stek - 1671 przepisów (strona:8/112)

Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą 149

Coś dla prawdziwych mięsożerców! A mianowicie SZTEJK! Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Stek grillowany na desce cedrowej 158

Większość z nas myśli, że jedynym sprawdzonym sposobem na steka jest szybkie grillowanie w wysokiej temperaturze. My zachęcamy do grillowania go na desce cedrowej. Grillując steki w ten sposób nie dostaniemy pięknego przypalonego wzoru od rusztu ale za to otrzymamy soczyste steki wzbogacone aromatem dymu. Czas przygotowania: 5 minut Czas grillowania 15 minut Składniki: 4 steki z polędwicy każdy około(...)smaku 1 szklanka sosu chimichurri 1 lub 2 deski cedrowe Przygotowanie Deski cedrowe moczymy w wodzie przez co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Steki oprószyć solą i pieprzem. Namoczoną deskę umieścić na ruszcie na około 5 minut. Następnie deskę odwrócić i wyłożyć na nią steki i grillować przez 12-15 minut lub do momentu osiągnięcia

naRuszcie
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 159

Mieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony alla stek 136

rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 190

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :)  Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były

Walijskie Pichcenie
Stek z rekina z jabłkiem 135

Jabłko wspaniale komponuje się nie tylko z mięsem , drobiem , kaszanką czy wątróbką. Dodane do delikatnych ryb nadaje im niespotykanego smaku. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Steki z rekina z masłem pomarańczowym 182

Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym ( cytrynowym , ziołowym ).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone

Buniabaje w kuchni
Sos do steka wołowego. Robi się go w kilka chwil, gdy mięso odpoczywa, prawdziwa bomba smakowa. PRZEPIS 57

Samo wysmażenie idealnego steka nie jest trudne, choć wymaga trochę wprawy. Zrobienie do niego sosu to już inna historia. Tego sposobu nauczył nas znajomy kucharz. To klasyczna amerykańska metoda. Sos wychodzi kremowy i nieprawdopodobnie naładowany smakiem. Równie ważny, co składniki i sposób przyrządzenia, jest wybór odpowiedniej patelni. Musi stalowa, bez teflonu, inaczej sos nie wyjdzie. Przepis na sos do steka(...)wołowego Składniki: Mięso na stek wołowy – z polędwicy, rostbefu lub antrykotu, sezonowane, o grubości około 2 cm. 50 ml brandy, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc. niecała łyżeczka musztardy Dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz. Jak zrobić sos do steka wołowego? Mięso na stek powinno być odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Należy je osuszyć papierowym

Kulinarna Polska
Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem 91

Makaron soba potrzebuje kilku minut na ugotowanie. Tyle samo trwa smażenie steka. Nie więcej czasu zajmuje siekanie warzyw. Przygotowanie cytrynowo-imbirowego dresingu jest bajecznie proste. Słowem, w kwadrans można zrobić prostą sałatkę z egzotyczną nutą. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 200 g makaronu soba 300 g steka – rostbef, antrykot(...)łyżka oleju Sól i pieprz Dresing 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek soku z cytryny 2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Krok 1 Steka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak żeby był w temperaturze pokojowej. Dobrze posól i popieprz mięso. Rozgrzej mocno patelnię. Połóż na niej steka, dociśnij lekko. Smaż 3 minuty, przewróć na drugą

Niedzielny kucharz
Jak zrobić perfekcyjny stek 134

Coraz bardziej popularne w Polsce stają się steki. Niestety ich cena w restauracjach jest nadal jeszcze bardzo wysoka i w dobrej restauracji za stek będziemy musieli zapłacić ok. 50-60 PLN. Warto w takiej sytuacji przygotować go sobie samemu w domu, korzystając z poniższych zasad. Stek przygotowany w domu razem z frytkami i sałatką to koszt(...)więc o połowę mniej aniżeli w restauracji. Jak zrobić perfekcyjny stek – zasady: Nigdy nie smaż mięsa wyjętego prosto z lodówki. Pozostaw go na ok. 30 minut, aż będzie w temperaturze pokojowej Steki przyprawiamy solą przed smażeniem. To mit, że robią się twarde, a dzięki temu iż zostaną przyprawione przed smażeniem sól będzie w stanie wniknąć do środka. Podczas smażenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 156

Perfekcyjny stek to nie lada wyzwanie, ale trzymanie się kilku kluczowych zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek to nie tylko wprawa i kompendium wiedzy, ale przede wszystkim dobrej jakości mięso. Wołowina jest jednym z najdroższych mięs do kupienia w sklepach na całym świecie, więc skoro(...)mlecznej, która nie jest przeznaczona na mięso! Jeśli kupujemy mięso w hipermarkecie zwróćmy uwagę, czy posiada QMP, czyli polski znak jakości mięsa. Wybierając mięso na stek, wybierajmy kawałek polędwicy, antrykotu lub rostbefu. Przed przygotowaniem mięso powinno posiadać temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je co najmniej godzinę przed smażeniem, aby było równomiernie wysmażone. Mięso musi

Menmagazine