zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków . A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega. Kruchy spód: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 35 g cukru pudru(...)wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem
Food SquareDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi. Wystudzone ziemniaki mielimy. Przygotowane ziemniaki dzielimy
Maminek kulinarnydzieci. Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju(...)drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru Zaczynamy od przygotowania farszu. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut. Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy wody, tylko odławiamy grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy
Maminek kulinarnytakie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt(...)dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem. Składniki kremu: -kostka masła lub margaryny -opakowanie 400 g kremu czekoladowego -odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki -5-10 dkg orzechów włoskich Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy
Maminek kulinarnyDelikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta(...)Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Maminek kulinarnysycąca i można ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula(...)drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około
Smakowity Blog Kulinarnyroku, owoce zwłaszcza jabłka i pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują(...)się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego. Składniki: pomarańcze dodatkowo pergamin Saga 33x27 cm Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie na wyczyszczonym kaloryferze. Suszymy kilka
Moja smaczna kuchniablogi, odwalamy to, co modne, po czym stwierdzamy, że zostaje woda i przepisy na kawę, więc zaczynamy kombinować po swojemu. Takie działania przyniosły ostatnio efekty w postaci soczewicy z suszonymi pomidorami i pieczonego schabu z sosem jabłkowym. Może brzmi dziwnie ale jest pysznie. Tradycyjnie podzielę to na dwie części i każdą opiszę. Można sobie zrobić samą soczewicę, sam schab(...)listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli. Schab: Zacny kawał schabu (ja miałam
ladykitchenprzepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała . Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę(...)chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego estragonu 1,5 l bulionu sól pieprz dodatkowo: sos sojowy W garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepestek z klejących się włókien, ich mycie i rozkładanie na gazetach tak, żeby się nie dotykały. Później Dziadek układał je na parapetach nad kaloryferami w całym domu, i tak suszyły się, i suszyły, i suszyły... Długo to trwało. Kiedy jednak w końcu Dziadek zdecydował, że się nadają, łuskałam i łuskałam, i łuskałam... Cudowne to były czasy. Do dyni jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzy tygodnie beztroskiego lenistwa... Wakacje idealne. Dzisiaj mam dla Was bułeczki. Zdjęcia na dysku swoje odleżały, sama nie wiem, dlaczego. Bułeczki bowiem wyszły pyszne - mocno maślane, pełne aromatów. Suszone pomidory i bazylia to klasyka, w pieczywie sprawdzają się wyśmienicie. Bułki są łatwe do przygotowania, nie są wymagające. Jestem pewna, że udadzą się każdemu. Przepis z niezawodnej Brød: 100 lækre(...)opskrifter . Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią Składniki: (na 10 sztuk) 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 21 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g masła 125 ml letniego mleka 2 jajka 100 g suszonych pomidorów listki z 2 gałązek bazylii dodatkowo: 3 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno z drugim nie ma związku, ale zaraz do tego dojdziemy. Mam nadzieję .) Szybko się je myje, szybko suszy, łatwo układa. Człowiek ( ja ) wstaje o świcie, niewyspany, idzie do łazienki. Robi siusiu, myje zęby, przeczesuje włosy szczotką, mazia je lekko woskiem i już. Gotowe; można wyjść i nie straszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSchab ze śliwkami i morelami... Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu. Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami. Pachnące czosnkiem i majerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek
Gospodyni Miejskapoziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minut Porcje(...)Składniki: 2 bakłażany, 1 czerwona cebula, 2 ogórki kiszone, 2 małe kalarepki, 150 g serka Almette z pomidorami, Łyżka czarnych oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól i pieprz, Pieprz Cayenne, 150 ml cydru, Łyżka miodu, Oliwa, Soku z cytryny, Olej (zalewa) z pomidorów, ½ łyżeczki posiekanego tymianku, Ocet winny
SzczyptaSmaQWytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia, 200 g śmietany 30%, 200 g pomidorków koktajlowych, 80 g prosciutto, 1/2 drobno posiekanej chili, Pieprz Cayenne do smaku, ½ pełnoziarnistej(...)bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki suszonych pomidorów, zielenina do przybrania. Przygotowanie: Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto
SzczyptaSmaQ