stek - 1671 przepisów (strona:32/112)

Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 166

dań. Tak sobie pomyślałam ostatnio będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie na pintereście oczywiście, ostatnio moim ukochanym. Nim zaczęłam szukać(...)było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  1 łyżeczka sambal oelek

Kuchnia na wzgórzu
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 289

rzeźnika na starym mieście, u którego kupimy każdy dowolny, świeżutki kawałek dobrego wołu, dlatego ja troszkę oszukuję – gdy nagle nachodzi nas burgerowy zew, kupuję na hamburgery gotowe, sezonowane steki rib eye – idealnie krwiste, pachnące, perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników(...)malutko, ma być na patelni tylko poślizg.   Smażymy burgery na bardzo, bardzo gorącej patelni (idealnie nadaje się patelnia żeliwna) i mocno rozgrzanym tłuszczu. Ja smażę je podobnie jak steki – odwracam burgery co 30 sekund do casu równego wysmażenia. Najbardziej lubię kruchą wypieczoną skórkę i jeszcze delikatnie różowy środek – medium, medium well-done.   Klasyczne i większe burgery smażę

Karo in the Kitchen
Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) 186

SKŁADNIKI 4 steki z tuńczyka 1 awokado 2 pomarańcze 2 limonki 1 czerwona cebula kolendra s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di tonno 1 avocado 2 arance 2 lime 1 cipolla rossa coriandolo sale, pepe olio d' oliva PRZYGOTOWANIE Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomarańcze filetujemy na cząstki bez błonek. Awokado przekrawamy(...)mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki, doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem. Dodajemy pomarańcze, cebulę i awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Steki serwujemy z dodatkiem salsy, kawałkami limonki i listkami świeżej kolendry. **** PREPARAZIONE Pulite la cipolla

La grande e la piccola cuoca
Sałatka nicejska z tuńczykiem 168

winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (absolutnie nie w oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie(...)wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie – ma być al dente). Patelnię grillową bardzo delikatnie natłuścić oliwą (nie chcemy, żeby tuńczyk się do niej przykleił), mocno rozgrzać. Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie posmarować oliwą, doprawić solą (zwykłą i morską) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy

Pociąg Do Kuchni
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 186

możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym(...)łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym

Poezja smaku
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 231

stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego propozycją żywieniową w diecie amerykańskich żołnierzy w czasie Wojny Secesyjnej. Salisbury umyślił sobie (na podstawie testów na ochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry(...)człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa to samo zło, powodują chorobę serca, gruźlicę i szereg ciężkich chorób psychicznych. Zaordynowana przez niego dieta opierała się na trzech takich stekach dziennie – popitych dużą ilością kawy. To miało prowadzić do poprawy działania systemu trawiennego i lepszego wchłaniania składników odżywczych. Nie chcę sobie wyobrażać jak bardzo ci biedni wojacy mieli zakwaszone

Karo in the Kitchen
Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami 143

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami Składniki – 2 porcje: Rostbef – 500g Anchois – 3-4 sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Rozmaryn – 2 gałązki Dodatkowo: Młode ziemniaki Młode marchewki Sałata rzymska Rabarbar(...)Białe szparagi Rzodkiewki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois i ułożyć na nich fileciki anchois i rozmaryn. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć na godzinę przed smażeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Steki smażymy

Kuchnia Bon Appetit
Steki z tuńczyka 134

Dziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą, którą warto wprowadzić do diety, ponieważ zawiera dużo witaminy A, D, oraz witamin z grupy B, a także jest żródłem witaminy PP, która między innymi obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo jest żródłem selenu, wapnia, jodu(...)oraz kwasów omega-3 i omega-6. 100g tuńczyka to 103 kalorie. , Składniki: steki z tuńczyka o gruości około 2 cm oliwa z oliwek sól pieprz Rybe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posmarować oliwą z oliwek i z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową) i smażyć

kuchnia doski
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 232

Stek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki i zdrowy obiad. Uwierzcie – warto mieć w domu woka i jeść inspirowane wschodnią kuchnią obiady lub kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek(...)dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie

Karo in the Kitchen
Stek z antrykotu (grilla elektryczny) 210

Stek z antrykota każdy powinien spróbować tego soczystego kawałka . Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Stek z antrykotu (grilla elektryczny) Soczysty stek z grilla Składniki : 2 plastry antrykotu (grubość około 3 cm) 3 łyżki oleju 10 plasterków chili Sól oraz pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Sprawdzone przepisy kulinarne
Stek wołowy 146

Stek wołowy Jest to dosyć droga imprezka ale musiałam spróbować tego w domu. Znalazło się to również w moje diecie. Wołowina jak dla mnie to jest dosyć ciężkie mięso do przyrządzenia a jakoś też nie jestem specjalnie fanką takich mięs. Pierwszego Steka jadłam przy okazji jakiejś kolacji w restauracji i był poprostu boski z masłem czosnkowym. Zanim się(...)poziomami wysmażenia. Ja lubię bardzo wysmażony - well done. Stopień zależy od tego ile smażymy mięso na każdej ze stron. Najbardziej prosto jak dla mnie tłumaczy to Pascal TUTAJ . Zakupy: - stek wołowy ( 250 g) myślę, że mniejszy będzie na początek lepszy, ale ja miałam taką gramaturę w diecie - odrobina oleju - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyciągam na ok. 30 min przed smażeniem

Tanio smacznie i prosto
Steki - Rostbef. 124

Składniki: 2 steki wołowe (1,5 cm grubość) 4 łyżki oliwy  2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka rozmarynu 4 ząbki czosnku Mięso płuczemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Oliwę, musztardę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą z każdej strony i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.  Średnio wysmażony stek smażymy(...)średnim ogniu przez 7 minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dobrze jest zostawić stek na talerzu na kilka minut (2-3 minutki) żeby odpoczął.  Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 197

masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona

Karo in the Kitchen
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 201

schrupać, nie będzie potrzebna. Szczypior dzielimy na jasne i ciemne części. Obie zużyjemy – jasną i cebulki siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Ciemną kroimy grubiej i zostawiamy do podania. Stek kroimy w poprzek włókien na cieniuśkie plasterki – powinny mieć 2-3mm. Jeśli macie z tym problem, stek można wcześniej zamrozić. Krojenie zamrożonego mięsa wołowego jest dużo łatwiejsze. Jeśli chcecie(...)bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen