marynowanego zielonego pieprzu. Dzisiaj krok po kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo(...)pieprzu naszykowany w ten sposób jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwił – zawsze zostaje pysznie spójny i niesamowicie kremowy. To nasz zdecydowany faworyt jeśli chodzi o dodatek do dobrze wysmażonego steku i pieczonych domowych frytek. SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula szalotka, drobno posiekana 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu 30g masła
Karo in the Kitchenkońca trzymałam się ściśle jego przepisu, ponieważ nie miałam wszystkich produktów. Końcowy efekt i tak jest rewelacyjny. Zmiany jakie wprowadziłam to zamiast ryżu podałam kasze pęczak, nie użyłam steków tylko schabu i dodatkowo dałam suszone grzyby, które moim zdaniem do całości pasują idealnie. Nie lubię korniszonów, ale to danie jest fantastyczne. Danie z cyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam(...)minut. Potrzebujemy: Dla 4 osób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2 czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jest to łatwe ;) Grzyb ten jest ceniony nie tylko ze względu na swe walory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego. Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem z mąki z orzechów tygrysich (migdałów ziemnych) i płatków quinoa (dla osób chorujących na celiakię(...)delikatnie wysmarowanej klarowanym masłem. Yamabushi kroimy w grube plastry i podsmażamy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane steki zawijamy w placki razem z sałatą, świeżą kolendrą i siekanym czarnym czosnkiem. Smacznego! Teraz w sklepie internetowym Dajar otrzymacie 10% zniżki na produkty #Ambition, wystarczy, że podacie hasło: ZDROWE
Quinoa Raz!Posolić, oprószyć mąką i pieprzem, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko obrumieniając z obu stron. Podawać z ziemniakami, zwłaszcza z frytkami oraz warzywami z wody lub surówkami. Na każdy stek można nakładać 1 łyżkę kopiastą cebuli uduszonej w tłuszczu
Przepisy kulinarne babci Antoninyktóre jeszcze nigdy nas nie zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki(...)gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów
Cooking Monsterktóre jeszcze nigdy nas nie zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki(...)gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów
Cooking MonsterTuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka 1 cytryna albo limonka pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy oliwa Sposób: Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i , polewamy oliwą i sokiem z limonki ,cytryny (albo pieprz cytrynowy) Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem(...)usmażony 5 min z każdej strony wystarczy 1,5 cm stek Smacznego
Viola cooks with passionduża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka(...)Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować ok. 20 minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim
Fabryka pomysłówStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego
Wino Francja KuchniaDziś przedstawiam wariację na temat mojego ulubionego kapuśniaku z młodej kapusty. Tym razem proponuję ją w wersji zabielonej śmietanką, z pomidorami i ziołami, podaną z lekko przysmażonym stekiem. Jest szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mięsa jest też bardzo sycąca. Przed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam! Scroll(...)down for recipe in English Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w małą kosteczkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano
karmelowysosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta(...)genialne… i według mnie tego typu dania powinny królować w całej restauracji. Fish & chips . Danie było ok, sos aioli wymiatał Doskonała przekąska w pubie, ale w Ale Glorii? Stek z tuńczyka był idealnie wysmażony, smaczny. Obtoczony w sezamie, fajnie chrupiący. Podany na „tatarze” z mango – jednak tatarowi brakowało kopa. Doprawiłabym go większą ilością pieprzu, albo może sosem rybnym
Kuchnia Bazyliisię zaliczamy. Mogę nie jeść mięsa długo ale jak mnie najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć i znowu na jakiś czas spokój. Tak było tym razem i steki z pysznego mięsa wołowego zakupiłam i do gotowania, polecam. Stek wołowy bavette w czerwonym sosie curry z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolorowy, lekki obiad Składniki 2 steki z tuńczyka sól, pieprz 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej papryki 3 duże pieczarki 1/2 młodej cukinii przyprawa do grilla sos: 2 łyżko octu … Czytaj dalej Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw
czarrna od kuchniszybko jak na porządny obiad . Wcale nie miałam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ale chcieliśmy zjeść coś dobrego. I zjedliśmy naprawdę pyszne danie. Teraz dobrej jakości wołowinę na steki , zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi(...)powisi w odpowiednich warunkach. Warto szukać właśnie wołowiny sezonowanej , może nieco droższej, ale też o dużo lepszym smaku i konsystencji. No dobrze, już nie przynudzam i zapraszam na steki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanajlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach 100 ml bulionu 200 ml piwa stout lub porter 1 kostka pieczeniowa(...)zmiażdżony ząbek czosnku sól i pieprz oliwa ziemniaki: 750 g ziemniaków 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka chrzanu drobno posiekany szczypiorek sól i pieprz Wykonanie: Steki oprószyć solą i pieprzem i zrumienić na oliwie z obu stron (po 3 - 5 minut). Przenieść do garnka. Na patelni po mięsie poddusić cebulę i marchewkę z dodatkiem cukru
zadanie-gotowanie