Jeżeli znudziły się klasyczne schabowe to ta propozycja jest idealna. Soczyste steki ze schabu to pyszny pomysł na obiad, z dodatkiem masła czosnkowego które wzbogaca smak potrawy. Do przygotowania steków ze schabu najlepszy będzie kawałek mięsa z widocznymi przerostami tłuszczu dzięki temu mięso nie będzie suche po usmażeniu Plastry schabu każdy 2 cm. gruby kopiasta łyżka masła + łyżka oleju(...)masło w folię formując rulon i pózniej zamrożone pokroić ostrym nożem na kawałki. Można też takie masło włożyć do pojemniczków na lód z wyposażenia lodówki wyłożonego wcześniej folią spożywczą. Steki ze schabu Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w "kratkę". Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy
Andzia PichciDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec, karkówka i comber. Na smażone lub grillowane kotleciki z kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca ) - różowa sól himalajska - pieprz czarny w ziarnach - nasiona kolendry - rozmaryn Umyte mięso osuszamy. W moździerzu tłuczemy pieprz(...)ostatniego króla Rzeczypospolitej. To danie tradycyjnie wieńczyło menu obiadów czwartkowych. Po nim częstowano gości już tylko deserami i śliwkami węgierkami, które stali bywalcy odczytywali jako sygnał do zakończenia biesiady . Steki z jagnięciny można podać… z czym kto lubi – puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, komosą ryżową… i nie tylko. Mięso wyszło mięciutkie i soczyste. Przepis znalazłam na blogu Beaty – Stare Gary . Gorąco
mojewypiekiinietylkoszybki w przygotowaniu przepis. Cały sekret pysznego steka tkwi w minimalizmie przypraw. Ryba w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz chrupiącej sałatki z kopru włoskiego to idealna propozycja obiadowa. Składniki na stek z tuńczyka(1 porcja) : 200 g tuńczyka (plaster grubości około 2 cm) świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielona sól morska 2-3 łyżki oliwy Składniki na sałatkę: 50 g kopru(...)koperku Dresing do sałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej
KierunekuchniaPolędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam tuńczyk jest niezwykle dobry sam w sobie i naprawdę nie trzeba zbytnio kombinować z doprawianiem go. Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca(...)salsa - jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz sól 50 ml soku z pomarańczy łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki
Taste TherapyNajpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie wypiec. Po tym zabiegu nadaje się do użycia, jednak co jakiś czas trzeba go powtarzać. 2 cienkie steki tymianek sól, pieprz Steki posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Patelnie dobrze rozgrzać, położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy(...)stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotować je odpowiednio, czyli zupełnie inaczej, niż zazwyczaj podają przepisy. Kiedyś pokazywałam już jeden sposób na sojowe "tekturki", w occie ( tutaj ), dzisiaj natomiast powiem Wam, jak zrobić soczyste sojowe steki - czy to w ogóle możliwe? :) Jak najbardziej! Suche "tekturki" wrzucamy na suchą patelnię (bez tłuszczu) i zalewamy wodą trochę powyżej poziomu kotletów. Przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy na średnim ogniu(...)najmniejszy ogień i po tym trzecim "zmiękczaniu" kotlety można kawałkować samym widelcem, nawet bez użycia noża. Oczywiście noża przy jedzeniu jak najbardziej używamy :) chodzi tylko o zobrazowanie miękkości takich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBlueberry Corner by "jagodzianka" Stek New York robimy z rostbefu wołowego bez kości. Moje trzy sekrety idealnego steku wołowego to… Głównym sekretem dobrego steku … Przeczytaj cały artykuł Post Stek New York pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy(...)makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso do steków dorzucamy pomidorki podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO
Luźna KuchniaBiedronka sprawiła miłośnikom jagnięciny nie lada niespodziankę. W sprzedaży pokazało się kilka rodzajów jagnięcych kotlecików, steków, z kością i bez. Kupiliśmy ładnie wyglądające steki z udźca jagnięcego. Tym razem tylko pieprz, sól, oliwa i patelnia grillowa. Wyszło znakomicie, mięso miękkie, soczyste, niestety nikt nie zdecydował się przerwać jedzenia aby zrobić zdjęcie mięsa po przekrojeniu - zdjęcia w przekroju(...)Jagnięcinę irlandzką z Biedronki polecam! było pysznie. składniki 2 steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g) sól morska pieprz młotkowy z kolendrą 2 - 3 łyżki oliwy przygotowanie Steki umyć i osuszyć. Posolić posypać pieprzem, włożyć do miseczki, polać oliwą. Obtoczyć mięso ze wszystkich stron w oliwie, marynować w temperaturze pokojowej
Stare GaryDziś mam dla Ciebie przepis na bardzo prostego burgera ze stekiem z antrykotu. Uważam, że sos musztardowo-czosnkowy robi tutaj mega smaczną robotę i fajnie dopełnia smaki wołowiny. Musisz koniecznie spróbować! :) Składniki (2 porcje): 2 bułki burgerowe 250 g. steka z antrykotu wołowego 2 ogórki kiszone 1/2 mniejszej czerwonej cebuli 4-6 liści sałaty masłowej sól, pieprz 2 łyżki oleju(...)musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed smażeniem. Majonez wymieszaj z musztardą francuską i drobno startym czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i smaż steka przez około 2-3 minuty z obu stron. Dla średniego stopnia wysmażenia spokojnie wystarczą 2 minuty smażenia na mocnym ogniu. Steka połóż na desce, oprósz solą i pieprzem, odstaw
Delicious PlaceSkładniki: ? 4 steki wołowe Bawette po ok. 150 g ? 1 duża cebula ? 500 g kurek ? 1 szklanka wina czerwonego ? pieprz, sól ? oliwa i olej do smażenia ? natka pietruszki Wykonanie: ? Steki zalać winem i odstawić na 2 godziny do lodówki. ? Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, posolić. ? Dodać oczyszczone i umyte kurki, poddusić ok. 8 minut. ? Steki wyjąć z wina(...)osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać obficie pieprzem. ? Rozgrzać olej pół na pół z oliwą i smażyć steki po 3 minuty z każdej strony. ? Odstawić w ciepłe miejsce aby „doszły”. ? Podawać pokrojone w plastry w poprzek włókien z duszonymi kurkami i posypane natką
To co kochamzwierzęta karmione są naturalnie, dzięki czemu mięso utrzymuje odpowiedni poziom pH. Wpływa to bezpośrednio na jakość i smak mięsa. Wołowina została nagrodzona w konkursie WORLD STEAK CHALENGE. Zamówiliśmy jeden stek z polędwicy wołowiny flambirowany na Brandy, podawany jest z frytkami i papryką w lekkiej zalewie z czosnkiem i ziołami. Spróbowaliśmy też prostego, ale bardzo lekkiego i smacznego dania krewetek(...)patelni z masłem i chilli, klasyka, którą lubią wszyscy. Stek był przyrządzony super, samo mięso bardzo smaczne, a całe danie dość ciekawie skomponowane, bardzo pozytywnie zaskoczyła nas papryka marynowana w lekko octowej zalewie z ziołami, która super komponowała się z wołowiną. Do steka postawiliśmy na wino hiszpańskie i okazało się rewelacyjne. Karta restauracji jest bardzo ciekawa, a samo miejsce godne
SMYKWKUCHNIPlaster steku jagnięcego smażony a następnie duszony z czosnkiem i rozmarynem w białym winie. STEK JAGNIĘCY W SOSIE SKŁADNIKI 3 steki jagnięce z udźca cięte jak na ossobuco, każdy o wadze około 300 gramów; 5 ząbków czosnku; 2-3 gałązki świeżego rozmarynu; 2 liście laurowe; 1 cytryna; kieliszek białego wina półwytrawnego; około 400 ml domowego bulionu... Artykuł Stek jagnięcy
Kuchnia TomkaPlaster mięsa wołowego wycięty z grzbietu krowy smażony krótko i intensywnie na mocnym ogniu. GRILLOWANY STEK WOŁOWY SKŁADNIKI 400 gramowy stek wołowy z kością (New York Strip); świeży rozmaryn; masło; oliwa; pieprz ziarnisty; sól morska gruboziarnista; przepis na steka wołowego z grilla Artykuł Grillowany stek wołowy z rostbefu pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka