stek - 1671 przepisów (strona:14/112)

Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 163

Smażenia steków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować. Metod przygotowania i smażenia mięsa jest wiele, w sumie każdy szef kuchni mówi co innego. Moim ulubionym jest Gordon Ramsey i to jego technika najbardziej przypadła do gustu. Wyszło prostko, szybko i jak smacznie(...)również i wtarłam w mięso. Pozostawiłam na desce na 15 minut. Po tym czasie mocno rozgrzałam patelnię, na którą wlałam oliwę i rozgrzałam ją. Jak oliwa zaczęła dymić położyłam stek, słychać było skwierczenie. Obok ułożyłam nie obrane, ale zmiażdżone trzonkiem noża ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Po 2,5 minutach obróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam kolejna

Blondynka Gotuje
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 146

kiedykolwiek próbowaliście steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla. Rib-Eye grillowany(...)desce cedrowej Składniki: 1 deska cedrowa 2 steki Rib-Eye 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu oliwa z oliwek Przygotowanie: Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę

naRuszcie
Kuźnia - Solidna micha .. relacja ze spotkania blogerek lubelskich 89

Lublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy  z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się po wnętrzu(...)restauracji i poznałyśmy szefa z którym wlaśnie rozmawia Edyta :)   Jak na blogerki przystało wszystko musimy sfotografować . Jedzenie zwłaszcza dlatego często zdarza się że jemy zimne :) . Steki cieszą się w Kuźni dużą popularnością i zamawiają je wszyscy bez względu na płeć. I wcale się nie dziwię bo są pyszne. Osobiście też lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano  steki

Gotowanie jest łatwe
Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity) 130

Mięso podałam na puree z selera . Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać Wam czasu smażenia steku, bowiem wszystko zależy od tego, jak gruby kawałek mięsa zechcecie przygotować. Mogę zdradzić Wam jednak kilka własnych sekretów. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Składniki: - dowolny kawałek polędwicy wołowej - odrobina oliwy(...)oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Wbrew powszechnej opinii, wysokiej klasy mięso (jak polędwica) można bez obawy solić jeszcze przed smażeniem. Dodatkowo, jeżeli decydujemy się na mrożony kawałek, także nie popełniamy błędu - wołowina w zamrażarce kruszeje i staje się

Życie zamknięte w smaku
Steki z palonymi przyprawami 145

Poniższa mieszanka przypraw będzie również doskonale pasowała do grillowanych lub pieczonych ziemniaków. Składniki: 4 ulubione steki do przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę(...)chili. Przyprawy podgrzewać na patelni aż zaczną się palić. Następnie umieścić przyprawy w moździerzu i przy jego pomocy dobrze zmielić. Dodać pozostałe składniki przyprawy i wymieszać. Następnie przygotować steki, osuszyć je przy pomocy ręcznika papierowego, skropić oliwą i obficie obsypać przygotowaną wcześniej przyprawą. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pozwolić im odpocząć przez około 5 minut przed podaniem. Zobacz

naRuszcie
Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey 231

ebooka będą dostępne również w serwisie Fooder , do którego serdecznie zapraszam. Tematem przewodnim ebooka będą mięsa, więc na początek polecam danie dla prawdziwych mięsożerców z krwi i kości. Steki. Wolicie krwiste, medium, czy wysmażone? W razie potrzeby poniżej załączam ściągawkę. Składniki dla 2 osób: 2 steki wołowe po ok. 300g 3 łyżki whiskey 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem(...)gałązki tymianku 3 lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu 40 g masła ½ ząbka czosnku Whiskey wymieszać z olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić

Pełny talerz
Weber Genesis – Sezon na grilla trwa cały rok 31

przygotowałem dla Was dwa kompletnie różne przepisy grillowe. Pierwszy to pomysł na sezonowe letnie śniadanie z brzoskwiniami i burratą. Drugi to przepis na azjatyckie warzywa z woka z grillowanym stekiem wołowym. Oba dania przygotowałem na grillu Genesis od Weber . Muszę przyznać, że ten model mnie totalnie oczarował. Mam wrażenie, że ma wszystko na czym mi zależy: sondę, duży ruszt, palnik(...)Pieczywo opiecz na grillu. Następnie na grzankach ułóż sałatkę z pomidorów i awokado. Burrate delikatnie rozerwij palcami. Nałóż grillowane brzoskwinie, polej oliwą, udekoruj bazylią. Warzywa stir fry z grillowanym stekiem wołowym Składniki: 2 czerwone cebule 250 g brązowych pieczarek 3 małe kolorowe papryki 2 ogórki gruntowe 1 papryczka chili ¼ główki brokuły 2 steki wołowy ribeye 4 łyżki oleju roślinnego

kuron.com.pl
Filet mignon podany ze szpinakiem 77

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią

Niezły Młynek
Steki z piersi indyka w stylu Caprese. 77

danie idealne na „leniwe dni”, ja bardzo często przygotowuje je w lecie, kiedy upały zniechęcają do długich posiadowek w kuchni. Łatwe i smaczne, bardzo polecam. SKŁADNIKI: 6 STEKÓW Z PIERSI INDYKA 5 ŚREDNICH POMIDORÓW 250 G SERA MOZZARELLA KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU KILKA GAŁĄZEK ZIELONEJ PIETRUSZKI 2 – 3 ŁYŻKI PESTO Z BAZYLII SOL I PIEPRZ DO SMAKU OLEJ(...)SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: STEKI LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM DO MIĘSA I PRZYPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU. NA GORĄCEJ PATELNI ROZGRZAĆ 1 -2 ŁYŻKI OLEJU I ZRUMIENIĆ NA NIM STEKI. STEKI SMAŻYĆ OKOŁO 2 – 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. USMAŻONE STEKI PRZEŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA I POSMAROWAĆ Z WIERZCHU PESTO. KOTLETY UŁOŻYĆ W NACZYNIU

Pani M - kuchnia smakowita
Steki z siekanej wieprzowiny pod cebulką. Pyszna alternatywa dla mielonego [PRZEPIS] 10051

bardzo mięsne, nie ma w nich bułki, a z cebulką tworzą pyszną całość. Innymi słowy, tradycyjny mielony ma bardzo silną konkurencję. Koniecznie spróbujcie steków z siekanej wieprzowiny. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma karczku lub łopatki wieprzowej w kawałku, 2 jaja, sól, pieprz, 5 cebul, olej. Zrób tak: przygotowanie steków wymaga troszkę zachodu, ale uwierzcie, warto. Mięso w kawałku(...)najpierw pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, następnie posiekaj dużym i ostrym nożem. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 5 mm. Dzięki temu zabiegowi steki będą miały bardzo “mięsną” konsystencję. Posiekane mięso wymieszaj z mięsem mielonym, dodaj jaka, dopraw i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji. Zwilżonymi wodą dłońmi

Kulinarna Polska
Stek w śmietankowym sosie z grzybami / Creamy steak with mushrooms 164

ochotę to stanie przy garach. Jednak coś ciepłego na ząb miło byłoby wciągnąć więc przygotowuję zazwyczaj coś szybkiego i sycącego zarazem. W takich chwilach niezastąpiony jest stek, gdyż robi się go dosłownie w kilka chwil. Dziś zapraszam na steka z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Danie to jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze(...)przepyszne! Do tego frytki i obiad jak znalazł. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Stek w śmietankowym sosie z grzybami (4-5 porcji) Składniki: 600 g steka pokrojonego w większą kawałki 1 łyżka oleju roślinnego 3 ząbki czosnku, posiekanego 250 g grzybów pokrojonych w grube plasterki lub w ćwiartki 1/3 szklanki białego wina 1 szklanka śmietanki

karmelowy
Steki z ligawy wołowej 182

Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy

Programista w kuchni
Stek z rostbefu z frytkami 162

Stek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)Stek z rostbefu (około 200 g) Sól, przyprawa grill klasyczny Oliwa z oliwek Przygotowanie Przede wszystkim musimy wyciągnąć mięso z lodówki około 1,5 godziny przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Patelnię grillową natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą

Programista w kuchni
Steki z ligawy wołowej 132

Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od grillowania steku z rostbefu, antrykotu itd. Trzeba jednak wyciągnąć ligawę trochę wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć(...)ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu i podzielenia się swoimi doświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy

Programista w kuchni
Filet mignon podany ze szpinakiem 160

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo(...)pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej.  Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony). Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią

Niezły Młynek