Paski mięsa możemy podgrzać na grillu lub w piekarniku. Zaczynamy: Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch
Smaki Edytypieprz Składniki do przyrządzenia kaszy: szklanka kaszy jęczmiennej czosnek świeża szałwia oliwa z oliwek 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne) suszone pomidory sól, pieprz Składniki sosu: pół małej cebuli ćwiartka czerwonej papryki czosnek mała śmietana 12% lub 18% odrobinę wina (można pominąć) sól, pieprz Sposób przyrządzenia kurczaka: Piersi kurczaka kroimy(...)ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wody ugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wody Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być). Sposób przyrządzenia sosu: Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina
upichcicDzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki(...)bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki posiekanego czosnku , sól , pieprz - do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki. W tym czasie
Codzienna kuchnia niecodziennasztucznych konserwantów, bez „E” w składzie produktu. Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się: susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych, wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii , suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Nie jestem ekspertem, nie mam możliwości zbadania
Codzienna kuchnia niecodziennapozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź po kaszubsku Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany
Sto kolorów kuchniSuszone cytrusy to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców. Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni. Tak ususzone pomarańcze
W kuchennym oknie Ewychwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 szklanka gęstego jogurtu(...)naturalnego 120 ml oleju 100 g suszonych owoców* Dodatkowo: 80 g drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy piernikowej masło do wysmarowania formy mąka do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie
My Culinary Artmasła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki. Gotujemy
Maminek kulinarnyzdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków . A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega. Kruchy spód: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 35 g cukru pudru(...)wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem
Food SquareDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy
Maminek kulinarnydzieci. Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju(...)drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru Zaczynamy od przygotowania farszu. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut. Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy wody, tylko odławiamy grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy
Maminek kulinarnytakie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt(...)dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem. Składniki kremu: -kostka masła lub margaryny -opakowanie 400 g kremu czekoladowego -odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki -5-10 dkg orzechów włoskich Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy
Maminek kulinarnyDelikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta(...)Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Maminek kulinarnysycąca i można ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula(...)drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około
Smakowity Blog Kulinarny