wiecie, że te słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada? Plasterki bananów są najpierw traktowane tłuszczem (jak we frytkownicy), a dopiero potem suszone. Postanowiłam dziś pokazać banalne, ale alternatywne rozwiązanie dla wielbicieli chrupiących plasterków bananów. Dodatkowo, jest to kolejny sposób na radzenie sobie ze zbyt mocno dojrzałymi bananami. Więcej pomysłów znajdziecie, wpisując w wyszukiwarkę(...)prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE CHIPSY BANANOWE. /pomysł własny;/ Do przygotowania potrzebujemy: pokrojone w plasterki średniej grubości banany i suszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez ok. 7-8 godzin. W przypadku, kiedy suszarki nie mamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, banany na kratce w piekarniku i suszymy w temperaturze
W kuchni Karmel-itkizastąpić roślinnym olejem i czosnkiem granulowanym ) bazylia suszona, sól, czarny pieprz świeżo mielony 500g truskawek ocet balsamiczny czarny pieprz świeżo mielony suszona lub świeża bazylia Kurczaka płuczę, suszę, nacieram pieprzem, solą i bazylią. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy czosnkowej (lub oleju, czosnek granulowany dodaję podczas smażenia mięsa) i smażę kurczaka na złoto z każdej strony. Truskawki
W kuchni Karmel-itkiwszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie, że takie pomidorki to coś pysznego ! Sposobów suszenia też jest tyle ile osób przygotowujących. Jedni suszą w piekarniku, inni w suszarce do warzyw. Są wersje z ziołami, inne bez. Niektórzy usuwają pestki, ja nie. Zobaczcie jak przygotowałam swoje. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzakostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony(...)łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamniejszych średnic wychodzą bardzo małe chipsy. Dobrze umytą marchew obrać i pokroić w talarki za pomocą maszynki do krojenia warzyw lub ręcznie. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin w temp. 60 st. C. Ja wykorzystuję do tego celu półkę nad kominkiem, ale równie dobrze może to być kaloryfer lub piekarnik (to najdroższa opcja). Chipsy należy uznać(...)odpowiednio wysuszone, kiedy przestaną być miękkie, nie kleją się do siebie, a pod lekkim naciskiem zaczynają się łamać w palcach. Nie wszystkie chipsy wysychają jednakowo, więc po zakończeniu suszenia należy zamknąć je szczelnie w szklanym pojemniku w celu wyrównania wilgotności. Tak przygotowane chipsy należy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy, ponieważ dłuższe przechowywane szybko pozbawia je smaku, aromatu i wartości
Pij soki wyciskanekonsystencji jest pożywna. Składniki (na 4 porcje): 600 g dyni duża puszka (400 ml) mleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili (u mnie suszone) 1 cebula 2 cm świeżego imbiru pół łyżeczki suszonego rozmarynu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju do smażenia sól Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić(...)dnie na lekko rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię. Podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki. Dodać anyż, rozmaryn, starty imbir i suszone papryczki. Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić zupę solą. Ewentualnie podgrzać przed podaniem. "Ostatni dzień roku" Katarzyny Misiołek
Weekendy w domu i ogrodzieLekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek(...)pierwszego tłoczenia 1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchniapożywne i sycące, które doda nam energii na cały dzień. I takie właśnie śniadanie chcę Wam zaprezentować - śniadanie z makaronem razowym, a dokładnie omlet z makaronem oraz papryką, pomidorami suszonymi i parówkami. Pychotka! Składniki: 1 cebula 2 parówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Parówki kroimy w plasterki, a pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone parówki i pomidory wrzucamy do cebuli z papryką i dalej smażymy. Makaron odcedzamy
Kuchnia MagdaLenypomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę(...)oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna kotka" Barbary Kosmowskiej to książka, na którą natrafiłam przez przypadek. I muszę przyznać
Weekendy w domu i ogrodzieprzechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI(...)suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu 2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego
Słodko-Słony Świat IlonyProsta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat 1 pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam(...)niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry. Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę w piórka. W salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością
Wanilia i KardamonŚledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki goździka 4 łyżki(...)konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka suszonych wiśni Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób wykonania: Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino
Wanilia i Kardamondomu, w jeszcze smaczniejszej wersji, bo nadziewane pysznym marcepanem i chrupiącymi migdałami. Możecie nimi obdarować swoją rodzinę i przyjaciół, na pewno ucieszy ich taki własnoręcznie wykonany prezent:) Nadziewanie suszonych śliwek jest bardzo przyjemnym zajęciem (wiem, dziwnie to zabrzmiało:D), ale uwierzcie mi, że to naprawdę świetny sposób na relaks w tym przedświątecznym szaleństwie:)) Najpierw bierzemy migdały, następnie "oblepiamy(...)mięciutkim marcepanem (który można w międzyczasie bezkarnie podjadać), po czym takie zawiniątka wkładamy do suszonych śliwek (oczywiście bez pestek:D). Śliweczki obtaczamy w roztopionej czekoladzie (u mnie w wersji mlecznej z odrobiną gorzkiej) i voilà! - słodki przysmak gotowy! Nie ma tu żadnej filozofii, tylko odrobina chęci:)) Zapewniam Was, że takie "home made" śliwki są duuużo lepsze od tych
Słodko-Słony Świat Ilonyniezłe wyzwanie Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę. Na blogu możecie też(...)ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić
UgotujmyTo.pllubię! Będę je dodawac nie tylko do makaronów , ale mięs i sosów również! Składniki : - szpinakowy makaron – 200 g – piri – piri – 1 szt – suszone pomidory – 50 g – pestki dyni – 50 g – parmezan – 2 łyżki – olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia(...)Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy bardzo drobniutko posiekane papryczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące
Ostra na Słodko