grillujemy bezpośrednio nad żarem (lub nad palnikami, w przypadku grilla gazowego). Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku mięs, które wymagają krótkiej obróbki do około 20 minut, np. hamburgerów, steków, ryb czy owoców morza. Grillowanie pośrednie polega na grillowaniu na środku, nad tacką ociekową (lub na środku rusztu przy odkręconych bocznych palnikach w przypadku grilla gazowego). Tą metodą najlepiej grillować(...)pieczeni czy kurczaka w całości. Grillowanie metodą pół na pół to połączenie metod pośredniej i bezpośredniej. Jest ona stosowana w szczególnych przypadkach, np. gdy chcemy przyrządzić na grillu stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty do mięs z grilla Marynowanie mięsa ma ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie inaczej jest w przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może być
Rozdomowionakażdym razie mocno ograniczyliśmy ilość mięsa w naszym menu. Pewnie jest to sprawka wysokich temperatur i dostępności świeżych warzyw. Tak czy inaczej, jeśli przychodzi nam ochota na steka to raczej z kalafiora i kapusty niż z kawałka wołowiny. Niedawno byliśmy na weekend nad morzem – polecamy kamping w Stegnach, przy samym morzu – i po drodze, chyba za Serockiem, minęliśmy(...)bilboard z reklamą steków z krokodyla. Nasz syn od razu zwrócił na niego uwagę, bo bardzo interesuje się dinozaurami i gadami. Przez kilka dni wracał do tematu “stegów” z krokodyla, dopytując co to takiego. Wczoraj cały zafrapowany oświadczył, że po co to robić stegi z krokodyla, skoro tyle można ich zrobić z kotlecików. Warzywny kebab My trochę podobnie
Niedzielny kucharzdoskonale znosi obecność warzyw, a już szczególnie młodych, kremowych ziemniaków. Całość polana jest gęstym sosem, zrobionym na bazie koziego sera. Równie dobrze można zamiast niego użyć fety. Zobacz przepis Stek z kalafiora No to jest po prostu hicior. Są tacy, którzy nie znoszą wegetariańskich odpowiedników mięsnych dań, są tacy, którzy nie przepadają za kalafiorem. Niech jedni i drudzy spróbują przepisu(...)stek z kalafiora, a przekonają się, jak pyszna jest to rzecz. W ogóle pieczony kalafior to po prostu delicje. W piekarniku nabiera on smaku, konsystencji, a gubi swój lekko smrodkowy zapaszek, jaki towarzyszy mu podczas gotowania. Zobacz przepis Ekspresowy chłodnik ze szczawiu Kwaskowy, odświeżający, pyszny i zdrowy. I do tego do zrobienia w ekspresowym tempie. Oto zupa szczawiowa na zimno
Niedzielny kucharzSteki z polędwicy wołowej należą do moich ulubionych - są soczyste, proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą tak samo dobrze. Dziś klasyczny sposób przygotowania ale z dodatkiem pieprzu - dla tych którzy go lubią stek nabierze nowego wymiaru
Milion Smakówprzy wspólnym stole. I tak na naszych talerzach pojawiły się wegetariańskie szaszłyki z tofu podane z sosem tzatziki, orientalne szaszłyki z krewetek z ananasem, souvlaki z chrupiąca pitą oraz steki grillowane metodą reverse sear z chimichurri i szparagami. Powiem Wam, że to była przepyszna uczta. Produkty przygotowane na grillu były rewelacyjne. Warzywa były chrupiące, owoce morza bardzo delikatne, wieprzowina(...)soczysta, steki idealnie wysmażone, a pita, jak z najlepszego pieca. Z grillami Weber wszystko się uda! Po szczegóły dotyczące marki Weber odsyłam Was na ich stronę → https://www.weber.com
Kulinarne przygody Gatitybagietką smakowały doskonale. To danie to świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa, ale lubią owoce morza. Kasia z Wiśnione zgrillowała natomiast coś, czym żaden mięsożerca nie pogardzi! Steki robione metodą reverse sear. Co to takiego? Jest to metoda odwróconego smażenia. Polega ona na tym, że najpierw mięso podgrzewamy w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, aż w środku osiągnie(...)temperaturę około 45 stopni. Następnie mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie do zrumienienia. Przyznam Wam, że stek zrobiony przez Kasie był wyborny, podany ze szparagami i sosem chimichurri smakował wyśmienicie 🙂 Natomiast Gosia z Gohfitfan przygotowała szaszłyki z tofu i warzywami – to smaczna propozycja dania na grilla na upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i dobrze je przysmażcie, najlepsza jest chrupiąca skórka warzyw
Kuchnia BazyliiSól czosnkowa, sól z czosnkiem niedźwiedzim . Piękna zielona, aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim. Idealna do mięs, szczególnie do steków, pomidorów, sałatek, twarogu.... Bardzo łatwa w przygotowaniu i można ją przechowywać cały rok, aż do następnego sezonu. 1 kg grubej soli (u mnie sól morska), 200 g oczyszczonych liści czosnku niedźwiedziego, Liście czosnku niedźwiedziego pokroić, a następnie zmiksować dodając(...)około 3 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Od czasu do czasu mieszać sól. Wysuszoną sól lekko zmiksować uzyskując pożądaną grubość. Ja nie lubię zbyt drobnej soli do pomidorów, steków.... Przesypać do słoiczków. talerz
królestwo garówSelat Solo z Indonezji Selat Solo, stek, sałatka i zupa w jednym, czyli można mieć wszystko na jednym talerzu. Sałatka Selat Solo ma długą tradycję wywodząca się z czasów kolonialnych, kiedy to Holendrzy zarządzali Indonezją. Holendrzy bardzo lubili steki, które nazywają – slachje – to słowo było trudne do wymówienia dla miejscowej ludności, więc tak powstała nazwa
RafalCookPost udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 11 ŚNIADANIE – wrap z sałaty lodowej z serem, papryką i tuńczykiem w majonezie LUNCH – zupa krem z cukinii OBIAD – stek z rozbratela z sałatką z winegretem na bazie octu balsamicznego Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 12 ŚNIADANIE – (wcale nie) zielony koktajl czekoladowy(...)udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 23 ŚNIADANIE – omlet szpinakowy z konfiturą z czarnej porzeczki LUNCH – potrawka warzywna z kurczakiem (czyli resztki z poprzednich dni ) OBIAD – stek z rozbratela z kapustą kiszoną i roszponką Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 24 ŚNIADANIE – zielony koktajl LUNCH – matcha panna cotta
Modern Cave Girljeśli mięso będzie ze starej krowy, to nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie nic z nim zrobić. Jeśli chodzi o solenie wołowiny, to największe wątpliwości są podczas smażenia steków. Według mnie z dobrej jakości sezonowanej wołowiny stek wyjdzie zawsze, czy posolimy go przed smażeniem, czy też po smażeniu. Jeśli jednak mamy wątpliwości co do jakości mięsa, to lepiej posolić
Kuchcik gotujeScroll down for recipe in English. Czy jedliście już warzywne steki? Ja postawiłam na seler i powstała naprawdę przepyszna alternatywa dla mięsa. Stek z selera jest bardzo aromatyczny, doprawiony sosem sojowym i pachnący rozmarynem :) Składniki: (2 porcje) 2 plastry korzenia selera o grubości 3 cm 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz
Delicious Placeciepło. Zobacz przepis PANZANELLA Z PIECZONYM, PANIEROWANYM BAKŁAŻANEM Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz. Zobacz przepis PANZANELLA ZE STEKIEM I PIECZONYMI WARZYWAMI Prosta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał steka. Sprawdź
Niedzielny kucharzciepło. Zobacz przepis PANZANELLA Z PIECZONYM, PANIEROWANYM BAKŁAŻANEM Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz. Zobacz przepis PANZANELLA ZE STEKIEM I PIECZONYMI WARZYWAMI Prosta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał steka. Sprawdź
Niedzielny kucharz