Naleśniki, naleśniki, któż ich nie lubi. Zawsze gdy najdzie nas na nie ochota to staram się aby były inne niż te poprzednie. I tak oto padło na dodatek owoców suszonych. oczywiście kilka musiało być bez niczego, bo Kamilek lubi najbardziej suche i to jeszcze pocięte na ślimaczki. A mamusia jak to mamusia siedzi i zawija naleśniczki i tnie(...)oranżady 2 szczypty soli 2 szczypty cukru 4 łyżki oleju Nadzienie : 350 g półtłustego twarogu 1 szk kwaśnej gęstej śmietany 12% cukier do smaku garść suszonych moreli garść rodzynek sułtańskich garść suszonej żurawiny Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe! Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Składniki: na ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych szklanka ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki kminku na farsz podwójny filet z kurczaka(...)posypania blatu miseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszu Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Miskę smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym
Moja smaczna kuchniagrupy kulinarnych blogerów… Nie wiem co przyniesie Nowy Rok ale wiem, że będę się dalej uczyć i dzielić swoimi kulinarnymi odkryciami… A oto jedno z nich – suszona pierś z kaczki (inspiracja od Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam. Suszona pierś z kaczki – składniki: 1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem 500 g grubej soli morskiej zmielony(...)godzin. Po wyjęciu mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć w czystą ściereczkę i wstawić do dolnej szuflady lodówki na trzy tygodnie. Smacznego Post Suszona pierś z kaczki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJuż od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie. Jest to bardzo ciekawa propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe ze względu na oszczędność czasu i niepowtarzalność smaku, bo każdy może dobrać(...)sobie ulubione przez siebie przyprawy. Schab suszony – składniki: 1 kg schabu 35 g soli 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru 6 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę 3 liście laurowe 5 ziaren owoców jałowca 1. Schab myjemy, osuszamy i obkrawamy tłuszcz i błonki. 2. Owoce jałowca i ziele angielskie
UgotujmyTo.plomieszkam go zamieścić:)! Oczywiście były też inne potrawy… równie pyszne… Ale dla mnie roladki były the best:)! Zachwycił mnie smak grilowanych cukinii w połączeniu z serem, pomidorem suszonym i sałatą. Niestety nie znalazłam tutaj białego wędzonego sera więc nie mogę odtworzyć tego pysznego smaku ale i tak roladki super smakują z żółtym wędzonym, białym czosnkowym czy nawet meksykańskim(...)wodna, rokietta-rucola, roszponka… Bardzo dziękuję Joluś za inspirację :)! xxxx Roladki z serem i cukinią – składniki: 2-3 cukinie ser – dowolny ulubiony sałata ulubiona suszone pomidory oliwa, zioła prowansalskie, szczypta soli oliwki lub pomidorki koktajlowe – opcjonalnie Cukinie umyć, wysuszyć i obieraczką do warzyw skroić w cienkie paski. Lekko posolić. Do kilku łyżek oliwy dodać
UgotujmyTo.plblogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb(...)Ciasto: cały zaczyn 360 g wody (letniej) 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 630 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem) 4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie) 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1. Połączyć zaczyn z wodą, mąkami i solą. Wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać oliwki, pokrojone drobno i osuszone ręcznikiem papierowym suszone
UgotujmyTo.pludało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)! Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu(...)puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, 1 łyżka miodu, sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone ) sól morska, około 15 g, dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta. 1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy
UgotujmyTo.plturystycznych wypadach. Idealne na piłkarskie wieczory z Ligą Mistrzów w tle…;) Przepis na wytrawne muffinki cukiniowe z serem znalazłam u Samanthy . Nie dodawałam jednak boczku, który zamieniłam na suszone pomidory. Wyszły pyszne i aromatyczne i rzeczywiście najlepiej smakują lekko ciepłe..:) Dodatek piwa nie jest obowiązkowy…;) Zapraszam na wytrawne muffinki z cukinią i z serem Muffinki z cukinią(...)wytrawnie Składniki na 12 szt.: 3/4 szklanki startej cukinii 60 g wędzonego boczku (u mnie 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki) 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody spożywczej 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml mleka 2 jaja sól, pieprz, papryka 1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól, pieprz
UgotujmyTo.plNarodzenie, na prowansalski stół wjeżdża 13 deserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery zakony żebracze (Franciszkanów, Karmelitów, Dominikanów i Augustynianów). Ponadto daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające(...)szklanki wody 10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki 6 listków szałwii 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka jaja, roztrzepane opcjonalnie: oliwa, suszony tymianek, płatki chilli na grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce żółtego sera, najlepiej Gruyere
Chilli Czosnek i OliwaPyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :) SKŁADNIKI 600g schabu bez kości 100g wędzonego boczku 300g kiszonej kapusty ok 15 sztuk suszonej śliwki 2 jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 1 filet pstrąga łososiowego, 2 łyżki masła, suszony koperek, kilka plasterków suszonego czosnku, sól, pieprz, surówka królewska Orzech. Przygotowanie: Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni
Aga w kuchniskorupka"). Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni C . Makaroniki piecz na środkowej półce przez około 10 minut . Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i susz makaroniki jeszcze przez jakieś 7-9 minut . Bardzo ważne jest, aby makaroniki się nie zrumieniły! Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Przełóż lekko
Słodko-Słony Świat Ilonyblachę: 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonej śliwki 50 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 100 g miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko(...)garnku. Osobno podgrzej lekko miód. Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj. Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 x 25 cm , leciutko wyrównaj (nie wolno mocno dociskać, bo batoniki wyjdą zbite
Słodko-Słony Świat Ilonychłopina wyjścia:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na dwie duże porcje): 2 pstrągi patroszone 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku sok z cytryny 4 plasterki cytryny gałązki świeżego tymianku (może być suszony) sól świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 500-600 g ziemniaków (użyłam młodych) 0,5 czerwonej papryki 0,5 pomarańczowej papryki 3 małe czerwone cebulki 6 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku (może(...)być suszony) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: WARZYWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę. Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach
Słodko-Słony Świat Ilonyparzonej białej kiełbasy 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oleju sól pieprz 1 łyżeczka sosu chili 3 łyżki białego wina suszony majeranek Biała kiełbasa chyba w każdym domu jest obowiązkowym składnikiem Wielkanocnego menu. U mnie jest podobnie. Wyszukuję jedynie coraz to nowych, ciekawych propozycji podania, tak aby trochę zaskoczyć najbliższych. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić(...)olej. Kiełbasy ponacinać z każdej strony i obsmażyć je na złotobrązowy kolor. Następnie dołożyć pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Gdy cebula na patelni jest już miękka, dołożyć do niej pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać majerankiem i chwilę jeszcze
Świat Domowej Kuchni