rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy
Moniki Smakołykiplasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy. Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, paprykę, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka. Bułki przekrawamy na połowę(...)krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej
Moniki SmakołykiSerek z rukolą dzielimy na 4 części. Serek rozsmarowujemy na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie. Delikatnie, zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją szynką szwarcwaldzką. P rzekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy(...)ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości. Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min. Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str. Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze. Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru. Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy
Moniki Smakołykizabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi literkami), ale w liście(...)curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść
greenscarfstrony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy
Moniki Smakołykibardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość(...)pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi
Moniki Smakołykiporcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund. Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną
Moniki Smakołykisposób brokuł się ugotuje. Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą. Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie. Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli(...)czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne). Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami. Smacznego
Moniki Smakołykiliści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno
Moniki Smakołykilekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju , z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia
Moniki Smakołykikształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt. Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem(...)anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego
Moniki SmakołykiRybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym
Moniki SmakołykiBałtyku, w środkowej części polskiego wybrzeża. Jest jednym z najstarszych miast na Pomorzu . [1] [1] Atlas Uzdrowisk Polskich. Państwowe Przedsiębiorstwo Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera. Warszawa- Wrocław. 1990. Str. 62 Bardzo istotną cechą geograficzną jest klimat i zasoby surowców naturalnych. Krainy klimatyczne Trzebiatowska i Kołobrzesko-Darłowska obejmujące miasto Kołobrzeg oraz gminy Kołobrzeg i Ustronie Morskie w stosunku(...)atmosferycznymi. W strefie tej występuje dłuższy okres zalegania pokrywy śnieżnej oraz łagodzący wpływ Morza Bałtyckiego . [2] [2] Strategia Promocji Powiatu Kołobrzeskiego na lata 2012-2020. PDF. Str. 13 UWAGA !!! ---> Jeżeli ktoś wybiera się do Kołobrzegu pierwszy raz to bardzo gorąco polecam udać się do razu do Ratusza gdzie mieści się Informacja Turystyczna i Pani podaruje Wam super
ClauditteMissCookingjest banałem. Wstrząśnięcie pacjenta wiadomością przedstawioną na koniec jest po prostu trywialne i trudno w nie uwierzyć. Mnie to zupełnie nie przekonuje. Książki zdecydowanie nie polecam! 15/2018 (560 str.) zima/c zarny u Darii
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie dodaj wodę i energicznie mieszaj), polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Ja udekorowałam muffinki lukrem i płatkami migdałów. Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie Smacznego
Zasmakuj Kuchniniektóre wątki historyczne lub gdyby były one zapisane krócej i bardziej rzeczowo. Tymczasem miałam poczucie nudy i nadmiernego rozwodzenia się, przez co tracił wątek fabularny dotyczący Hernanda. 14/2018 (944 str.) u Darii
Weekendy w domu i ogrodzieśrednią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i chrupiące Posypuję dodatkowo natką. Przepis: Kuchnia bałkańska, gazetka Biedronki, nr 5/2017, str
Zasmakuj Kuchnimiłości, czułości i oparcia. Przez to staje się dość ufna, by nie napisać naiwna. Być może dlatego zainteresowanie ze strony innych wyolbrzymia i odbiera jako coś wyjątkowego. 13/2018 (336 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziewycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka. Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Rada: oponki smażymy partiami. Temperaturę oleju sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju
Moniki Smakołykitemp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut. Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie Smacznego W przepisie wykorzystałam produkty polskiej firmy HELIO z serii: Goldenberry – suszoną miechunkę oraz suszoną morwę białą
Zasmakuj Kuchnikonflikcie oczekiwań Europejki po zamążpójściu za muzułmanina i zamieszkaniu u jego rodziny powstało już wiele książek mniej lub bardziej emocjonalnych. Ta porusza głównie za sprawą polskiego pochodzenia. 12/2018 (152 str.) zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziepowiedzieli. Tym razem książka zupełnie nie przypadła mi do gustu ze względu na swoją przewidywalność (jeśli chodzi o wątek miłosny) oraz nierealność zdarzeń związanych z uczniami. 11/2018 (304 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo lubię wszelakie soczewice i ciecierzyce. Nie pogardzę też fasolkami. A że na dodatek nie przepadam za mięsem, str ą czkowe pojawiaj ą się na naszym stole często i gęsto. Zamaskowane na przykład w sosach , albo klopsikach , czy zupach . Dzisiejsze kotleciki sprawdziły się znakomicie. Okazały się idealne nie tylko z dodatkiem sałatki, ale też jako zapełniacz
Lejdi of the housekobiecych kłopotów. Książka jest jakby przegadana, bo wypełniona dialogami lub głównie kobiecymi monologami. Język zbliżony do mówionego (bezokoliczniki zdań, ucinane wypowiedzi, niedokończone myśli) potęguje to wrażenie. 10/2018 (232 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzieprzeczytaniu ok. stu stron zaczęłam się powoli wciągać. Pod koniec akcja mocno przyspieszyła i sekret gonił sekret, a potem nastąpiło ich ujawnianie. Oderwać się nie było można. 9/2018 (432 str.) zima/biały mutacja noworoczna miłość
Weekendy w domu i ogrodzieprzepadam za nierealnymi historiami i książkami na granicy science fiction. Problem braku czasu i ogólne przesłanie książki rozumiem doskonale. Jednak sposób przekazania do mnie nie przemawia. 8/2018 (320 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziejednym zamachem. Została mi jeszcze "Deniwelacja", o której dowiedziałam się godzinę temu, bo zakończenie trzeciego tomu w ogóle nie sugeruje, że będzie kontynuacja serii. A tu niespodzianka! 😊 6/2018 (600 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziełatwiej przebrnąć, szczególnie na początku. Mnie książka przytłoczyła. Na pewno nie zaliczę jej do łatwych i lekkich. Pod względem przedstawienia problemu przypomina nieco "Rosół z kury domowej" . 5/2018 (304 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziewcześniej bohaterów "Pracowni dobrych myśli". Na koniec złota myśl z kart książki: " Marzenia jednak się spełniają. Czasem trzeba im pomóc, a czasem po prostu wystarczy chwilę poczekać ". 4/2018 (336 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzieprzez inne kobiety. Choć w książce pojawia się wiele kobiet i trudno mi było się połapać, która jest kim, to według mnie najlepsza książka z serii. 3/2018 (276 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzietego dania zainspirował mnie przepis z mojej biblii - Jadłonomii , wersji książkowej, nie znalazłam odpowiednika w sieci, więc nie mogę przepisu podlinkować, podaję zatem namiary w książce ( "Jadłonomia" Marty Dymek, str. 31 -> Burgery ulubione ) oraz przepis z sieci z bloga Health and the city -> Wegańskie burgery . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1 cebula
Kawa z mlekiemwoli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie . Proziaki można jeść same, podawać jako zamiennik pieczywa
Moniki Smakołykiciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy od ilości użytych strąków. Całość dusiłam ok. 15 minut. Cukinię, kalafior
Kucharzycażeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). RADA: ciasto na patelnię przekładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, jedną nabieramy, a drugą ściągamy. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia
Moniki Smakołykiżeby mięso zamknęło boki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor. Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały temperaturę. sos kurkowo kremowy Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli
Moniki Smakołykidługości, za pomocą nożyka do warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem. Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości kolbę kukurydzy. Marchewki i kukurydzę skrapiamy olejem. Rada: warzywa można posmarować olejem za pomocą pędzla, będzie idealnie rozprowadzony na całej powierzchni. Ziemniaki, kukurydzę
Moniki Smakołykidoprawiamy pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą. Bagietki podajemy z świeżą rukolą. Smacznego
Moniki Smakołykipółnocy (w niedziele od 12:30) W ogóle polecam, żeby wybrać się w okolice dzielnicy Bornheim. Jest tam sporo fajnych kawiarni np. stara Café Wacker (Berger Str. 185). Wacker to też miejsowa palarnia kawy, która zaopatruje inne dobre kawiarnie, więc na pewno traficie gdzieś na kawę w typowej filiżance z logiem Café Wacker. Moje ulubione danie, to rodzaj wielkiej
Ugotowane pozamiatanezastąpić paliw w transporcie czy w budownictwie i w związku z tym nie może istnieć system oparty w pełni na energii odnawialnej jest mitem. [1] [1] http://awsassets.wwfpl.panda.org/downloads/wwfpolska_demaskowanie_mitow_klimatycznych.pdf (str. 52-53) Chcesz wiedzieć więcej? „Punkt krytyczny - Energia odNowa" to pierwszy polski pełnometrażowy film oraz dziesięcioodcinkowy serial na temat zmiany klimatu i nieuniknionej rewolucji energetycznej. Twórcy pokazują, dlaczego klimat nagle
Codzienna kuchnia niecodziennapotrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno. W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i w nim je obtaczamy. Po ok. 1 godz
Moniki Smakołykigarnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia. Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Masa
Moniki SmakołykiBens, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 świeży brokuł (ewentualnie ok. 400 g mrożonego), sos Habanero Hot Sauce do smaku. Przygotowanie: Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z dwóch str. solą i pieprzem. Trawę cytrynową przecinamy po długości, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej i czosnku. Układamy mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu do momentu
Moniki Smakołykitemu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia. Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z dwóch str. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Rada: najlepiej smażyć partiami w małym rondelku. Temperaturę oleju sprawdzamy z pomocą długiej wykałaczki drewnianej. Jeśli włożymy ją pionowo
Moniki Smakołykiplacek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść
Moniki Smakołykiprzyjaciółka z dzieciństwa Małgorzata Karpińska , która nie tylko umilała mi wieczór, ale również pomagała mi w zdobyciu materiał u na bloga . Mój wpis z wydarzenia chcę głownie przedstawić od str ony kulinarnej, bo doznania smakowe są u mnie na pierwszym miejscu ;) ..... Jestem fanką prost oty we wszystkich dziedzinach życia , dlatego poczułam miętę do The One ;). M iętę poczuło wiele osób
Projekty ze smakiemklarowane, delikatnie zrumieniamy czosnek, przekładamy na ręcznik papierowy. Na tym samym maśle smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik. Kiełbasę z papryką i kaszą podajemy
Moniki Smakołykiłokr ō ngło. 16 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 17 i t ō m seblecz ō n ō m 18 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 19 to sie wejście wiynkszoł forma na torta abo jako inkszo łokr ō ngłoł
Chop w kuchnidodajemy pozostałe składniki na cisto i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry. Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Rada: jest się nie śpieszymy
Moniki Smakołykiwiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest w USA pod nazwą dilly beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana przez mojego ojca kojarzy mi się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy ser, na nim kapary, dodajemy paprykę i całość doprawiamy pieprzem zielonym. Ciasto zaczynając od str. sera delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na ok. 16 -18 roladek. Roladki układamy na okrągłej formie o średnicy ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
Moniki Smakołykikilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. Rada: placki podsypujemy mąką. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią aluminiową. http://profi.com.pl
Moniki Smakołykidługie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25 min na złoty kolor. Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z cebulką
Moniki Smakołykirozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem i pozostawiamy do przyrumienienie. Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak aby miąższ był gorący i soczysty. Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią. Smacznego
Moniki Smakołykibardziej miałam na nią ochotę. A potem zaplotłam warkocz i z przyśpiewką na ustach zaczęłam nacierać karka. PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik
les mirabellespiekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy. Jajka sakiewki: Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15/15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą str. do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka, folię można związać gumką recepturką, bądź nitką. Tak przygotowane jajka
Moniki Smakołykirosło przygotowujemy pozostałe składniki. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie plastry. Patelnie rozgrzewamy i układamy na niej kurczaka, nie dodajemy żadnego tłuszczu, mięso podgrzewamy z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy. Pizzę
Moniki Smakołykiprzygotowanej masy formułujemy owalne lub okrągłe kotleciki, lekko spłaszczone i obtaczamy w bułce tartej. Można też delikatnie, tępą częścią noża wykonać wzorek. Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju, na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z kefirem. Rada: najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć
Moniki Smakołykipora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str. Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko mięknie. Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy
Moniki Smakołykibyć elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Układamy str. sklejoną. Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk. Bułki Przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykipieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze
Moniki Smakołykiłokr ō ngło. 29 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 30 i t ō m seblecz ō n ō m 31 str ō n ō m poł ō żcie na formie do tart ō w (jak taki niy mołcie, 32 to sie wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł
Chop w kuchniszklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją. Smacznego
Moniki SmakołykiCzekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, mieszając. Bierzemy rożka w dłoń i na boczną ściankę nakładamy łyżeczkę roztopionej czekolady. Za pomocą okrągłego sylikonowego pędzelka rozsmarowujemy ją po wewnętrznej str. rożka. Cały wafelek powinien być w czekoladzie. Jeśli nie macie takiego pędzelka można rozsmarować ją małą łyżeczką. Rożki wstawiamy do szklanek. Wafle odstawiamy na ok. 10 min. żeby czekolada przestygła
Moniki Smakołykizdają sobie z tego minusu sprawę i pewnie wkrótce coś z tym zrobią Pasta Prima ul. M.Curie-Skłodowskiej 38 20-029 Lublin tel 609-779-771 e-mail pastaprima@pastaprima.pl str. int http://www.pastamia.pl/index.php
sierotka maRysia w kuchniodrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać. Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1500 g zmielonego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pozostawiamy na do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wierzch polewamy miodem. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykihimalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy ich ! Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy tak długo, aż łupki (z każdej str.) nam się przypieką, czosnek powinien być w środku miękki. Czosnek wyjmujemy i dodajemy olej, pokrojona w kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie
Moniki Smakołykisuszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii szynka dojrzewająca (6 plastrów: po 3 na jednego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki) szczypta soli (nieduża) Wykonanie : Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, naci
cucinarebarwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem
cucinarezalewy, jajka zmiksować z mąką , dodać polowe sera, kukurydze i groszek, wymieszać, posolić. Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać małe porcje masy, smażyć po 1-2 min z każdej str, przekładać na talerz, posypać pozostałym serem i pieprzem
Camilla w kuchnirelaksowanie, Moniki Smakołyków przygotowywanie. Regulamin konkursu: 1. Tematem konkursu jest MOJE SMAKOŁYKI DLA MONIKI . Należy dodać zdjęcie wraz z opisem, pod postem konkursu na str. https://www.facebook.com/monikismakolyki/ 2. Konkurs trwa od 19.08.2015 do 30.08.2015 roku do godz. 24.00. 3. Sponsorem nagród jest ja – Moniki Smakołyki. 4 . Organizatorem
Moniki Smakołykipysznego wam przyniosłam. - Przez uchylone drzwi do pokoju weszła Kasia, trzymając w rękach dwa pucharki lodów. Mick wyczuł woń ciepłej czekolady. - Dame blanche - powiedziała. - Na ochłodę. (...)" Mirjam Mous "Password", str. 90 Lody są smaczne, ale taki ich urok, że prędko się topią. Ale mimo wszystko warto spróbować :-) SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE 100 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej
Passions hobbies lifewywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać
Camilla w kuchnisposób przygotowała sobie kolejne dwie kanapki, jedną z nich wzięła w obie ręce i odgryzła wielki kęs. Miękki chleb, chrupiące kiełbaski i majonez, pycha!" Katrin Lankers "Spojrzenie elfa", str. 26 Osobiście nie pochłonęłam tak dużej porcji jak Mageli, no ale ostatecznie ona okazała się być elfem, a tymczasem ja jestem tylko człowiekiem ;-) Za to moje kanapki były bogatsze, bo dodałam
Passions hobbies lifeSernik wychodzi puszysty, kremowy ... Poezja :) I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki
Atlas SmakówInspiracja: Słodkie White Plate, str. 57 ( z małymi zmianami ) 3 jajka 250 g cukru ( następnym razem dam pół szklanki ;)) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej 2 szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe
Atlas SmakówCiasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 5 szt. jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka masła 5 łyżek kaszy manny Piekarnik nagrzać do 190°C. Z wymienionych składników zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół
Atlas Smakówgołębia - odpowiedział mężczyzna. Placki były jeszcze ciepłe. Czuła napływającą do ust ślinę, ale nie miała nawet jednego miedziaka, a co tu mówić trzech. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 745 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Screen z filmu "Gra o Tron". Screen z filmu "Gra o Tron". SKŁADNIKI 125 g masła 4 jajka 200 g cukru 1 opakowanie
Passions hobbies lifetrochę tego pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki
Passions hobbies lifetrzech mężczyznach i siwej kobiecie. Nie miał pojęcia, kim są, a o ile dobrze sobie przypomina, nigdy wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki
Passions hobbies lifelodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str. Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego
Moniki Smakołykisklejam i przekładam między palce prawej ręki (kciuk i wskazujący), które układam w okrąg. Palcami lewej ręki spłaszczam farsz. Krążki – kotleciki obtaczam w bułce tartej. Kotleciki smażymy z dwóch str. na oleju rzepakowym. Kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego
Moniki Smakołykirozgrzanym rożnie grilla. Kapustę myjemy, odrywamy zielone liście (nie wyrzucamy ich !), a główkę kroimy na 4 części. Na rożnie układamy zielone liście, na nich kładziemy kapustę, gładką str. liścia. Kapustę polewamy olejem rzepakowym, tak , aby niewielka ilość znalazła się pomiędzy liśćmi. Wszystko grillujemy pod przykrywą w 180-200°C. Jeśli nie macie grilla z pokrywą wystarczy kapustę
Moniki Smakołykiobrusami i wabikami na kaczki nad kominkiem. Usiedli na werandzie wychodzącej na mały ogródek. Conor zamówił szynkę z groszkiem, a Eleanor wybrała sałatkę z wędzonego kurczaka." Graham Masterton "Sekta", str. 115 Miks sałat możecie zmieniać wedle upodobań. Poniżej w przepisie piszę jakich ja użyłam. Porcja na 3-4 osoby. SKŁADNIKI 2 wędzone udka z kurczaka 1 mała sałata lodowa
Passions hobbies lifezupa będzie bardziej płynna. Oczywiście pamiętajmy, że proporcje składników mają wpływ również na smak naszej potrawy. (*) Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, wyd. Firma Księgarska Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2013, str. 40 Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-7 {margin: auto;} #gallery-7 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-7 img {border: 2px solid
Kulinarna Pokusamielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem. - Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam je w firmie Skworcu . Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie
Passions hobbies lifewszystkich, a wówczas on, jako gospodarz - znał bowiem obowiązki gościnności i gotów był ich przestrzegać, nawet gdyby okazały się bardzo bolesne - będzie musiał obejść się smakiem." J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12 W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła
Passions hobbies lifesłużących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których Hal zdążył się rozsmakować". John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 71 Owe ciasteczka, które tak bardzo polubił główny bohater mogły mieć różny kształt i wielkość. Ja założyłam, że mogły to być babeczki w różnych smakach. SKŁADNIKI 100 g mielonych
Passions hobbies lifeBardzo dobrze przez wszystkich znana jadalna dekoracja stołu. Prosta i zarazem efektowna. Pomysł zaczerpnięty z Biblioteczki poradnika domowego nr 9/2011 Jolanta Kasperska"Ugotuj mi mamo smacznie i szybko" str 54. Składniki 3 jajka 3 pomidory 3 liście sałaty lodowej majonez Sposób Jajka gotujemy na twardo, schładzamy. Kolejno odcinamy jajka od dołu (aby stabilnie stały) oraz
Kuchenne aromatypropozycji. Tymczasem obiecuję, że takich słoikowych ciasteczek z dnia na dzień będzie na blogu coraz więcej. Źródło: Książka kucharska najlepsze przepisy czytelników kropka tv; tom II /2013, str 218. Składniki 400 g płatków owsianych 200 g masła 2 jajka 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek miodu Sposób W garnuszku roztapiamy masło, gdy przestygnie
Kuchenne aromatyilością soli, dodajemy do środka czosnek, liomonkę, liście lubczyku i kawałki masła. Doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Pstrąga spinamy wykałaczkami i przekładamy na folię aluminiową. Pstrąga grillujemy z dwóch str. tak żeby mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy
Moniki SmakołykiMuffinki truskawkowe zainspirowane książką: " Rywalki" Kiera Cass , str. 143. Główna bohaterka, America Singer, zachwyca się smakiem truskawkowych ciastek w momencie gdy zostaje zawołana przez księcia Maxona. Sytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę
Passions hobbies liferożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona
Moniki Smakołykiściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 15 równych części. Formułujemy kule, które spłaszczamy dłonią. Nożyczkami (od węższej str.) nacinamy ciasto do połowy, z których robimy uszy. Wystarczy złapać dłońmi za oddzielone ciasto i delikatnie kiwać „uszami”. Pod wpływem ciężaru ciasta „głowy” uszy same nam się wydłużą. Kciukiem
Moniki Smakołykipodsmażamy na nim roladki. W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone z każdej str. rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby rolady były przykryte, w razie potreby dolewamy wrzątku. Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min. ziemniaki: Na dużej patelni
Moniki Smakołykizagadnienie oczami lekarza – a jak wiadomo, na miłość nie ma żadnego lekarstwa. „Lekarz” – twierdzi – „Musi umieć poprzyjaźnić z sobą i węzłem miłości powiązać najbardziej wrogie pierwiastki w ciele ludzkim”. (str. 74) Powinien dążyć do harmonii i zespolenia przeciwstawnych elementów anatomii człowieka. Porównuje też miłość do muzyki – obydwie składają się z zupełnie różnych elementów, które łączy w harmonijną całość bóg
ClauditteMissCooking