łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityzakończenie sezonu dyniowego pyszne drożdżowe ślimaczki z nutką pomarańczy. Robiłam już poprzednio dyniowe ślimaczki drożdżowe , więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach(...)esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 łyżki brązowego cukru 50 g roztopionego masła 2 suszone brzoskwinie pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitypomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował. Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem ! Mielona skórka pomarańczowa Składniki: Obrana skórka z 3 pomarańczy Wykonanie: Pomarańcze przed(...)myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy
Kulinarne przygody Gatitycukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto(...)średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody Gatitypory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili
Kulinarne przygody Gatitybloga Po prostu Marghe u której wypatrzyłam tę toskańską przyprawę przygotowaną na bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania(...)igły. Czosnek obieramy i wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie zioła przesypujemy na tacę wyłożoną papierem śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym i suszymy w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Raz na jakiś czas zioła mieszamy, aby suszyły się równomiernie. Po wysuszeniu mieszankę przechowujemy
Kulinarne przygody Gatityszklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię(...)cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić
Kulinarne przygody GatityRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda
Poezja smakuSkładniki: 100 g makaronu razowego spaghetti, 8 małych pieczarek, 2 laski kabanosów, 4 pomidory suszone, kapary, 6 oliwek zielonych i czarnych, świeża nać pietruszki, 3 łyżki płaskie oliwy z oliwek, suszona: bazylia, oregano, papryczka chili, czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na patelni grillowej. Następnie dodajemy kabanosy(...)kawałkach, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, pomidorów suszonych, kapary, oliwki całość mieszamy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerz i posypujemy świeżą zieloną pietruszką
Moniki Smakołykitang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki(...)pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli
Proste Potrawyupodobań. Podawanie konkretnych ilości składników chyba też nie jest tu konieczne. Filet z piersi kurczaka lub z indyka sól, pieprz, majonez Moje propozycje na farsz: I: oscypek żurawina suszona żurawina do mięs ze słoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka. II: Bryndza góralska suszone pomidory z zalewy Składniki pokroić, wymieszać
Praktyczna pljednym z nich są grzyby, których jestem fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek. Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej(...)całości odparowała. Kilka kurek odłożyłem do udekorowania gotowej potrawy, a pozostałe (wraz z cebulą i resztkami płynu z patelni) wrzuciłem do bulionu drobiowego. Dodałem do bulionu również 3 suszone borowiki i całość zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z dwoma żółtkami i czubatą łyżką mąki ziemniaczanej na gładką masę - tak aby nie było grudek z mąki. Następnie dodałem do niej niewielką ilość gorącej
Wyprawy kulinarnedużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą
Niezły Młynekpotem dzwonkowaty, łukowaty aż do rozpostartego. Na powierzchni gładki, ale może być promieniście włókienkowaty, jakby paskowany. Rzadko widoczne resztki, strzępki białej osłonki, z której wyrastał. W czasie suszy matowy, po deszczu błyszczący. Koloru zielonawego, oliwkowego, żóltozielonego, białozielonego, czasami ciemniejszy na środku.Brzeg gładki, bez prążków. Od spodu kapelusza białe blaszki - gęste, wybrzuszone, ale dość wąskie. U młodych
Smaczna PyzaSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. Odstawić do stężenia
wyzwania kuchenne