susz - 5290 przepisów (strona:46/353)

Bitki wołowe w sosie 313

obiad. Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za bitkami – teraz duszone mięso w aromatycznym sosie to dla mnie coś przepysznego. Te są cudowne (moim zdaniem najlepsze!) – kilka suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa(...)wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki

Poezja smaku
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 336

szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka sól – płaska łyżeczka przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie Przepis zawiera masło klarowane, ale możesz użyć zwykłe masło, o ile nie masz żadnego problemu z nabiałem i nie unikasz pokarmów FODMAP . Można je także zastąpić oliwą(...)wyciągaj go za szybko. Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich albo nawet trochę suszonej cebuli. Zobacz też modyfikację tego chleba o śródziemnomorskiej nucie: chleb paleo śródziemnomorski z pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Chleb ten jest dość zdrowy – zawiera prawie tyle samo tłuszczów

PaleoSMAK
Zupa gołąbkowa 217

mięsa mielonego ( u mnie z indyka) może być z łopatki np takiej KLIK 2 średnie cebule główka włoskiej kapusty ( około 80 dag) 10 dag ryżu 2-3 łyżki suszonej włoszczyzny 5-6 ziarenek pieprzu koncentrat pomidorowy ( 200 g) np taki KLIK kubek śmietany ( 180 g) sól pieprz biały majeranek zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Obrane cebule kroję(...)kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą. Po zagotowaniu całości wsypuję ryż. Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut. Na koniec zupę zabielam

Takie tam pichcenie
Roladki drobiowe w papierze ryżowym 200

Soczyste roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i parmezanem mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie bruschetty. Składniki: Na 6 roladek: 2 duże filety drobiowe 8 suszonych pomidorów 6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm) 6 płatów papieru ryżowego(...)Sposób przygotowania: Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku sera parmezan.  Całość zwijamy na kształt roladki. Papier ryżowy namaczamy w wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Smarujemy odrobiną kremu z octem balsamicznym i nakładamy roladkę drobiową

Kuchnia w czekoladzie
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 86

sieci czyli ogromnie dużo! Jedni pieką trzy godziny a inni około jednej. Więc jak tu zrobić dobrą bezę skoro są takie rozbieżności jeśli chodzi o czas pieczenia (suszenia). Uważam ,ze wszystko zależy od naszego piekarnika. Każda z nas zna swój i zna też jego możliwości więc czasami nie ma co się sugerować kimś innym, najlepiej sprawdzić samemu! Beza opanowana(...)prostu się nam nie zmieszczą. Blache wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 Stopni i piec bezę około 10 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy  do 80C i suszymy około godz. Od czasu do czasu sprawdzamy czy przypadkiem za bardzo nam się nie przypiekają bezy. Kiedy nadchodzi czas wyjęcia wtedy najlepiej spróbować jedną małą bezę czy jest wystarczająco w środku

Radość kipiąca uśmiechem.
„ Vegeta ” – domowa przyprawa 15094

obieramy. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Pory warto przeciąć wzdłuż do mycia. Łatwiej z nich pozbyć się ziemi. Warzywa korzeniowe kroimy na cienkie plasterki, cebulę podobnie.  Wszystko razem suszymy. Czas suszenia jest uzależniony od wielu czynników: grubości plasterków, urządzenia w którym będziemy suszyć. Gdy warzywa będą suche miksujemy je wraz 2 łyżkami soli morskiej. Przyprawę  przechowujemy w suchym

Smaki Ewy
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 109

dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej(...)przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam

Mango Papaja
Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami 155

dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki ( około 800ml) wody ziele angielskie liść laurowy 15g suszonych grzybów 400g pieczarek 1,5 cebuli 2 marchewki jajko sól, pieprz Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki(...)czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać do garnka. Studzimy. Wyjmujemy ziele i listki. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca. Dodajemy startą

Czerwona Porzeczka
Pikantne grissini z fetą i płatkami chili. 122

rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy(...)łyżeczki cukru 410 g mąki pszennej 650 + do zagniatania i wałkowania ciasta 180 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 140 g sera feta 1 niepełna łyżeczka suszonych płatków chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano           Sposób przyrządzania:             Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
ZUPA GRZYBOWA CZYSTA Z PIEROGIEM 89

Zupa jarska na wspaniałym wywarze z suszonych grzybów ,zbieranych jesienią w lesie i suszonych na kaflowym piecu aż prosi się o jej zrobienie.Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat , a kolor zniewala .Podajemy ją z uszkami ,kostką z kaszy manny lub tak jak ja z pierogiem z GRZYBKAMI i śledziem.Zapraszam. 3 dag.grzybów suszonych 20 dag.włoszczyzny 3 ziarna

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 125

tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże ogórki kiszone, 100 g ricotty, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, pszenne podpłomyki z cieciorką: 15 g świeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie potrzebna do podpłomyków) zgniatamy widelcem, pozostawiając kilka w większych kawałkach i dodajemy do tuńczyka. Ogórki trzemy na tarce

Moniki Smakołyki
Sałatka Capresse 152

mazzarellą i pomidorami . Bardzo często przyrządzam sobie ja na kolację , potrzebuje zaledwie kilka minut i mam sałatkę gotową.  Składniki: 1-2 kulki mozzarelli 1-2 pomidory kilka suszonych pomidorów z ziołami kilka liści sałaty 50 ml. oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów Sposób przygotowania: Pomidory myjemy , osuszamy i kroimy w plastry , mozzarellę odsączamy z zalewy , kroimy(...)plastry.Umyte liście sałaty układamy na talerzu , na przemian układamy plastry pomidorów i mozzarelli . Na środku talerza układamy suszone pomidory . Olej łączymy z przyprawą do pomidorów i polewamy nim sałatkę

Bajeczna Kuchnia
Omlet z bazylią i suszonymi pomidorami 121

miłośników suszonych pomidorów - pyszny pomysł na śniadanie - omlet z pomidorami i bazylią :) Spróbujcie - pycha :) SKŁADNIKI   2 jajka 2 łyżki mleka 4 plastry suszonych pomidorów  z zalewy 2 łyżki posiekanych listków bazylii sól pieprz 1 łyżka masła   PRZYGOTOWANIE Jajka mieszamy w kubku z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na małej patelni rozpuszczamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta serowa - najlepsza 129

Składniki: ser czosnek suszona bazylia suszony tymianek suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Czosnek zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać do sera następnie przyprawić go ziołami i przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać

Pychotkaaa
Zupa tajska z krewetkami 181

łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie(...)cienkie kawałki. Szalotkę i czosnek drobno poszatkować. Grzyby mun – jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem pokroić w cienkie paski; jeśli macie już suszone w paskach, nie trzeba ich przygotowywać wcześniej. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach, z limonki zetrzeć skórkę. Kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki (ale nie do miękkości). Krewetki

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania