najlepszych propozycji na wegetariański obiad, której do tej pory mieliśmy okazję spróbować. Nawet jeśli lubisz mięso, ani przez chwilę nie pomyślisz, że w tym daniu go brakuje. Tak przygotowany stek z kalafiora jest niesamowicie smaczny i pożywny. Przepis na stek z kalafiora Składniki: 1 średni kalafior, 1 puszka ciecierzycy konserwowej lub podobna ilość namoczonej i ugotowanej, masło pół na pół(...)olejem, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka pasty tahini, 1 ząbek czosnku, kopiasta łyżka bułki tartej, natka pietruszki, papryka czerwona w proszku (najlepiej wędzona), kumin mielony, sól. Jak zrobić stek z kalafiora? Ze środkowej części kalafiora wykrój dwa steki o grubości 2,5-3 centymetrów, odcinając również większość pieńka. Trzeba to zrobić delikatnie, gdyż kalafior łatwo się rozpada. Pozostałą część
Kulinarna PolskaDanie dla tych co przepadają za kalafiorem, ale jeszcze bardziej dla tych co go nie lubią. Pieczone steki z kalafiora z ziołami to delicja, która długo pozostaje w pamięci. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Kalafior jest jednym z najwspanialszych warzyw o złym, niestety, PR. Rozgotowany w zupie, źle przyprawiony smakuje jak papka. I do tego jeszcze(...)złożonym smaku. Chcesz się przekonać – zjedz kalafiora na surowo. Zanurz go w humusie, albo nawet, niech będzie, majonezie. Zobaczysz jak smakuje. Naszym zdaniem najlepiej smakuje pieczony. A pieczone steki z kalafiora z ziołami to jego najdoskonalsza forma. Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz kilka przepisów z kalafiorem z piekarnika, np. pieczony kalafior z sosem romesco , spaghetti z pieczonym kalafiorem . Dzisiaj
Niedzielny kucharzrodzaj steku to według mnie jeden z najlepszych jakie można przyrządzić - dobrze zrobiony jest kruchy i delikatny. Niestety źle zrobiony przypomina kawałek starej gumy. A zrobić dobrze jest go zdecydowanie trudniej niż steki ze "szlachetnych części" wołowiny jak rib eye, filet mignon czy New York. Stek bavette to mało popularne w Polsce cięcie steku (z łaty wołowej) - należy(...)grupy tak zwanych bistro steków. Nazwa podobno pochodzi z kuchni francuskiej gdzie te steki były popularne właśnie w bistrach oferujących wysokiej jakości jedzenie w niskiej cenie. Bo też taki stek powinien być zdecydowanie tańszy niż bardziej popularne mięsa na steki. Bardzo często bavette marynuje się przed przyrządzeniem, ale w tym przepisie zrobimy go najprościej jak się da ;) A dla tych
Milion SmakówStek z kangura jadłam i przygotowywałam po raz pierwszy. Przyznam się, że nie wiedziałam, jak zabrać się za przyrządzanie. W sieci nie znalazłam także opisu, jak dokładnie wysmażyć mięso. Inspirowałam się więc zlepkiem porad z różnych miejsc oraz moją intuicją i doświadczeniem. W zasadzie przygotowanie steku z kangura nie różni się niczym od przygotowywania steków wołowych, wymaga jednak około(...)średnio wysmażony, ale smażony, aż około 8 minut z jednej strony. Oczywiście stopień wysmażenia zależy także od kawałków mięsa, ich grubości. Ja przygotowywałam kawałki mięsa już gotowe, porcjowane na steki (kupiłam w Lidlu). Aby zjeść steki z kangura, musiałam czekać dwa dni, aż mięso się rozmrozi (najlepiej odmrażać w lodówce) i zamarynuje Czy było warto? Niekoniecznie. Wolałabym kupić sprawdzoną wołowinę
Kuchnia BazyliiGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania(...)Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierana na steki przeznaczone do grillowania. Jest to jeden z tańszych fragmentów mięsa wołowego, ale na pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno na grill elektryczny, grillową
Karo in the KitchenDzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z Frisco.pl , dzięki której wybrałam na spróbowanie steki z tuńczyka. Podałam je z makaronem w sosie z serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc(...)smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje będą smaczne. Dokładny sposób przyrządzenia dania podam poniżej. Natomiast teraz chcę wspomnieć parę zdań na temat mojego doświadczenia z internetowym marketem Frisco. Do tej pory swoje produkty spożywcze kupowałam wyłącznie stacjonarnie, dlatego że lubię przejść się po sklepie
Fabryka pomysłówPrzygotowując ten pyszny marynowany stek otrzymamy fantastyczny posiłek o każdej porze roku. Czas przygotowanie: 20 minut, czas grillowania 10 minut Składniki: 2 Steki Porterhouse lub T-Bone ¼ szklanki posiekanych świeżych liści kolendry starta skórka z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 pieczone ząbki czosnku (zobacz poniżej jak prawidłowo upiec czosnek) 1 łyżka musztardy Dijon(...)pieprzu Przygotowanie: Umieścić pieczony czosnek, kolendrę, musztardę, skórkę z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek w płytkim naczyniu i dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą mieszaninę. Umieścić w niej steki. Upewnić się, że są równomiernie pokryte. Steki marynować w tej mieszance co najmniej przez 8 godzin. Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty, lekko osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Grillować
naRuszcieKrótko grillowane jędrne mięsko, niesamowicie leśny i smaczny sos grzybowy z brązowymi całymi kapeluszami i gnocchi! Stek cielęcy z gnocchi i grzybami to przesmaczna podróż do pachnącego lasu. Stek cielęcy krótko grilluje, gnocchi podsmażam a z grzybów przygotowuje przepyszny sos. Dodaję nieco sosu sojowego dla wyostrzenia koloru i smaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE(...)LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna podróż do lasu – Z brązowymi całymi kapeluszami – Pyszny i aromatyczny – Niesamowicie leśny i smaczny ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
globuskulinarnyStek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)Stek z rostbefu (około 200 g) Sól, przyprawa grill klasyczny Oliwa z oliwek Przygotowanie Przede wszystkim musimy wyciągnąć mięso z lodówki około 1,5 godziny przed smażeniem, aby uzyskało temperaturę pokojową. Patelnię grillową natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą
Programista w kuchniKurek teraz zatrzęsienie, korzystajmy ile się da bo są przepyszne. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis! Scroll down(...)recipe in English Szybki stek z sosem kurkowym (2 porcje) Składniki: 2 ulubione steki 250 g kurek, oczyszczonych 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 szklanka śmietanki 36% 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku posiekana pietruszka do podania Przygotowanie: Natrzyj steki
karmelowymniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania(...)smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Jeśli mięso będzie prosto z lodówki spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Krok 2 Płuczemy
Niedzielny kucharzobiad najlepiej było przyrządzić w jednym garnku. Przygotuje również cielęcinę w pomidorach z ziemniakami, figatelle – pulpeciki z kaczki w kapuście ze śliwkami i pieczone na blasze plastry ze steku Bavette podane z sałatką ziemniaczaną. Zobacz odcinek programu. Cielęcina w pomidorach z ziemniakami w wydaniu jednogarnkowym eintopf Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Składniki: 600 g ligawy cielęcej 100 g łoju(...)pulpety. Przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu przez 35 – 40 minut. Po tym czasie posypujemy suszoną żurawiną, doprawiamy octem piwnym lub winnym, zagotowujemy i podajemy na stół. Steki bavette z sałatką ziemniaczaną Steki bavette z sałatką ziemniaczaną (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 100 g suszonych pomidorów z zalewą olejową 1 cebula 600 g wołowego steku bavette 300 g ugotowanych ziemniaków
WojnaNaSmaki.plsię romantyczna kolacja a Wy zastanawiacie się czym zaskoczyć Waszych mężczyzn? Chcecie żeby było odświętnie i elegancko ale żeby nie trzeba było pół dnia spędzić w kuchni? Polecam błyskawiczne steki z tuńczyka na pierożkach tortellini. U mnie super się sprawdziło, mąż najedzony i mile zaskoczony. Pamiętajcie ze potrzebujecie na to góra 20-30 min więc najpierw róbcie się na bóstwo(...)Składniki: 4 świeże steki z tuńczyka (był ostatnio w Biedronce) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki rozmarynu sól z imbirem i trawą cytrynową (można zastąpić zwykłą) odrobina pieprzu cytrynowego łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól) opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą Wykonanie: Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą
Mama z miastaStek wołowy krojony w marynacie cebulowej podany na grillowanym bakłażanie i brokułach. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie wrażenie szefa kuchni. W USA przygotowuje się go z kawałka wołowiny nazywanego „skirt steak” – jest to kawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę(...)najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków smakowych i dla wzroku. Delikatnie różowe mięso (z zasady stek, który ma być krojony w plastry przygotowywany jest „na różowo” czyli medium
Pociąg Do KuchniRozpuszczamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy ser zacznie się gotować, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mocno pieprzymy, dokładnie razem mieszamy. Przykrywamy rondelek i zostawiamy sos w cieple. Steki osuszamy, osuszone z obu stron nacieramy przyprawą. Przyprawa ma w składzie sól – wyciągnie z mięsa wodę, ale bez obawy – stek nie będzie suchy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy łyżeczkę(...)masła. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy steki i smażymy je do stanu medium rare. Przez użycie przyprawy i niewielkiej ilości tłuszczu do smażenia na stekach wytworzy się charakterystyczna, lekko chrupiąca skórka. Steki odkładamy na deskę żeby odpoczęły minimum 4 minuty, następnie ostrym nożem kroimy je w cienkie plastry. Pozbywamy się piętek z bułek, bułki kroimy wzdłuż na połowy. Smarujemy miąższ
Karo in the Kitchen