut i mam sałatkę gotową.  Składniki: 1-2 kulki mozzarelli 1-2 pomidory kilka suszonych pomidorów z ziołami kilka liści sałaty 50 ml. oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów Sposób przygotowania: Pomidory myjemy , osuszamy i kroimy w plastry , mozzarellę odsączamy z zalewy , kroimy(...)plastry.Umyte liście sałaty układamy na talerzu , na przemian układamy plastry pomidorów i mozzarelli . Na środku talerza układamy suszone pomidory . Olej łączymy z przyprawą do pomidorów i polewamy nim sałatkę

Bajeczna Kuchnia
Omlet z bazylią i suszonymi pomidorami 145

miłośników suszonych pomidorów - pyszny pomysł na śniadanie - omlet z pomidorami i bazylią :) Spróbujcie - pycha :) SKŁADNIKI   2 jajka 2 łyżki mleka 4 plastry suszonych pomidorów  z zalewy 2 łyżki posiekanych listków bazylii sól pieprz 1 łyżka masła   PRZYGOTOWANIE Jajka mieszamy w kubku z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na małej patelni rozpuszczamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta serowa - najlepsza 158

Składniki: ser czosnek suszona bazylia suszony tymianek suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Czosnek zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać do sera następnie przyprawić go ziołami i przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać

Pychotkaaa
Zupa tajska z krewetkami 210

łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie(...)cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem pokroić w cienkie paski; jeśli macie już suszone w paskach, nie trzeba ich przygotowywać wcześniej. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach, z limonki zetrzeć skórkę. Kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki (ale nie do miękkości). Krewetki

Pociąg Do Kuchni
Rolada z indyka zawijana w szynce parmeńskiej 202

Dzisiaj polecam doskonałą roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, serem fetta i suszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej  1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta  (twardej )  2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy  na dwie lub więcej części(...)wielkości i  dobrze rozbijamy. Mięso układamy na foli do pieczenia. Szpinak rozmrażamy. Podsmażamy na oleju doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Na filet układamy szpinak, kruszymy ser fetta, układamy suszone pomidory. Filet rolujemy, obok układamy szynkę i razem z szynką i folią owijamy roladę. Wyjmujemy folię i roladę przykładamy do naczynia żaroodpornego.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach

W kuchennym oknie Ewy
Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 154

pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido 1 ząbek czosnku 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich 6 kawałków suszonych pomidorów nasiona chia do posypania sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Dynię(...)skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st. Upieczoną dynię obieramy ze skóry, a gdy masa przestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia , ale i jako dip do przekąsek

Moja smaczna kuchnia
Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 160

tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina na kanapki (podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też(...)indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko od święta, jako dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Nacieramy indyka, aby dokładnie rozprowadzić

MyCookBook.pl
Pieczone paprykowe podudzia z kurczaka 103

Bardzo aromatyczne, pieczone paprykowe podudzia z kurczaka to nasza propozycja obiadowa. Tak upieczony kurczak jest soczysty, miękki (mięso ładnie odchodzi od kości) i pięknie pachnie. Jeśli dodatkowo użyjecie odrobiny suszonej, wędzonej papryki wtedy potrawa dodatkowo nabierze wyjątkowego, „węgierskiego” smaku :) Składniki: 5 podudzi z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej(...)papryki duża szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku (lub 0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego) 1/3 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem kuchennym i wkładamy do miski. Wszystkie przyprawy wraz z olejem i ząbkiem czosnku umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozcieramy

MyCookBook.pl
Po prostu... rosół 203

pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 suszone grzybki lub 1 duży Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy) wlewamy zimną(!) wodę, przekładamy do niej kurczaka podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas(...)natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz Nie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palniku Co 45 minut skraplamy rosół

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Trufle marcińskie 158

diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone daktykle 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej   Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone

Domowa Cookierenka Agi
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 160

moim zdaniem, możemy zaliczyć do ich atutów. Nie są tak słodkie jak tradycyjne wersje, a diabetycy mogą bez strachu się nimi zajadać. Jedynymi minusami jest dłuższy czas ich suszenia do otrzymania chrupkiej postaci i beżowy kolor, który w przypadku zwykłych bez, z dodatkiem cukru, oznacza zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia. Jeżeli jednak chcemy zjeść pianki, to od razu po suszeniu

Be Fit Be Strong
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 208

Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki(...)winegret: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania