stek - 1671 przepisów (strona:4/112)

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 68

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow 🙂 Kolejna sprawa(...)steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich

Moja Delicja
Stek z warzywami 184

spożywanie jawne mięsa jest równoznaczne z wydaniem na siebie wyroku banicji towarzyskiej. Mimo tego zdarzają się osobniki męskie ochoczo spożywające mięso. Ba, znam nawet panie lubujące się w krwistych stekach. To utwierdza mnie w przekonaniu, że świat dąży do równowagi i nic w przyrodzie nie ginie. O mięsie napisano już chyba wszystko — że zdrowe, że niezdrowe, że ma minerały(...)stronę takowego białka. Jednak kiedyś podjęliśmy razem z Najcierpliwszym decyzję, że blog będzie dla wszystkich. Więc dziś post dla mięsożerców, wielbicieli krwawych opowieści i admiratorów krów w postaci steku. Potrzebujemy: stek tomahawk lub antrykot z kością gałązkę rozmarynu dwa ząbki czosnku, zgniecione i nieobrane dwie łyżki masła kilka marchewek kilka ziemniaków pietruszka ½ selera korzeniowego ½ pora 1 cebula główka czosnku dwie

ladykitchen
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 168

Stek z pieprzem ( Steak au poivre) to danie z kuchni francuskiej na które tradycyjnie składa się filet mignon pokryty grubo zmielonym / rozdrobnionym czarnym pieprzem. Tak przygotowane steki możemy znaleźć w wielu francuskich restauracjach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już dziś przygotować takie steki u Siebie. Te pyszne steki wymagają tylko kilku składników. Wystarczy pamiętać aby do ich przygotowania(...)używać grubo zmielony czarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości. Składniki: 6 ulubionych steków 2 ½ łyżeczki świeżo rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (przy pomocy moździerza) 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 ½ łyżeczki chili w proszku Przygotowanie: Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków

naRuszcie
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 134

Przepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana  i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy(...)nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła  ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D  Składniki : 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu  0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki 3 żabki czosnku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka zmielonego

Niezły Młynek
Pieczone steki z kalafiora 84

piekarniku. Do łatwych i mało pracochłonnych do zrobienia dań zaliczają się bez wątpienia pieczone warzywa , a poniżej zapraszam was na jedno z takich pieczonych warzyw. Przepis na pieczone steki z kalafiora przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią połączenie warzyw z serem oraz ziołami. Jeśli chodzi o przyprawy, to w tym konkretnym przepisie postawiłam na świeży rozmaryn , czosnek oraz(...)ostrą paprykę. Przygotowanie steków z kalafiora zaczęłam od usunięcia z kalafiora liści, pokrojenia go na grube kawałki i nasmarowania go mieszanką przypraw, sera oraz oliwy. Każdy kawałek kalafiora można od razu posmarować z obu stron, ja jednak najpierw smarowałam jedną z nich, a drugą kończyłam dopiero po ułożeniu kalafiora na blaszce do pieczenia. Do tej czynności wykorzystałam silikonowy pędzelek

MeCooks
Stek z sosem chimi churri 133

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na stek z wołowiny. Kupiłam ładny kawałek mięsa i postanowiłam spróbować swoich sił w odpowiednim jego przygotowaniu. Skorzystałam z metody jaką zaproponował Heston Blumenthal i muszę przyznać ze stek udał się wyśmienicie. Mięso było miękkie i soczyste, a pietruszkowy sos chimi churri idealnie się z nim komponował! Gorąco polecam przyrządzenie steku, ponieważ jest to danie(...)komponuje. Ja dziś zdecydowałam się na kwaskowo - pikantny sos chimi churri, ale to nie koniec moich eksperymentów z tym rodzajem mięsa i już wkrótce zaprezentuje inne wersje popularnego stekaStek z sosem chimi churri Składniki na 2 porcje:  Na stek: 2 steki z wołowiny w temperaturze pokojowej sól, pieprz olej do smażenia z orzeszków ziemnych lub z pestek

Codzienne Gotowanie
Stek wołowy New York z rozmarynem 150

Męska część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i jest odrobinę twardszy od polędwicy, ale ma za to więcej smaku. Tego typu stek zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje(...)Mięso wołowe jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc na co najmniej godzinę przed smażeniem należy je wyjąć z lodówki. Spotkałam się z różnymi teoriami, jeśli chodzi o solenie steków, jedni solą przed smażeniem, a inni dopiero po. Zazwyczaj solę po usmażeniu, gdy stek odpoczywa, gdyż mięso ze starszej sztuki pod wpływem soli może być łykowate. Steki u mnie

Kuchcik gotuje
T - Bone stek. 104

Angielska nazwa steku pochodzi od kości w kształcie litery T. Przygotowanie takiego steku jest bardzo proste, chociaż przepisów jest bardzo dużo. Stek wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej około 20 oC. Posypać pieprzem grubo mielonym, skropić oliwą i smażyć na dobrze  rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej ) patelni po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową(...)pozostawić  5 - 6 minut, niech dojdzie.  Posolić i smacznego. Amerykanie i Anglicy solą mięso przed smażeniem, ale tamte steki pochodzą od tzw. krów mięsnych, hodowanych  specjalnie z myślą o stekach  np. Stany Zjednoczone, Argentyna. Nasze krowy to tzw. krowy mleczne posiadające trochę inną strukturę mięsa i inny smak

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany stek z antrykotu wołowego 238

Stek wołowy z antrykotu to prawdziwy mięsny przysmak. Różne są szkoły, jeżeli chodzi o jego przyrządzanie. Możemy posolić go tuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju. Składniki: 2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm świeżo mielony pierz, sól olej Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem(...)Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone należy grillować je po 4 minuty z każdej strony. Można smażyć krócej lub dłużej, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.Usmażone steki przełożyć na talerze i posolić. Odczekać 3-4 minuty, aby mięso odpoczęło i pokroić

wyzwania kuchenne
Stek z rekina 179

Porcja dla jednej osoby. Składniki: 1 stek z rekina błękitnego Sok z jednego plastra cytryny Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Stek z rekina należy rozmrozić. Następnie osuszamy stek i nacieramy go z każdej strony solą i pieprzem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni (ja skorzystałam z patelni grillowej(...)smażymy stek ok. 5 minut  z każdej strony, na małym ogniu. Rybka ma bardzo delikatny smak, w steku nie ma ości, więc jak dla mnie bomba ;) Do rybki bardzo pasował mi ryż smażony z warzywami z dodatkiem świeżego koperku

Emcia Pichci
Stek z frytkami 152

gotowe steki z miesa wolowego  frytki  papryka sypka  sol Myjemy steki i osuszamy papierowymi recznikami Przyprawiamy steki papryka i sola Nagrzewamy piekarnik tak jak pisze na opakowaniu frytek  Frytki wysypujemy na brytwanke a steki kladziemy na grillu  Wkladamy razem i pieczemy tyle co frytki  Po upieczeniu gotowe do podania  Mozna do tego zrobic(...)saltke i steki dobrze smakuja z sosem BBQ Ps. Jest to obiad ktory robi moj maz zawsze, takze to jego przepis. Moge powiedziec tylko tyle, ze swietnie smakuje i jest szybki do przyzadzenia

Klaudynkowa kuchnia
Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku. 134

Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku.   Sezon grillowy w pełni. Dostarczam zatem kolejny sprawdzony w 100% przepis na idealny Stek z grilla, pachnący tymiankiem i młodym czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach.   Okres dominacji   Odkąd grillowanie zrobiło się(...)pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka.   Mięso trudne w obróbce   Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce. Po części jest

kuron.com.pl
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 165

zamówić to co się chce zjeść a nie to co zostało przygotowane tego dnia. Sam Abraham Lincoln był częstym gościem tego miejsca. Największą sławą cieszyły się w tym miejscu steki Delmonico. I choć do dziś trwa spór o to z jakiego kawałka wołowiny były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było(...)duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowany stek był podawany z jasnym lekkim sosem i porcją ziemniaków. Ostatecznie w USA funkcjonowało kilka restauracji Delmonico ale ostatnią z nich zamknięto jeszcze w 1923 roku. Obecnie

naRuszcie
Steki 126

pierwszy raz zabrałem się w domu do robienia steków, Misia była sceptycznie nastawiona do mojego pomysłu: „Przecież dzieci tego nie zjedzą...” Okazało się, że małe szkodniki uwielbiają steki. Co prawda za pierwszym razem były jak dla nich trochę zbyt ostre – dosypałem za dużo chilli i dzieci musiały je często popijać, ale zjadły i pytały kiedy znowu zrobię takie dobre mięsko(...)Przygotowanie w domu dobrych steków wcale nie jest trudne. Trzeba kupić kilka plastrów wołowiny, zamarynować ją i wrzucić na patelnię grillową. Częstym błędem jest rozbijanie mięsa tłuczkiem – to co sprawdza się przy schabowych, nie jest najlepsze dla wołowiny. Przekładamy steki na parę minut do piekarnika i gotowe. Żadna filozofia :) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Stek z kalafiora z piekarnika 79

Stek z kalafiora z piekarnika to przepyszny pomysł na szybki i tani obiad bez mięsa . Doprawiony aromatycznymi przyprawami pieczony kalafior z dodatkiem kremowego puree ziemniaczano-kalafiorowego i salsy pomidorowej idealnie sprawdzi się jako obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi. Stek z kalafiora – prosty i tani obiad bez mięsa Kalafior jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Możecie z niego przygotować pyszną(...)kalafiora , aromatyczne curry z ciecierzycą i kalafiorem lub egzotyczne aloo gobi . Możecie go również wykorzystać w roli ryżu . Dziś chcę Wam pokazać kolejny, rewelacyjny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Stek z kalafiora z piekarnika to pomysł bardzo prosty i tani obiad bez mięsa . A do tego przygotujecie go w zaledwie 40 minut! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tani obiad zero waste

Na-talerzu.pl
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 124

nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących mięsne klimaty kucharzy-bliźniaków będzie porządny stek z dużą ilością pieprzu oraz lekko dekadenckie, karmelizowane marchewki. Proste, ale jakże dobre połączenie. Do tego szybkie w produkcji – polecamy zwłaszcza podczas grania w rozdział 3 i 4! ILE KALORII(...)PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu Stek z karmelizowanymi marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka

Nerds Kitchen
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 147

Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają resztki i wyboru nie ma, bo co dobre – ‚wyszło’ szybko. Kiedy nie mogę mieć najlepszego mięsa staram się temu trochę gorszemu dodać smaku i marynuję je, żeby skruszało. Marynata z whiskey nie ma sobie(...)równych i nawet ze średniej jakości steku zrobi fantastyczny kawałek mięsa! Jakoś nam się tym razem trafiły dwa nie za piękne steki z rostbefu. Jak na złość – każdy inny. Jeden bardziej przerośnięty tłuszczem i czerwony, drugi chudszy, jaśniejszy, młodszy i bardziej zbity. Przypomniała mi się marynata, z której korzystałam kiedyś przy okazji podobnego mięsa – i tutaj zagrała świetnie! MARYNATA WHISKEY

Karo in the Kitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 161

nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących mięsne klimaty kucharzy-bliźniaków będzie porządny stek z dużą ilością pieprzu oraz lekko dekadenckie, karmelizowane marchewki. Proste, ale jakże dobre połączenie. Do tego szybkie w produkcji – polecamy zwłaszcza podczas grania w rozdział 3 i 4!   ILE KALORII(...)PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu Stek z karmelizowanymi marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka

Nerds Kitchen
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 208

zrobić prawidłowo stek wołowy w domu lub na grillu? Sezon grillowy rozpoczął się chyba już na dobre, pogoda dopisuje do spędzania czasu i jedzenia posiłków na zewnątrz. W każdym wolnym czasie, próbujemy w gronie najbliższych czy to znajomych, troszkę pogotować na żywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować(...)dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak prawidłowo przygotować stek z wołowiny w domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę

SMYKWKUCHNI
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 360

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 258

Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki

OstryKęs
Stek z rekina z jajkiem sadzonym 155

ukrywam , że rekin to dla mnie ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie skojarzeń - stek to stek , a jak stek to może z jajkiem sadzonym . Od razu zdradzam - rybka była pyszna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni