stek - 1671 przepisów (strona:25/112)

Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 204

Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść często na żywioł  . Danie w 100% wiosenne  . Zdrowe i pożywne . Dajcie się namówić ViolaPassion Składniki: 2 osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych(...)minut . Ja nie lubię miękkich warzyw , staram się zawsze jadać al' dente Rozgrzewamy patelnie grillowa i umieszczamy nasze warzywa opiekamy z obu stron Czas na mięso. Wyciągamy steki z marynaty i odsączamy - nie myjemy , nie osuszamy . Mięso oprószamy pieprzem i odrobiną soli Rozgrzewamy następną grillową patelnię i grillujemy steki po 3 minuty z obu stron. Nie przewracamy ,nie zaglądamy

Viola cooks with passion
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 156

bazie miodu, sosu sojowego, soku z limonki, chili oraz kolendry- to moja propozycja na niebanalny, dobry i ekspresowy obiad. Serio ekspresowy- przygotowanie trwa tylko tyle, ile trwa smażenie dobrego steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy(...)ugotować makaron, a dosłownie 30 sekund przed wyjęciem dorzucić plastry mango do zblanszowania i odcedzić. Na talerz wyłożyć makaron z mango, ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Smacznego! 😋 * standardowy stek o grubości 2,5-3cm (dot.rostbefu lub antrykotu, a polędwica potrzebuje o połowę mniej czasu): - krwisty, prawie surowy- 3-4min. na każdą ze stron - krwisty

Kraina Miodem Płynąca
Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake 211

papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego nie lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw(...)łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English Łatwa wołowina zapiekana z papryką (6 porcji) Składniki: 6×150 g steków wołowych sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w piórka po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte, bez pestek i pokrojona w grube plasterki

karmelowy
Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie 123

typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy:  Krem z kurek w czarce chlebowej.  Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym.  Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką(...)prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było bardzo dobre. Co prawda stek był pomiędzy średnio wysmażonym, a wysmażonym, ale smakował mi. Mały minus za to, że wypłynęła z niego krew. Myślę

Karola gotuje
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 141

zobowiązuje Udało mi się zakupić piękny kawałek tuńczyka (w dodatku w dobrej cenie!), więc mogłam poszaleć. Do tego dania najlepiej wybrać kawałek polędwicy tuńczyka znajdujący się przy końcu ogona. Steki najlepiej będą smakować, gdy będą się marynować przez noc, więc dzień wcześniej należy posypać tuńczyka tartą skórką z umytej i sparzonej pomarańczy oraz gruboziarnistą solą, następnie zawinąć w folię spożywczą(...)dużo. Spróbujcie, a się przekonacie, że to świetne danie.   TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI Składniki na 4 porcje : 4 steki z tuńczyka (najlepiej świeżo ukrojone 1cm plastry z polędwicy, ok. 120g każdy) 100 ml oliwy 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 6 łyżeczek rozgniecionego czarnego pieprzu

Dietolog
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 176

Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść często na żywioł  . Danie w 100% wiosenne  . Zdrowe i pożywne . Dajcie się namówić ViolaPassion Składniki: 2 osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych(...)minut . Ja nie lubię miękkich warzyw , staram się zawsze jadać al' dente Rozgrzewamy patelnie grillowa i umieszczamy nasze warzywa opiekamy z obu stron Czas na mięso. Wyciągamy steki z marynaty i odsączamy - nie myjemy , nie osuszamy . Mięso oprószamy pieprzem i odrobiną soli Rozgrzewamy następną grillową patelnię i grillujemy steki po 3 minuty z obu stron. Nie przewracamy ,nie zaglądamy

Viola cooks with passion
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

STEK CHILI W CZERWONYM WINIE Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się(...)pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Krok 5. Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty z każdej strony. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 187

jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków z tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle(...)zahartować śmietanę wywarem z borowików. Wtedy śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy

Kulinarne przemyslenia
Grillowany stek wołowy z krzyżowej 113

pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz     Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem na kilka godzin ( mięsa nie trzymamy w lodówce ). Rozgrzałem mocno grill, ułożyłem steki na ruszcie, zamknąłem pokrywę i na mocnym ogniu grillowałem(...)minut. Szczypcami (aby nie nakłuć mięsa) odwróciłem, po tym czasie steki przesunąłem w mniej rozgrzane miejsce i grillowałem jeszcze 5 minut. Steki były gotowe do zjedzenia po 5 minutach od zdjęcia z grilla

R'n'G Kitchen
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 177

reklamuję teraz żadnej marki ale w tym tygodniu w sieci zaczynającej się na "L" można kupić ładne steki z tuńczyka. Skorzystałam z okazji aby przygotować pyszny obiad :) Składniki dla 4 osób: 4 około 2 cm steki z tuńczyka 1-2 łyżki oliwy  Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L)  sok z połowy(...)umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie trwało przygotowywanie pozostałych składników dania). Po zamarynowaniu dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć steki, około minutę z jednej strony (nie dłużej jeśli ma być w środku różowy- ja taki lubię najbardziej). Szczerze pisząc, nie patrzę dokładnie na zegarek ale smażę

Jemy Pijemy
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 147

mięso: z krokodyla ,kangura, węża i pająka . Nie oznacza to że mam kuku na muniu . Tylko oznacza to jak bardzo jestem spragniona i ciekawa  innych smaków. Składniki; 2 steki ze Strusia Marynata: 4 łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego(...)sób : Kaszę jaglana gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem. Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy. Sposób na steki: Wszystkie składniki do marynaty łączymy i marynujemy nasze steki. Pod przykryciem w szklanym pojemnikiem zostawiamy na około 4-5 godzin. Następnie steki smażymy około 4-5 minut z minut każdej

Viola cooks with passion
Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce 87

Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale(...)spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum

Milion Smaków
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 286

czynniki pierwsze, pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to!   Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, bo to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona(...)chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę, a tutaj mamy efekt bardziej nieregularnej powierzchni.   Kaczkę przed panierowaniem należy usmażyć – to ciemne mięso, więc traktujemy je podobnie jak mięso na steki. Ma byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce.   Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz

Karo in the Kitchen
Steki z tuńczyka na ratatuj 110

Tuńczyk podany na warzywach, polecamy.  Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony sól   Przygotowanie   Warzywa umyłem(...)podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego

R'n'G Kitchen