Składniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniamnie, bo rodzinka kręci nosem na takie dania;) Oto dwie wersje obiadu, które ostatnio sobie sprawiłam. Obie bardzo dobre:) I. Brokuły z fasolką szparagową: Składniki: * fasolka * brokuły * pomidory suszone w oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam(...)oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * 1/2 ząbka czosnku * kilka kaparów * kilka kawałków pomidora suszonego w zalewie z oliwy Mamuta ugotowałam na parze, w międzyczasie pokroiłam pieczarki w grube plastry i udusiłam na kropli oliwy. Nie soliłam ani pieczarek, ani mamuta. Sos miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia Sowymiałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów suszonych) ząbek czosnku ok. 100-150 ml mleczka kokosowego kilka suszonych pomidorów z oleju przyprawy: sól, imbir świeży, kurkuma, chilli, curry, kolendra, kminek * w K5P nie używa się produktów mrożonych (oprócz(...)łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony (sn). Znów chwilę pomieszałam i podusiłam, a potem dodałam szpinak
Zdrowa Kuchnia Sowyduża cebula - 200-300g pieczarek - 2-3 duże ząbki czosnku - ok.100-150g boczku (u mnie wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony) - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - 1 gałązka rozmarynu (lub suszony) - trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena) - 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego bezzapachowego - kilka listków świeżej szałwi(...)suszonej) - tymianek oraz majeranek - sól, pieprz Kawałki poporcjowanego, umytego i wytartego ręcznikiem papierowym królika nacieramy solą, pieprzem, posiekanymi drobno listkami szałwii, tymianku orraz majerankiem. Odkładamy na ok.1 godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie zrumienić na suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową
Smaczne Zdroweachów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Czosnek i szalotkę obrałem z łupin i drobno posiekałem. Suszony pomidory(...)pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut. Przy okazji rozdrobniłem za pomocą łyżki kawałki pomidorów
Wyprawy kulinarneużyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki(...)odkrawać końcówek cukinii, gdyż zapobiegnie to późniejszemu wylewaniu się farszu. Pokrojone i wydrążone cukinie od wewnątrz bardzo delikatnie posoliłem, a następnie skropiłem lekko oliwą z oliwek i posypałem odrobiną suszonego oregano. Pół białej cebuli pokroiłem w dość drobną kostkę, a 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem
Wyprawy kulinarneSkładniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę szynkę parmeńską a następnie suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3/4 pęczka posiekanej lub porwanej natki pietruszki oraz groszek i wlewamy 5 łyżek wody z gotującego się makaronu (skrobia znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi
Mango PapajaDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól(...)ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną
Kolizje Smakówznudziła to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych. Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło pysznie :) Ilość porcji: około 10 Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia Składniki: Szklanka otrębów owsianych Szklanka otrębów pszennych Szklanka(...)pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni 4 łyżki miodu 1 łyżka oleju Szczypta soli ½ szklanki rodzynek 160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:* 48g - 30% płatki kokosowe 48g - 30% suszony ananas 32g - 20% suszona papaja 32g - 20% migdały *Zdecydowanie wolałybyśmy same skompletować skład takiego mixu ale nie mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę płatków kokosowych czy papai. Wszystkie składniki oprócz rodzynek
Kolizje Smakówserii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby cebula olej do smażenia susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Moje domowe kucharzeniezachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn(...)truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón
Chilli Czosnek i Oliwawięcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy(...)przyprawy umieszczono na Piramidzie diety śródziemnomorskiej zaktualizowanej w 2008 roku, mimo, że nie było ich w jej pierwotnej wersji. Kuchnia śródziemnomorska znana jest z wykorzystywania dużej ilości świeżych i suszonych ziół oraz cudownie pachnących przypraw , które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj
Chilli Czosnek i Oliwaoliwa "sansa", nazywana też oliwą z wytłoczyn lub pomace. Wyobraźcie sobie, że oliwkę podzielimy na 100 części. 13 z nich daje nam oliwę. Pozostałe 77% to woda oraz susz, czyli wytłoczyny. Czy producentom opłaca się wyrzucić 77% swojego surowca? Oczywiście, że nie. Wrzucają więc wytłoczyny do rozpuszczalnika, poddają procesowi chemicznego uzdatniania i produkują oliwę "sansa". Mówiąc inaczej, jest
Chilli Czosnek i Oliwapiecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy cebula pokrojona w piórka 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone na plastry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej
Chilli Czosnek i Oliwatakie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie(...)kaszy) : Składniki: 1 pasek żeberek, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny, 1oo g pęczaku, 1 liść laurowy 3 szt. ziela angielskiego, do smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, koperek suszony Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody, gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię