susz - 5290 przepisów (strona:51/353)

Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 507

perliczki (około 1 200 gram), 6 cienkich plasterków boczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki i 2 ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi(...)perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie w opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała się z  2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżek stołowych suszonego tymianku, 3 łyżek oliwy i niewielkiej ilości czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Składniki te dokładnie ze sobą wymieszałem i dokładnie natarłem nimi perliczkę - zarówno jej skórę jak i wnętrze. Następnie odstawiłem

Wyprawy kulinarne
Kebab- kebap 340

Paski mięsa możemy podgrzać na grillu lub w piekarniku. Zaczynamy: Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 2 foremki do pieczenia Wykonanie: Do dwóch

Smaki Edyty
Saltim bocca 134

pieprz Składniki do przyrządzenia kaszy: szklanka kaszy jęczmiennej czosnek świeża szałwia oliwa z oliwek 30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne) suszone pomidory sól, pieprz Składniki sosu: pół małej cebuli ćwiartka czerwonej papryki czosnek mała śmietana 12% lub 18% odrobinę wina (można pominąć) sól, pieprz Sposób przyrządzenia kurczaka: Piersi kurczaka kroimy(...)ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wody ugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wody Kaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być). Sposób przyrządzenia sosu: Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina

upichcic
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 123

Dzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki(...)bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki posiekanego czosnku , sól , pieprz - do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki. W tym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 193

sztucznych konserwantów,  bez „E” w składzie produktu. Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się: susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych, wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii , suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Nie jestem ekspertem, nie mam możliwości zbadania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy Świąteczne 163

pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany

Sto kolorów kuchni
Suszona pomarańcza 132

Suszone cytrusy  to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na  razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców. Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni. Tak ususzone pomarańcze

W kuchennym oknie Ewy
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 132

chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 szklanka gęstego jogurtu(...)naturalnego 120 ml oleju 100 g suszonych owoców* Dodatkowo:  80 g drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy piernikowej masło do wysmarowania formy mąka do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie

My Culinary Art
Zupa gulaszowa 158

masła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy    Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki. Gotujemy

Maminek kulinarny
Mazurek z daktylami 159

zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków . A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko nie tak słodki jak jego kajmakowy kolega. Kruchy spód: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 35 g cukru pudru(...)wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem

Food Square
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 173

Dziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków,  bo nasze Dzieciaki  uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej    Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy(...)pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy,  aż  mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.   Wystudzone ziemniaki mielimy.    Przygotowane ziemniaki dzielimy

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 174

dzieci. Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju(...)drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru    Zaczynamy od przygotowania farszu. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je. Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut. Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy wody, tylko odławiamy grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 119

takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt(...)dalszej zabawy.    W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem. Składniki kremu: -kostka masła lub margaryny -opakowanie 400 g kremu czekoladowego -odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki -5-10 dkg orzechów włoskich Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem.    Orzechy rozdrabniamy.    Śliwki kroimy

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 218

Delikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy.     Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów  -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej     Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta(...)Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.    Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy. Grzyby suszone odciskamy z wody.    Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.    Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym  i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania