kawałek dobrej wołowiny, tylko o niebo delikatniejszy. Niestety - raczej drogi przysmak, ale warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊 Przygotowanie steku z indyka trwa raptem kilkanaście minut. Warto więc wcześniej przygotować sobie do ryby jakieś warzywka lub surówkę, bo podczas smażenia steku, już może nie być na to czasu(...)podałam rybę z surówką z papryki, ogórka i cebuli . Składniki: 2 steki z tuńczyka sól pieprz biały suszony rozmaryn cytryna klarowane masło Wykonanie: Steki skropić lekko cytryną. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na koło 15 minut. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Czas smażenia uzależniony jest od tego w jakim stopniu wysmażenia lubimy rybę
Walijskie PichcenieJestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron(...)przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj go ok 10 minut rozgrzej na patelni olej i usmaż stek do żądanego poziomu wysmażenia na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNigdy nie byłam fanem takich steków, ale teraz po kilku próbach w dobrej restauracji stwierdzam że jak są dobrze usmażone to są pycha. Nie jest to proste, ale czasami warto trochę się pomęczyć. Wszystko zależy od rodzaju i jakości mięsa. Przykładowo stek z polędwicy wołowej, (o grubości około 2 cm), smażymy następująco: stopień wysmażenia bardzo krwiste– 30 sekund z każdej
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 300 g steku z kangura 4 łyżki oliwy z oliwek sól, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku 1 liść laurowy 50 g masła(...)pomidorki koktajlowe do ozdoby olej PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi
Kulinarne Fantazje Marioliprzejdzie obojętnie. Wygłodniała samica także! A szczególnie, jeśli uwielbiają orientalne smaki. Tajska sałatka z wołowiną to danie pełne chrupiących warzyw i mimo swojej lekkości – bardzo sycące. Soczysty stek i kolorowe różności – nie tylko wspaniale smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzu. Pikantności sałatce nadaje ostra papryczka, a łagodności – groszek, pomidory i ogórek. Wszystko jest zbalansowane. Składniki(...)przystawkę dla czterech osób lub obiad dla dwóch. Tajska sałatka z wołowiną: 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części
Poezja smakuJakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo(...)jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie , które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam na pomarańcze tylko dlatego, że miałam je właśnie pod ręką i też był to bardzo dobry wybór, bo danie nabrał niesamowitego
karmelowySEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest(...)naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym. Polecam! Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która
Moja Książka Kucharskamało, ale to zdecydowanie za dużo! Jednakże tylko dlatego, że wszystkie propozycje są tak zachęcające, że aż trudno się zdecydować. Ja jednak wypróbowałem pierożki z ogonami wołowymi, stek z antrykotu i dekonstrukcję sernika. Na zdjęciach znajdziecie również dania moich współbiesiadników, których zadowolenie było wcale nie mniejsze niż moje. Veni, vidi, głodny nie byłem Pierożki inspirowane japońskimi pierogami gyoza były(...)Doskonałe plastyczne ciasto z pełnym smaku mięsnym nadzieniem, słodkimi karmelizowanymi szalotkami i emulsją ze szczypiorku wprawiły mnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie
Food Squaredaniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem Nie dotykamy mięsa przy smażeniu Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu Stopień wysmażenia mięsa to już kwestia indywidualna(...)Tajska sałatka z wołowiną przepis: Składniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka
ale PyszniePrzyprawa do steków Ta przyprawa to nasz absolutny faworyt w sezonie grillowania steków. Ten przepis wymaga ziół prowansalskich ale jeśli jednak ich nie mamy pod ręką, wystarczy użyć suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu, oregano i szałwii. Składniki: 2 łyżki soli koszernej lub morskiej 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki suszonej pietruszki(...)łyżeczka czosnku w proszku ½ łyżeczki chili w proszku ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Nacierać przyprawą steki przed grillowaniem Domowa przyprawa do drobiu Ta aromatyczna przyprawa jest idealna do drobiu, zwłaszcza idealnie pasuje do kurczaka i indyka. Składniki: 1 łyżka czarnego pieprzu 1 duży liść laurowy (pokruszony) 1 łyżka goździków w proszku
naRuszciektóre nastały i te które przed nami. Sprawdźcie sami czy to smak właśnie dla Was: Składniki: mieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami) 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną(...)octu balsamicznego mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku z cytryny lub limonki. U mnie tym razem użyta została gotowa mieszanka do grillowanych steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele
Kuchnia po mojemurównież rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki 3 łyżki oliwy(...)połową soli i pieprzu. Połączyć kminek i pozostałą sól i pieprz. Natrzeć mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 5 minut
naRuszcieTreściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej cebuli dodałam świeżą papryczkę chili. Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi tymianku. To może być Wasza(...)Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego) sol i świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat IlonyDziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści
My Culinary Art