tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki(...)pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli
Proste Potrawyupodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne. Filet z piersi kurczaka lub z indyka sól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I: oscypek żurawina suszona żurawina do mięs ze słoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka. II: Bryndza góralska suszone pomidory z zalewy Składniki pokroić, wymieszać
Praktyczna pljednym z nich są grzyby, których jestem fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek. Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej(...)całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego. Dodałem do bulionu również 3 suszone borowiki i całość zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z dwoma żółtkami i czubatą łyżką mąki ziemniaczanej na gładką masę - tak aby nie było grudek z mąki. Następnie dodałem do niej niewielką ilość gorącej
Wyprawy kulinarnedużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą
Niezły Młynekpotem dzwonkowaty, łukowaty aż do rozpostartego. Na powierzchni gładki, ale może być promieniście włókienkowaty, jakby paskowany. Rzadko widoczne resztki, strzępki białej osłonki, z której wyrastał. W czasie suszy matowy, po deszczu błyszczący. Koloru zielonawego, oliwkowego, żóltozielonego, białozielonego, czasami ciemniejszy na środku.Brzeg gładki, bez prążków. Od spodu kapelusza białe blaszki - gęste, wybrzuszone, ale dość wąskie. U młodych
Smaczna PyzaSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. Odstawić do stężenia
wyzwania kuchenneSkładniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniamnie, bo rodzinka kręci nosem na takie dania;) Oto dwie wersje obiadu, które ostatnio sobie sprawiłam. Obie bardzo dobre:) I. Brokuły z fasolką szparagową: Składniki: * fasolka * brokuły * pomidory suszone w oliwie + oliwa spod nich * starty ser żółty - polecam moje ostatnie odkrycie czyli Stary Olęder (z Biedronki) * kilka kaparów Warzywa ugotowałam na parze, posypałam pokrojonymi pomidorami, kaparami i serem, lekko skropiłam(...)oliwą. II. Mamut z pieczarkami: Składniki: * kilka strąków mamuta * kilka pieczarek * ser żółty Sos: * 2 łyżki jogurtu greckiego * łyżeczka majonezu kieleckiego * 1/2 ząbka czosnku * kilka kaparów * kilka kawałków pomidora suszonego w zalewie z oliwy Mamuta ugotowałam na parze, w międzyczasie pokroiłam pieczarki w grube plastry i udusiłam na kropli oliwy. Nie soliłam ani pieczarek, ani mamuta. Sos miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia Sowymiałam w domu. Składniki na 2 porcje: 100 g suchej soczewicy - miałam brązową 3 sprasowane zamrożone* liście szpinaku, czyli ok. 100 g cebula + 2 łyżki oleju (wzięłam z pomidorów suszonych) ząbek czosnku ok. 100-150 ml mleczka kokosowego kilka suszonych pomidorów z oleju przyprawy: sól, imbir świeży, kurkuma, chilli, curry, kolendra, kminek * w K5P nie używa się produktów mrożonych (oprócz(...)łyżeczki chilli w proszku (nie miałam świeżego), 1/3 łyżeczki curry, a także kilkanaście kuleczek kolendry (o). Chwilę dusiłam, po czym posoliłam 2 szczyptami soli morskiej (sn), dodałam pokrojone suszone pomidory (k), 1/4 łyżeczki kurkumy (g) ** soczewic ę błędnie zakwalifikowałam do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony (sn). Znów chwilę pomieszałam i podusiłam, a potem dodałam szpinak
Zdrowa Kuchnia Sowyduża cebula - 200-300g pieczarek - 2-3 duże ząbki czosnku - ok.100-150g boczku (u mnie wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony) - liść laurowy - kilka kulek ziela angielskiego - 1 gałązka rozmarynu (lub suszony) - trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena) - 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego bezzapachowego - kilka listków świeżej szałwi(...)suszonej) - tymianek oraz majeranek - sól, pieprz Kawałki poporcjowanego, umytego i wytartego ręcznikiem papierowym królika nacieramy solą, pieprzem, posiekanymi drobno listkami szałwii, tymianku orraz majerankiem. Odkładamy na ok.1 godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie zrumienić na suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową
Smaczne Zdroweachów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Czosnek i szalotkę obrałem z łupin i drobno posiekałem. Suszony pomidory(...)pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut. Przy okazji rozdrobniłem za pomocą łyżki kawałki pomidorów
Wyprawy kulinarneużyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki(...)odkrawać końcówek cukinii, gdyż zapobiegnie to późniejszemu wylewaniu się farszu. Pokrojone i wydrążone cukinie od wewnątrz bardzo delikatnie posoliłem, a następnie skropiłem lekko oliwą z oliwek i posypałem odrobiną suszonego oregano. Pół białej cebuli pokroiłem w dość drobną kostkę, a 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem
Wyprawy kulinarneSkładniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę szynkę parmeńską a następnie suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3/4 pęczka posiekanej lub porwanej natki pietruszki oraz groszek i wlewamy 5 łyżek wody z gotującego się makaronu (skrobia znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi
Mango PapajaDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól(...)ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną
Kolizje Smakówznudziła to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych. Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło pysznie :) Ilość porcji: około 10 Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia Składniki: Szklanka otrębów owsianych Szklanka otrębów pszennych Szklanka(...)pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni 4 łyżki miodu 1 łyżka oleju Szczypta soli ½ szklanki rodzynek 160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:* 48g - 30% płatki kokosowe 48g - 30% suszony ananas 32g - 20% suszona papaja 32g - 20% migdały *Zdecydowanie wolałybyśmy same skompletować skład takiego mixu ale nie mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę płatków kokosowych czy papai. Wszystkie składniki oprócz rodzynek
Kolizje Smaków