przeczytaniu ok. stu stron zaczęłam się powoli wciągać. Pod koniec akcja mocno przyspieszyła i sekret gonił sekret, a potem nastąpiło ich ujawnianie. Oderwać się nie było można. 9/2018 (432 str.) zima/biały mutacja noworoczna miłość
Weekendy w domu i ogrodzieprzepadam za nierealnymi historiami i książkami na granicy science fiction. Problem braku czasu i ogólne przesłanie książki rozumiem doskonale. Jednak sposób przekazania do mnie nie przemawia. 8/2018 (320 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziejednym zamachem. Została mi jeszcze "Deniwelacja", o której dowiedziałam się godzinę temu, bo zakończenie trzeciego tomu w ogóle nie sugeruje, że będzie kontynuacja serii. A tu niespodzianka! 😊 6/2018 (600 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziełatwiej przebrnąć, szczególnie na początku. Mnie książka przytłoczyła. Na pewno nie zaliczę jej do łatwych i lekkich. Pod względem przedstawienia problemu przypomina nieco "Rosół z kury domowej" . 5/2018 (304 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodziewcześniej bohaterów "Pracowni dobrych myśli". Na koniec złota myśl z kart książki: " Marzenia jednak się spełniają. Czasem trzeba im pomóc, a czasem po prostu wystarczy chwilę poczekać ". 4/2018 (336 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzieprzez inne kobiety. Choć w książce pojawia się wiele kobiet i trudno mi było się połapać, która jest kim, to według mnie najlepsza książka z serii. 3/2018 (276 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzietego dania zainspirował mnie przepis z mojej biblii - Jadłonomii , wersji książkowej, nie znalazłam odpowiednika w sieci, więc nie mogę przepisu podlinkować, podaję zatem namiary w książce ( "Jadłonomia" Marty Dymek, str. 31 -> Burgery ulubione ) oraz przepis z sieci z bloga Health and the city -> Wegańskie burgery . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1 cebula
Kawa z mlekiemwoli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie . Proziaki można jeść same, podawać jako zamiennik pieczywa
Moniki Smakołykiciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy od ilości użytych strąków. Całość dusiłam ok. 15 minut. Cukinię, kalafior
Kucharzycażeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). RADA: ciasto na patelnię przekładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, jedną nabieramy, a drugą ściągamy. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia
Moniki Smakołykiżeby mięso zamknęło boki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor. Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały temperaturę. sos kurkowo kremowy Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli
Moniki Smakołykidługości, za pomocą nożyka do warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem. Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości kolbę kukurydzy. Marchewki i kukurydzę skrapiamy olejem. Rada: warzywa można posmarować olejem za pomocą pędzla, będzie idealnie rozprowadzony na całej powierzchni. Ziemniaki, kukurydzę
Moniki Smakołykidoprawiamy pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą. Bagietki podajemy z świeżą rukolą. Smacznego
Moniki Smakołykipółnocy (w niedziele od 12:30) W ogóle polecam, żeby wybrać się w okolice dzielnicy Bornheim. Jest tam sporo fajnych kawiarni np. stara Café Wacker (Berger Str. 185). Wacker to też miejsowa palarnia kawy, która zaopatruje inne dobre kawiarnie, więc na pewno traficie gdzieś na kawę w typowej filiżance z logiem Café Wacker. Moje ulubione danie, to rodzaj wielkiej
Ugotowane pozamiatanezastąpić paliw w transporcie czy w budownictwie i w związku z tym nie może istnieć system oparty w pełni na energii odnawialnej jest mitem. [1] [1] http://awsassets.wwfpl.panda.org/downloads/wwfpolska_demaskowanie_mitow_klimatycznych.pdf (str. 52-53) Chcesz wiedzieć więcej? „Punkt krytyczny - Energia odNowa" to pierwszy polski pełnometrażowy film oraz dziesięcioodcinkowy serial na temat zmiany klimatu i nieuniknionej rewolucji energetycznej. Twórcy pokazują, dlaczego klimat nagle
Codzienna kuchnia niecodzienna