stek - 1671 przepisów (strona:17/112)

Stek z polędwicy wołowej 78

Stek z polędwicy wołowej, papryki, chili i płatków kokosowych z pewnością Cię zaskoczy smakiem Stek z polędwicy wołowej to moje ostanie danie z Mauretanii, chociaż jeszcze jutro tu zawitam 😉 Bez wątpienia to egzotyczne danie jest idealne na zakończenie mojej podróży kulinarnej po Mauretanii.  Ze względu na składniki użyte w tym daniu jak cienko pokrojony stek z polędwicy wołowej, smażony(...)koniec życzę Ci smacznego i zapraszam na jutro, na zakończenie podróży kulinarnej do Mauretanii.  👥 – 1-2 ⏰ – 30 minut 🇲🇷 – Mauretania Składniki jakich potrzebujemy by zrobić steka 125 g polędwicy wołowej 250 g zielonek papryki ja użyłem Padron 150 g płatków kokosowych 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego płynnego 5 łyżek sosu sojowego

RafalCook
Stek z kalafiora z sosem gorgonzola 81

Ostatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety. Będziesz potrzebować kalafior - 1 większy oliwa z oliwek - 3 łyżeczki miód(...)całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz). Etap I - kalafior kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm). Etap II - marynata W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Etap III - pieczenie W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą

Wylizany Rondel
Stek z kalafiora z sosem gorgonzola 128

Ostatnio na moim IG zrobiłam ankietę stek z kalafiora czy stek z polędwicy, oczywiście stek z polędwicy wygrał tę nierówną walkę. Pewnie Ci, którzy głosowali za polędwicą nie próbowali steka z kalafiora. Steki z kalafiora są niezwykle szybkie w przygotowaniu, to pyszny sposób na wprowadzenie warzyw do codziennej diety. Będziesz potrzebować kalafior - 1 większy oliwa z oliwek - 3 łyżeczki miód(...)całkowitego ozpuszczenia gorgonzoli. Pod koniec przypraw według uznania (sól,pieprz). Etap I - kalafior kalafior obierz z listków, przekrój na pół i dokładnie umyj. Zaczynając od środka wykrawaj steki (plastry 2-3 cm). Etap II - marynata W miseczce wymieszaj miód z oliwą, następnie dodaj paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Etap III - pieczenie W brytfance ułóż kalafiorowe plastry. Plastry posmaruj dokładnie marynatą

Wylizany Rondel
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 97

wyprofilowaną deskę bambusową, metalową podkładkę i najważniejsze – kamień wulkaniczny do grillowania. Dodatkowo do zestawu mam jeszcze prostokątny talerz z czarnego kamienia łupkowego (i dwa kwadratowe), noże do steków, a także piękną deskę do podawania potraw. Jakby tego było mało, zauważcie, że produkty są z moim logotypem! <3 Kamień wulkaniczny dzięki odpowiednim właściwościom przewodzenia ciepła, pomimo wysokiej temperatury(...)domowe potrzeby) czy na kuchence elektrycznej. Kamienie kumulują temperaturę i później utrzymują mniej więcej tą samą przez około pół godziny – w sam raz na przygotowanie na przykład steków. Po tych 45 minutach nagrzewania, nabrałam na łyżeczkę trochę wody i wylałam na kamień, woda momentalnie się zagotowała i wyparowała. Trochę się obawiałam jak przełożyć nagrzane kamienie, ale poradziłam sobie

Dietolog
Niedzielny obiad: Steak au poivre, czyli steki panierowane w pieprzu 90

Grubo mielony pieprz, koniak, mocna śmietana i solidny kotlet – cztery składniki szlachetnego, ekskluzywnego obiadu, który naprawdę zrobi każdy w kilkanaście minut. Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu jest wyrazisty w smaku, ale bynajmniej nie jest specjalnie pikantny. Nutę ostrości nadaje mu koniak. Równoważy i łagodzi ją śmietana. Steki panierowane w pie;przu najlepsze są oczywiście z delikatnej(...)polędwicy, ale równie dobre kotlety wyjdą z rostbefu i antrykotu Steki au poivrem czyli panierowane w pieprzu to danie absolutnie wybitne, niebywale proste i niesamowicie smaczne. Piękna jest w nim nieoczywistość, polegająca na tym, że pomimo dużej ilości pieprzu (u nas bardzo dużej, ponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Steak au poivre, czyli steki panierowane w pieprzu 125

Grubo mielony pieprz, koniak, mocna śmietana i solidny kotlet – cztery składniki szlachetnego, ekskluzywnego obiadu, który naprawdę zrobi każdy w kilkanaście minut. Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu jest wyrazisty w smaku, ale bynajmniej nie jest specjalnie pikantny. Nutę ostrości nadaje mu koniak. Równoważy i łagodzi ją śmietana. Steki panierowane w pie;przu najlepsze są oczywiście z delikatnej(...)polędwicy, ale równie dobre kotlety wyjdą z rostbefu i antrykotu Steki au poivrem czyli panierowane w pieprzu to danie absolutnie wybitne, niebywale proste i niesamowicie smaczne. Piękna jest w nim nieoczywistość, polegająca na tym, że pomimo dużej ilości pieprzu (u nas bardzo dużej, ponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego

Niedzielny kucharz
Jak kroić mięso wołowe i dlaczego to takie ważne? 216

poprzek włókien, dzięki czemu wołowina poddana późniejszej obróbce termicznej będzie miękka i soczysta. Jeśli mięso wołowe pokroimy wzdłuż włókien, to będzie ono trudne do pogryzienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Robisz steki? Grubość kawałków mięsa ma znaczenie Steki są jednymi z najpopularniejszych dań tworzonych z mięsa wołowego (potrawę tą wykonujemy m. in. z polędwicy lub karkówki). Oczywiście także w tym przypadku należy(...)kroić wołowinę w poprzek włókien mięśniowych. Im grubszy będzie stek (standardowy ma ok. 2 cm grubości), tym dłuższy będzie czas jego smażenia, choć jest to zależne od preferencji osób go spożywających. Można go wysmażyć w dowolnym stopniu – całkowicie (ok. 6 minut z każdej strony), średnio (ok. 4 min. każda strona) lub pozostawić surowym w środku (stek krwisty smażony

Kulinarne Przeboje
Stek Bavette z mixem sałat 88

miękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim(...)przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną oliwą z oliwek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony – uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek “well done”, czyli dobrze

Programista w kuchni
Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak 171

Dziś przedstawiam danie idealne na szybki obiad w zabieganym tygodniu. W moim domu ziemniaki i zamrożony w czeluściach zamrażarki stek jest zawsze, więc pewnego pewnego dnia wybór był dosyć prosty Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu smażone ziemniaki ze stekiem i ziołami świetnie sprawdzą się na sycący obiad. Czasami właśnie takie najprostsze dania są najsmaczniejsze Scroll down for recipe(...)English Ziołowe ziemniaki ze stekiem (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki masła 450 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w 1,5-2cm cm kostkę i podgotowanych przez 10 minut w osolonej wodzie 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego oregano 600 g ulubionego steka, natartego porządnie solą

karmelowy
Makaron z cukinii, steki i zielony sos – obiad w 20 minut! 168

Obiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy(...)oliwę z oliwek i miksujemy (lub ucieramy w moździerzu) wszystko razem na gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i zaczynamy smażyć stek – przed samym smażeniem osolony i posypany grubo mielonym pieprzem (steki nauczycie się smażyć TUTAJ ). W dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, przeciskamy do niej pozostały ząbek czosnku i smażymy mieszając

Karo in the Kitchen
Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem 133

dłuższe i cieplejsze, każda okazja będzie znakomita do grillowania na świeżym powietrzu. Dla większości z nas grill głównie kojarzy się z mięsnymi potrawami, ja jednak podrzucam Wam wegetariańską propozycję- steki z młodego kalafiora, pachnące delikatnie wędzoną papryką, czosnkiem oraz bazylią i posypane parmezanem. Oprócz pozytywnej energii, dobrego towarzystwa i pysznego jedzenia nie ma grilla bez... ketchupu! Mój wybór padł(...)suszona bazylia - po 1 łyżeczce * parmezan- około 40 g * ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem- do podania Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron

Kraina Miodem Płynąca
Steki z cielęciny z pysznym sosem! 220

sprawą tych steków niemalże poczułam lato! Bo grill, jaki by nie był, nawet elektryczny albo nawet patelnia grillowa, to jednak jakieś wspomnienie lata zawsze. Dzisiaj mam dla Was pyszne i banalnie proste steki z cielęciny, dokładnie z udźca cielęcego. Steki a'la minut, czyli bardzo cienkie, takie, które jak sama nazwa wskazuje wystarczy grillować około 1 minuty z każdej strony(...)Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków a'la minut. Postanowiłam właśnie ten sposób obróbki mięsa zastosować w przypadku cielęciny, która to jest znacznie delikatniejsza niż wołowina. Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa. Polecam na szybki obiad! PRZEPIS NA STEKI

SMYKWKUCHNI
Stek z tuńczyka 136

Jeśli macie ochotę na rewelacyjną rybę to polecam Wam właśnie stek z tuńczyka. Nie jest to tanie danie, ale od czasu do czasu można przygotować sobie takie pyszności :) . Stek smażymy krótko, wszystko zależy jaka jest jego grubość. Musi on być w środku lekko różowy tak aby nie był suchy. Podałam go z sosem na bazie śmietany. Domownicy zachwyceni, a stek(...)znikał w ekspresowym tempie. Polecam! Składniki: 4 steki z tuńczyka o grubości około 2 cm oliwa sól pieprz sok z 1/2 cytryny Sok z cytryny, oliwę sól  i pieprz wymieszać w miseczce. Każdy stek natrzeć mieszanką oliwy i cytryny z dwóch stron i odstawić na około 10-15 minut. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po trzy minuty

O kuchni z uczuciem
Stek Bavette z mixem sałat 122

miękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu. Składniki Stek Bavette (około 300 g) Mix sałat (w moim(...)przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą) Pomidorki koktajlowe Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną oliwą z oliwek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony – uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek „well done”, czyli dobrze

Programista w kuchni
Steki z tuńczyka z rozmarynem i kolorowym pieprzem 165

Steki z tuńczyka są ostatnio wszędzie już prawie dostępne - i to świeże - nie tylko w wersji mrożonej :)  Dzisiaj proponuję Wam przepis inspirowany recepturą Magdy Gessler - w tej wersji steki bardzo nam posmakowały :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 300 kcal) 4 steki z tuńczyka - każdy po ok. 180 g  (2 cm grubości) 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 1/2 cytryny świeżo mielony kolorowy pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, rozmarynem i świeżo mielonymi przyprawami. Smarujemy steki z obu stron i odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Patelnię grillową/grill mocno rozgrzewamy i smażymy steki z obu stron po około 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 129

Moja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują  podane  z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania(...)minut ----------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 dag świeżego imbiru pęczek natki pietruszki 8 łyżek miękkiego masła 8 steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir

Moja Książka Kucharska
Grillowany stek 204

Opis: Wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy nie będzie suche. Jak również to, że mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien. Mamy różne stopnie wypieczenia steków, co jest indywidualną kwestią upodobań. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Ziarna czarnego pieprzu Ziele(...)smarujemy przygotowaną marynatą. Tak zamarynowane mięso musimy przykryć i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso musi dobrze wchłonąć cały aromat. Po tym czasie z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Wielkość steków zależy od naszych preferencji. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą. Grill musi być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia zależy od naszych indywidualnych upodobań. Jednak najpopularniejszym stopniem wysmażenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prawdziwe mięso i wędliny 169

ostatnio nawet drobiowego i podrobów. Sklep posiada również duży wybór prawdziwych wiejskich wędlin, wyprodukowanych w regionalnym podlaskim zakładzie mięsnym. Co najczęściej kupuję i co mogę polecić ze sklepu Super-stek. Numerem jeden na liście moich zakupów i od czego rozpoczęłam przygodę ze sklepem, był i jest prawdziwy stek wołowy , którego rodzajów w sklepie jest spory wybór. Steki zazwyczaj przygotowuję(...)glazurą: Składniki: stek o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm sól pieprz odrobina oliwy glazura: 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego) 2 ząbki czosnku Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy . Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez

Kuchcik gotuje
Stek z rozbefu z kolorowym pieprzem 110

Wołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych z rozbefu Pieprz kolorowy Sól Olej Wykonanie: Steki oczyszczamy, porządnie masujemy ( nie rozklepujemy ) i nacieramy kolorowym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki. W zależności jaki lubimy stopień wysmażenia(...)długo smażymy, lecz nigdy nie jest to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu pozostawiamy steki aby „odpoczęły” tyle czasu ile były smażone. Solimy dopiero przed podaniem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 113

porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego

królestwo garów
Marynaty i przyprawy do steków 173

naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki(...)powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Uniwersalna przyprawa do steków Składniki: 2 łyżeczki papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie

naRuszcie
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 143

Wykorzystując, przyprawy, zioła a nawet owoce cytrusowe i inne niezliczone składniki możemy stworzyć wyjątkowe marynaty i przyprawy które nadadzą wyjątkowy smak naszym stekom. Te marynaty pozwolą nam wyjść z naszym myśleniem o sezonowaniu steków tylko solą i pieprzem. Przygotowanie takich marynat jest niezwykle proste! Wystarczy wymieszać składniki marynat, natrzeć nimi powierzchnię steków i odstawić je do lodówki(...)soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki chili 2 łyżeczki oregano 2 wyciśnięte ząbki czosnku sok z jednej limonki ¼ szklanki kolendry 4 łyżki ciemnego piwa Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz is a post from: naRuszcie.pl The post Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Grillowane steki z miecznika z salsą z grillowanego ananasa 150

świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka świeżej kolendry 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru do miecznika: 4 steki z miecznika sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: sok z ½ limonki sok z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)się lekko skarmelizuje (około 8 minut, obracając go w tym czasie 3-krotnie). Ananasa i paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy aby smaki zdążyły się połączyć. Steki miecznika obsypujemy obficie solą i pieprzem. W płaskim dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać steki miecznika do marynaty i marynować około 15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać grilla do wysokiej

naRuszcie
Klasyczna marynata do steków 167

Dobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso(...)czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczna marynata do steków appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 154

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium.  źródło: Internet Jak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy(...)Internet Na jakiej patelni smażyć? Najlepiej na  masywnej, żelaznej, kutej patelni. ale nie każdy taką posiada. Wystarczy patelnia ze stali byle nie z teflonem.  patelnia do smażenia steków Na jakim tłuszczu smażymy stek wołowy? Gdy mięso jest przerośnięte tłuszczem najlepiej na żadnym. Gdy mamy chude mięso jak polędwicę to na oleju rzepakowym bo osiąga

Bon Appetit Małgorzaty
WOŁOWINA NA PESTO Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 69

GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM     KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM I MAŚLANYM PUREE     BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE     SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE(...)graczy – Niebiańskie wręcz połączenie smaków – Dobrze skomponowana kompozycja – Eksplozja doznań i smaków – Danie od którego nie da się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Wołowina – stek ok. 200g – Rukola duża garść – Cebula czerwona – Boczek surowy – 4 cienkie plasterki – Parmezan – kawałek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa z oliwek – 1 łyżka PESTO – Rukola duża garść – Słonecznik

globuskulinarny
Zrazy zawijane prawie jak z dzieciństwa 90

tamtych zapachów, ale w zmienionej wersji smakowej. A to za sprawą książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia regionalna" przeczytałam rozdział o śląskim obiedzie. Do wykonania śląskich rolad Paweł wykorzystał steki sojowe, które trzymałam na tzw. czarną godzinę od pierwszego lockdownu. Swoją drogą okazuje się, że znane regionalne dania wcale nie są takie regionalne 😉, bo można je spotkać w kuchniach innych okręgów(...)odległych nawet o 250 km, jak to jest w przypadku rolad i zrazów zawijanych 😉😊 Składniki (na 3 porcje): 3 steki sojowe ok. litra wywaru warzywnego pieprz 4 ziarna ziela angielskiego liść laurowy pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżeczki musztardy (rosyjskiej lub sarepskiej) cebula 2 ogórki kiszone mała ugotowana marchewka mała ugotowana pietruszka łyżka sosu sojowego lub domowej

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 92

przez nas zestaw sprawdza się doskonale. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji: 2 Tym można się najeść Tą sałatką można nakarmić drwala! Danie jest bardzo sycące dzięki porcji steka i solidnej dawce warzyw. Można do niej dodać jeszcze np. stostowane pieczywo, grzanki lub podpieczone, pokrojone na mniejsze kawałki tortille, żeby była jeszcze bardziej treściwa. Do sałaty możecie zresztą zużyć(...)specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka z mango z orzechowym dresingiem i stekiem 112

przez nas zestaw sprawdza się doskonale. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji: 2 Tym można się najeść Tą sałatką można nakarmić drwala! Danie jest bardzo sycące dzięki porcji steka i solidnej dawce warzyw. Można do niej dodać jeszcze np. stostowane pieczywo, grzanki lub podpieczone, pokrojone na mniejsze kawałki tortille, żeby była jeszcze bardziej treściwa. Do sałaty możecie zresztą zużyć(...)specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce

Niedzielny kucharz
Steki z tuńczyka 150

Dzisiaj na obiad świetna alternatywa dla steków wołowych. Jeżeli lubisz mięso, a niekoniecznie przepadasz za rybą, ten obiad Cię powali na łopatki. Ryby jeść trzeba! I koniecznie spróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz.  Porcja dla 2 osób Składniki:  2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g) oliwa sól i pieprz Ciekawe rozwiązania(...)znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  steki z obu stron dopraw solą i pieprzem oraz starannie wysmaruj oliwą. Odstaw na 15 minut aby przegryzły się przyprawami. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać.  Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze

Niezły Młynek
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 230

Dzisiaj lekka odmiana. W ostatnim tygodniu codziennie jedliśmy steki. Dlatego dzisiaj też stek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka zdecydowanie przypadnie do gustu nie tylko Panom.  Składniki: 200 g świeżej rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera grana padano  100 g uprażonych pestek dyni(...)stek z polędwicy wołowej  marynata 3 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 4 listki świeżej bazylii 1/3 posiekana papryczka chilli winegret   3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Stek marynujemy w oliwie, czosnku, bazylii i chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły

Niezły Młynek
Kotlety z kalafiora: przepisy, porady i inspiracje kulinarne 41

bezmięsnych. Kalafior, dzięki swojej konsystencji i delikatnemu smakowi, świetnie sprawdza się jako baza dla kotletów bez mięsa . W tej sekcji przedstawimy szczegółowe przepisy na wegetariańskie kotlety z kalafiora oraz stek z kalafiora, które z pewnością przypadną do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom warzyw. Wegetariańskie kotlety: przepis na kotlety z kalafiora bez mięsa Aby przygotować wegetariańskie kotlety z kalafiora, postępuj(...)rozgrzanym oleju z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Podając wegetariańskie kotlety z kalafiora, warto dodać do nich ulubione warzywa oraz sos, który z pewnością zachęci do jedzenia. Stek z kalafiora: przepis na wegetariańską alternatywę dla mięsnych kotletów Stek z kalafiora to kolejna propozycja dla osób poszukujących wegetariańskich dań na bazie kalafiora. Aby przygotować stek z kalafiora, postępuj zgodnie

Ugotowane pozamiatane
Stek z tuńczyka 30

głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony(...)minuty, a dobrze wysmażony ? po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz biały do smaku – 1/2 cytryny – 2 kawałki masła   Wykonanie: – Steki posmarować oliwą z obu stron. – Posypać świeżo

To co kocham
Grillowany rostbef z cukinią i sałatą 102

rostbef z cukinią i sałatą to przepyszna propozycja na obiad, dla tych wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Oczywiście podstawą tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Są dwie szkoły przygotowania dobrego steku – jedna mówi – NIE solić, druga mówi MOŻNA solić. Ja tym razem przygotuję go wg. tej pierwszej teorii. Zobacz przepis na: Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką Składniki(...)temperaturę pokojową. Cukinię kroimy w plasterki, kładziemy na patelni grillowej, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy szczyptą oregano. Soli i pieprzymy. Mięso również układamy na patelni grillowej posmarowanej olejem kładziemy steki. Grillujemy z obu stron po ok. 4 minuty. Mięso będzie wtedy medium rare. Po usmażeniu stek odkładamy na deskę na ok. 2 minuty, aby odpoczął. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek z warzywami z grilla 101

Soczysty stek w towarzystwie też soczystych warzyw. Mogę powiedzieć że to taka uczta mała dla podniebienia. Batat z grilla pycha, słodki nie można mu się oprzeć. 1 stek wołowy rozbef około 250 g sól, pieprz, przyprawa do grilla 1 gałązka pomidorków  koktajlowych 1 batat 1 cukinia 1/2 pęczka szparagów zielonych natka pietruszki pieprz czerwony ziarna olej czosnkowy Stek nacieram(...)oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym przekładam na drugą stroną i grilluję kolejne trzy minuty. Czas grillowania zależy od tego jak mocno wysmażony lubimy stek. Mięso wykładam na talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut. Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą

wesoła kuchnia
Stek z kalafiora 134

Opis Stek z kalafiora: Stek z kalafiora to pyszny i ciekawy pomysł na to warzywo. Każdy z nas powinien docenić dobroczynne właściwości kalafiora.Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania. Regularne jego jedzenie zapobiega powstawaniu wrzodów, jak również wspomaga w walce z innymi chorobami układu pokarmowego. Jeżeli walczysz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, koniecznie wprowadź kalafior do swojej codziennej diety. Steki zazwyczaj(...)kojarzą się nam z dużym i soczystym kawałkiem mięsa. Jednak stek to nie tylko mięso, ale także możemy przygotować je z warzyw, np. z kalafiora. Przepis ten na pewno zadowoli wszystkich wegetarian i wegan. Bo kto powiedział, że warzywa muszą być nudne? Polecam Wam ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na obiad

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową 152

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką. Składniki: 360g steki minutowe z łososia Mowi (2 opakowania(...)szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Steki z łososia zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60 sekund z każdej

Szalona Kuchnia Eweliny
Stek z kapusty na specjalny dzień 101

Białym, mężczyźni się odwdzięczają się również kupując prezenty, dzięki czemu równowaga jest zachowana :) Prawdopodobnie amerykańscy mężczyźni pozazdrościli Japończykom tej równowagi i w odpowiedzi na dzień św. Walentego wymyślili Dzień Steka i Loda. Są zarzuty, że te święto jest trochę wulgarne, żeby nie powiedzieć "burackie". W pełni się zgadzam, ale w odpowiedzi na tak kiczowate święto jakim są Walentynki, nie sposób(...)było wymyślić nic innego. Zazwyczaj steki są wołowe, ale jak wiadomo wołowina jest droga. Ta wołowina, która się w ogóle na steki nadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję kryzysową - stek z czerwonej kapusty. Przepis na loda dałem kiedyś tu :) Składniki: - kapusta czerwona - mieszanka przypraw do mięsa

Kryzysowa Książka Kucharska
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 114

Panzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć się(...)tydzień, bo każde danie jest wyjątkowe, zawiera jakiś zdrowe składniki i jest przyrządzane w interesujący sposób. Co jest w nich takiego niezwykłego? Zobaczcie całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory

Niedzielny kucharz
Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut! 124

Pieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE(...)SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce

SMYKWKUCHNI
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 145

mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje(...)uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj nieprzekraczającej 70 stopni C). Dzięki temu następuje mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
STEK Z TUŃCZYKA Z SALSĄ Z KOMOSY RYŻOWEJ 145

Ryby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam.  SKŁADNIKI :  1 świeży stek z tuńczyka około 300 g  sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE :  Stek z tuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło.  Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę

Kulinarne Fantazje Marioli
Grillowany stek z tuńczyka z azjatycką mizerią 208

kilogramów. Mięso tuńczyka to podstawa wielu szybkich i łatwych w przygotowaniu dań. Jadamy go na surowo w sushi i tatarze, z puszki dodajemy do sałatek. Moja dzisiejsza propozycja to steki z tuńczyka w azjatyckiej marynacie, grillowane i podane z sałatką z ogórków. Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, wielu witamin oraz kwasów tłuszczowych Omega. Należy jednak zachować umiar w spożywaniu(...)ciele tuńczyka odkłada się rtęć i im większa ryba, tym więcej szkodliwego pierwiastka przedostaje się do organizmu. Jak ze wszystkim, trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. Składniki: 2 steki z tuńczyka (po około 120 g) Marynata do steków: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla z grillowanym tuńczykiem 143

może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to  owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być niedostępny w naszych sklepach możemy użyć tuńczyka(...)puszki w sosie własnym. Polecam! Tortilla z grillowanym tuńczykiem Składniki na 4 szt: 4 tortille pszenne lub kukurydziane 1 stek z tuńczyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół

Smak mojej kuchni
Stek z tuńczyka 155

witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie(...)minuty, a dobrze wysmażony – po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól, pieprz biały do smaku – 1/2 cytryny – 2 kawałki masła   Wykonanie

To co kocham
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 149

Stek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie  które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę cha😊 Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temerature pokojow ą , podczas smażenia mięsa(...)wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą  i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą  i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek

kulinarne odsłony pati
Stek z Tuńczyka - Jak usmażyć stek z tuńczyka 145

Tuńczyk to love mojego syna. Tą rybę w każdej postaci może jeść codziennie, ba nawet codziennie trzy razy dziennie :) Stek z tuńczyka? Tak naprawdę jest banalny w przygotowaniu i tak szybko się go przygotowuje. Nie bójcie się go usmażyć. W mojej okolicy jedyny stek jaki mogę dostać jest w formie mrożonej, a w Biedronce z tego co widzę zadomowił się(...)stałe. Od kiedy przygotowałam Młodemu stek z tuńczyka od tego dnia twierdzi, że jest zarąbisty i co trochę dopytuje kiedy znowu go przygotuje, więc serwuję mu go co jakiś czas. Składniki: 1 stek z tuńczyka (ja miałam mrożony) świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz kolorowy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek (ja użyłam oleju z awokado) Wykonanie

Blondynka Gotuje
Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aromatyzowany czosnkiem oraz rozmarynem 136

steku z polędwicy wołowej i opisie technik oraz tricków przy przygotowywaniu tego typu mięsa, przyszedł czas na stek z rostbefu. Ten urozmaiciłam nieco przyprawami. Możecie oczywiście wykorzystać własne kompozycje smakowe i próbować, próbować, próbować. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z ROSTBEFU NACIERANY KOLOROWYM PIEPRZEM I AROMATYZOWANY CZOSNKIEM ORAZ ROZMARYNEM Składniki: - dowolna ilość rostbefu - tłuczony kolorowy pieprz - kilka gałązek świeżego rozmarynu - kilka ząbków czosnku - oliwa - sól Przygotowanie: Rostbef dzielimy

Życie zamknięte w smaku
Stek ze szparagami 147

Szparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki(...)smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy

My Culinary Art
Musztardowo-pieprzowy stek 142

przygotowanie: 5 minut, czas grillowania: 16 minut Składniki: ½ szklanki musztardy Dijon 1 łyżka miodu ½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ łyżki świeżo zmielonego czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli czosnkowej ulubiony stek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz steka dokładnie wymieszać, Mieszanką/pastą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Pozostawić na 5 minut. Grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Zobacz jak grillować steki(...)perfekcji . Musztardowo-pieprzowy stek is a post from: naRuszcie.pl The post Musztardowo-pieprzowy stek appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Stek z rekina II 126

steki z rekina, łyżeczka startego imbiru, 60 ml soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina(...)natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać

królestwo garów
Stek wołowy 168

Znudziło mi się że przepisy które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy(...)mocno patelnie i kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia: jeszcze raz po minucie gdy chcemy uzyskać stek krwisty, po dwie minuty dla średnio wysmażonego (polecam najbardziej tą opcję) lub po 3 dla wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć

Tanie przepisy studenckie
Stek z indyjskimi ziemniakami Nigelli 184

Dzisiaj coś dla mięsożerców - steki! Pamiętam, jak pół roku temu zdarzyło mi się przez całe 4 dni być na diecie kopenhaskiej i wcinałam wtedy codziennie stek z polędwicy wołowej. Po 4 dniach nie mogłam na nią patrzeć. Kombinowałam jakby ją tu doprawić, żeby urozmaicić smak. Odpadała sól, a o curry nie pomyślałam. Jeśli więc ktoś jest na tyle szalony, żeby(...)lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie 2 łyki oleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego

W kuchni wieczorem