stek - 1671 przepisów (strona:21/112)

Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 139

Jestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron(...)przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj go ok 10 minut rozgrzej na patelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Steki wołowe tradycyjne 152

Nigdy nie byłam fanem takich steków, ale teraz po kilku próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej

Kuchnia Pokoleń
STEK Z KANGURA + FILMIK 128

SKŁADNIKI :   300 g steku z kangura 4 łyżki oliwy z oliwek sól, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 1 liść laurowy 50 g masła(...)pomidorki koktajlowe do ozdoby  olej PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek.  Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi

Kulinarne Fantazje Marioli
Tajska sałatka z wołowiną 264

przejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw i mimo swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki(...)przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części

Poezja smaku
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 242

Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo(...)jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie , które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego

karmelowy
SEROWE STEKI Z LETNIA SALATKA NA OLEJU RZEPAKOWYM 110

SEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest(...)naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.  Polecam! Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która

Moja Książka Kucharska
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 151

mało, ale to zdecydowanie za dużo! Jednakże tylko dlatego, że wszystkie propozycje są tak zachęcające, że aż trudno się zdecydować. Ja jednak wypróbowałem pierożki z ogonami wołowymi, stek z antrykotu i dekonstrukcję sernika. Na zdjęciach znajdziecie również dania moich współbiesiadników, których zadowolenie było wcale nie mniejsze niż moje. Veni, vidi, głodny nie byłem Pierożki inspirowane japońskimi pierogami gyoza  były(...)Doskonałe plastyczne ciasto z pełnym smaku mięsnym nadzieniem, słodkimi karmelizowanymi szalotkami i emulsją ze szczypiorku wprawiły mnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością  Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie

Food Square
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 172

daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem Nie dotykamy mięsa przy smażeniu Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna(...)Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka

ale Pysznie
Domowe przyprawy do steków i drobiu. 173

Przyprawa do steków Ta przyprawa to nasz absolutny faworyt w sezonie grillowania steków. Ten przepis wymaga ziół prowansalskich ale jeśli jednak ich nie mamy pod ręką, wystarczy użyć suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu, oregano i szałwii. Składniki: 2 łyżki soli koszernej lub morskiej 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki suszonej pietruszki(...)łyżeczka czosnku w proszku ½ łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Nacierać przyprawą steki przed grillowaniem Domowa przyprawa do drobiu Ta aromatyczna przyprawa jest idealna do drobiu, zwłaszcza idealnie pasuje do kurczaka i indyka. Składniki: 1 łyżka czarnego pieprzu 1 duży liść laurowy (pokruszony) 1 łyżka goździków w proszku

naRuszcie
Kolorowa i lekka sałatka z grillowaną wołowiną. W sam raz do Grill Piknik Menu 175

które nastały i te które przed nami. Sprawdźcie sami czy to smak właśnie dla Was: Składniki: mieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami)  2 steki wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną(...)octu balsamicznego   mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele

Kuchnia po mojemu
Grillowany stek i marchewka w stylu argentyńskim 134

również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy(...)połową soli i pieprzu. Połączyć kminek i pozostałą sól i pieprz. Natrzeć mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 5 minut

naRuszcie
CIABATTA Z WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ 169

Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej cebuli dodałam świeżą papryczkę chili.  Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi tymianku. To może być Wasza(...)Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka.  Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego) sol i świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Stek wołowy w sosie jeżynowym 168

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści

My Culinary Art
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 116

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM Składniki: - polędwica wołowa - oliwa - masło - miód - suszony estragon - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa(...)się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Doprawiamy steki pieprzem i estragonem. Odstawiamy je na przynajmniej 30 minut, pozwalając się im zamarynować (najlepiej na kilka godzin).  Smarujemy patelnię grillową cienką warstwą oliwy (wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym). Doprawiamy polędwicę solą (nie trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy

Życie zamknięte w smaku