str 38 - 137 przepisów

Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 202

Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza.  Jak je przyrządzać dla najmłodszych? Zapiekany pomidor (powyżej 10

ClauditteMissCooking
Kulka smaku - Dziecko Nr. 7 Lipiec 2013 r. str. 44-45 135

Kolorowe kulki lodów wyglądają tak apetycznie !!! Nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają.  Jednak w kwestii podawania lodów dzieciom jest wiele sprzecznych opinii.  Które z

ClauditteMissCooking
RECENZJA JOGURTÓW ALPRO 201

cytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus).  Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję(...)kokosowy, woda), cukier, trójwapniowy cytrynian, regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), naturalny aromat, sól morska, witaminy (B12, D2 ), przeciwutleniacz (wyciąg bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), kultur jogurtowych (Str. thermophilus, L. bulgaricus)  Opinia: Jogurt naturalny, jest tak jak pozostałe lekko słodki, w smaku czuć charakterystyczną soję ( mi osobiście to nie przeszkadza bo przyzwyczaiłam się już do tego smaku

Marcepanowa kuchnia
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem 239

skrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso. Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą(...)pieprzem. Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod  koniec doprawiamy solą.   Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone. Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą. Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie

Moniki Smakołyki
Śniadanie jak w "Grze o Tron" 223

więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot(...)śliwek i owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2)  Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był

Passions hobbies life
Domowe mini burgery z grilla 207

drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek.  Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem(...)delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i  przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką. Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą. Jeśli nie masz czasu

Moniki Smakołyki
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 202

rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy

Moniki Smakołyki
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 179

plasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy. Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, paprykę, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka. Bułki przekrawamy na połowę(...)krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej

Moniki Smakołyki
Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami 209

Serek z rukolą dzielimy na 4 części. Serek rozsmarowujemy  na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie. Delikatnie,  zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją   szynką szwarcwaldzką. P rzekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy(...)ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości. Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min. Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str.     Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze. Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru. Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy

Moniki Smakołyki
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 204

zabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi literkami), ale w liście(...)curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść

greenscarf
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 207

strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy

Moniki Smakołyki
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 187

bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość(...)pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod  koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi

Moniki Smakołyki
Szparagi zielone z pieczonym łososiem 153

porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund. Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną

Moniki Smakołyki
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami 169

sposób brokuł się ugotuje.  Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą. Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie. Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli(...)czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne). Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 248

liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno

Moniki Smakołyki
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 190

lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy   partiami na   głębokim,   rozgrzanym   oleju , z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia

Moniki Smakołyki
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 232

kształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt.   Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem(...)anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 192

Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania