Składniki: dwa steki po 200 gram z antrykotu sól pieprz łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dwie łyżki masła dodatki: zapiekane ziemniaczki, surówka z marchewki, natka pietruszki Steki pozbawiłam błon. Rozbiłam delikatnie pięścią. Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i solą z każdej strony. Rozgrzałam patelnię z dodatkiem łyżki oleju i łyżki masła. Z zegarkiem w ręku smażyłam steki(...)minuty z każdej strony. Następnie odłożyłam na talerz, nałożyłam kawałek masła na każdy stek odstawiłam na 7-8 minut, by mięso odpoczęło. Podałam z dodatkami jak powyżej. Stek był różowy, lekko krwisty. Przed podaniem doprawiłam jeszcze delikatnie steki. Przeczytałam również, że nie ma większego znaczenia to czy doprawimy steka przed czy po usmażeniu, faktycznie mój stek był miękki
Mango Papajauniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu(...)pojednawczego nie było. Przełomowym dniem okazał się poniedziałek ;) A pyszne steki przypieczętowały zgodę między nami. Oto pomysł na fantastyczny obiad, który można wyczarować w godzinę przy małym nakładzie pracy. Składniki (dla 2 osób): 2 steki wołowe z rostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli
Kuchnia po mojemuprzygotowane steki z sosem rabarbarowym zachwycą wszystkich naszych gości. Ten sos rabarbarowy może również być doskonałym dodatkiem do deserów i lodów. Składniki: 4 ulubione steki o grubości około 2,5 -3 cm do marynaty: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez(...)praskę 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty. Steki dokładnie z każdej strony natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed grillowanie steki wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo
naRuszciemasła 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 filiżanki bulionu wołowego ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki Whiskey 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżka wody steki: 2 ulubione steki 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól koszerna Przygotowanie: W rondelku lub w głębokiej patelni podsmażyć na maśle cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać do niej 1 filiżankę(...)pieprz. Całość dusić na średnio wysokim ogniu aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać pozostałą filiżankę bulionu wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. G rillować na rozgrzanym grillu do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy steki są prawie gotowe, w małej misce połączyć mąkę kukurydzianą z wodą, mieszać
naRuszcieprzygotowania niezwykłego romantycznego posiłku w nadchodzące Walentynki. Grillowany Filet Mignon z ziołami Do tego przepisu najlepiej wykorzystać suszone zioła. Składniki: 4 filety mignon o grubości około 4 cm / steki wycinane z końcowej części polędwicy ¼ szklanki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie(...)dokładnie wymieszać. Filety umieścić w płytkim szklanym naczyniu. Wlać na nie mieszankę ziołową, przykryć i odstawić do marynowania na około 1-4 godzin do lodówki. Grilla przygotować do grillowania steków rozgrzewając go do wysokiej temperatury. Steki wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar, doprawić solą i pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. (Zobacz poradnik grillowania steków ). Grillowany Filet Mignon
naRuszcieprowadzonych przez szefa kuchni, Tomasza Roszaka . Jako że tematem przewodnim była wołowina, nie mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny stek z polędwicy wołowej: 1 stek z polędwicy o grubości ok. 2-3 cm w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu(...)Ręcznie, przy pomocy specjalnej foremki lub dociskając boki nożem, formujemy idealny okrąg, "wyciągając" mięso do góry na pożądaną wysokość. 2. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy. Stek przenosimy na patelnię i zaczynamy smażyć. Gdy stek znajduje się już na patelni, nie ruszamy ani jego, ani patelni, dopiero podczas przewracania. Stek przewracamy tylko raz! Stopień wysmażenia jest oczywiście
My Culinary Artwysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie(...)pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala (15 s z każdej strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia) i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje
karmelowySłodki, zdrowy i prosty deser? Już go masz Mowa tu oczywiście o steku z buraka z malinami na musie z malin. Stek z buraka z malinami jest w zasadzie przystawką, przekąską i ogólnie imprezowym smakiem. Jednak taki stek z buraka z malinami jest tak pyszny i słodki, że świetnym deserem może być także. Połączenie słodkiego buraka, słodkich malin i delikatnego(...)SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA PIEROGI Z BURAKA À LA CAPRESE ZUPA KREM Z BURAKA CAPRESE Z BURAKA Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ STEK Z BURAKA Z MALINAMI: – Słodki, prosty i zdrowy – W zależności od upodobań może być bardziej lub mniej słodki – Idealny na imprezowe przekąski – Genialny jako deser – Pełen witamin ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS
globuskulinarnybardzo łatwe w przygotowaniu i wyszły też zaskakująco smaczne, dlatego też postanowiłam wrzucić ten przepis na bloga. Na podanej stronie są podane 3 wersje, z kurczakiem, wegetariańska i ze stekiem i tą ostatnią wybrałam ja. Kocham steki! Takim też sposobem powstały quesadille ze stekiem, papryką, cebulką i dużą ilością rozpuszczonego sera podane z szybkim guacamole. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Quesadillas ze stekiem i papryką (4 porcje) Składniki na quesadille: 1 ulubiony stek sól i pieprz olej roślinny 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, posiekana i pokrojona w kostkę 150 g startego sera żółtego 4 tortille Składniki na guacamole: 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej 1 papryczka jalapeno, bez pestek i pokrojone
karmelowyDziś prezentuję doskonały pomysł na śniadanie, lunch a nawet kolację. Pyszna i sycąca kanapka z soczystym stekiem, cudownymi balsamicznymi pieczarkami, serem żółtym Maasdamer od Hochland i sosem miodowo-musztardowym z pewnością zachwycą każdego. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i wbrew pozorom też szybka. Polecam gorąco! W tym przepisie użyłam sera żółtego Hochland Maasdamer, który umiejscowiony na gorącym steku delikatnie(...)otuli mięso. Ser ten nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, ponadto jest bogaty w wapń. Samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym (4 kanapki) Składniki: 400 g ulubionego steka wołowego sól i pieprz olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland
karmelowyPerfekcyjny stek to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. Dla jednych to będzie krwisty, dla innych półkrwisty lub wysmażony. Danie dzisiejsze bardzo nietypowe, bo – dziczyzna i…nie do końca przygotowana przeze mnie. Dostałam już zamarynowane kawałki jelenia. Nie znam składników marynaty i nie miałam okazji się o nie zapytać, więc przepis traktuję bardziej jako ciekawostkę. Steki z jelenia(...)sosem Guinness. Składniki: - zamarynowane kawałki jelenia - przyprawa do steków - grubo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego) - 2 łyżki masła Dodatkowo: - sos Guinness (gotowy) Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy lekko oliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się
mojewypiekiinietylkoCzęsto poluję na świeże steki z tuńczyka w miarę ludzkiej cenie, ostatnio jedyne co udało mi się znaleźć w sklepach to "tuńczyk promocja" i puste miejsce pod tabliczką. Byłam już naprawdę mocno zrezygnowana, pogodziłam się z faktem, że rybny stek nie jest mi pisany... wtedy moim oczom ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę(...)koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna , bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się
DefinicjaSmakubiad w 20 minut :). Stek sezonowany, młode blanszowane warzywa na musie z awokado i czosnku niedźwiedziego, a do przybrania chipsy z pokrzywy i prażony sezam. Duża porcja witamin i składników odżywczych. Mimo rustykalnego charakteru dobrze będzie wyglądać "na salonach" podczas przyjmowania gości lub podczas rodzinnego grilla. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę(...)listków do 1/3 rośliny). Smacznej wiosny ;) Inspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku . Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 2 steki z rostbefu (dojrzewające), 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego). Marynata: 150 ml sosu Teriyaki, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej
SzczyptaSmaQNajlepsze przyprawy do steków jesteśmy w stanie przygotować sami. A co najważniejsze możemy przygotować ich większe ilości i przechowywać szczelnie zamknięte i używać podczas następnego grillowania. Prosta przyprawa do steków. Składniki: 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, według proporcji powinno wyjść wystarczająco(...)przyprawy na 4-6 steków. Kolorowa przyprawa do steków Składniki: ¼ szklanki soli 2 łyżki papryki 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 ½ łyżeczki cebuli w proszku 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 1 ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać około ½ szklanki przyprawy. Przyprawa do steków Montreal Steak Tajemnicą tej przyprawy jest odpowiednia mieszanka
naRuszcietych steków może być przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki 1 łyżeczka(...)rozgnieść aż uzyskamy prawie kremową konsystencję. Następnie dodać oliwę z oliwek, śmietanę a na koniec pietruszkę i dokładnie wymieszać (np. przy pomocy blendera). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki posypać solą i pieprzem. Steki grillować, według wymaganego stopnia wysmażenia. (Zobacz nasz poradnik grillowania steków ). Steki podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Stek z sosem gorgonzola is a post from: naRuszcie.pl
naRuszcie