Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak
Milion Smakówktóry u mnie w kuchni zawitał pierwszy raz do steku filet mignon jako uzupełnienie lekko słodkiego smaku mięsa. Sprawdził się lepiej niż się spodziewałem. Klasyczny sos jogurtowo-majonezowy ze świeżym szczypiorkiem i sporą ilością sera owczego jest kremowy i wyrazisty i doskonale pasuje nie tylko do steku, ale też do innych mięs - zwłaszcza z grilla
Milion SmakówStek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe. A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej(...)tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku na drugą stronę w mniej więcej połowie czasu smaruję płynnym miodem i posypuję sezamem. Pamiętaj : Drób na grillu potrzebuje spokoju
Mechanik grillujePrzy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował
Kuchnia po mojemuMichałem Turkiem ( Prowadzącym program na antenie Radio Plus " Turek pomoże od kuchni " ) odwiedziliśmy restaurację Senso . Początkowo burza mózgów, gdyż trzeba było obmyśleć co dobrego dla was przygotujemy. Padło na stek w iście Świątecznym stylu, gdyż z sosem pomarańczowym i w korzennych przyprawach, podany z kaszą i cebulowym confit. Oczywiście relacji możecie posłuchać dziś (13.12.2013r) w godzinach(...)lunch - nie wyjdziecie głodni a wasze brzuchy zaciągną was tam z powrotem :) Posłuchajcie jak dobrze bawiłam się w tym męskim gronie i zapraszam na krótką fotorelację. To co stek w korzennych przyprawach na Święta Bożego Narodzenia? Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytrozwiązaniem jest wówczas grill elektryczny. I właśnie taki grill ektryczny Severin jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania ze sklepu redcoon . Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować co zrobić przygotowaliśmy: stek wołowy, wieprzowinę w sosie teriyaki i tabasco, pieczarki, paprykę oraz pieczywo z oliwą i czosnkiem Stek ugrillował się idealnie. Nie przywierał, smażył się ładnie, równomiernie. Wieprzowina pokrojona w paski pięknie
królestwo garówPolacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie
Jem więc Jestemprzez praskę wrzuć razem z bazylią i orzechami do malaksera. Zmiksuj razem z serem, a następnie dodaj oliwę. Raz jeszcze zmiksuj, a na koniec dopraw odrobiną soli i pieprzu. Steki myjemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron pieprzem i smarujemy pesto. Wstawiamy do lodówki na około 40-50 minut. Steki z indyka grillujemy mniej więcej 6 minut z każdej strony
Kredowe Menuwszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego 1 szt. Natura Smak John a 40 g - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej 1 szt. Natura Smak Szeherezada S a 40 g - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą(...)mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także do boczku pieczonego, golonki, kurczaków, gulaszu, steków, kotletów i innych mięs 1 szt. Żelatyna spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST
Z Majeczką w kuchniproste i szybkie w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 20 min Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,50 zł SKŁADNIKI: 120 g steku wołowego 1/2 granatu 6 pomidorków koktajlowych 20 g sera pleśniowego Mix sałat z radicchio, rukoli i cykorii Oliwa z oliwek Redukcja balsamiczna Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności na talerz(...)nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy na naszej sałacie. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i redukcją balsamiczną. Na koniec posypujemy
kulinarnyJaTaką kolację kilka dni temu zaserwował mi mój Mąż. Pyszny miecznik, świetnie przyrządzony szpinak i sos, który wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu . Składniki /dla 2 osób/: 2 steki z miecznika 1/2 szkl. białego wina 2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu 5 ząbków czosnku szczypta soli pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek(...)wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe się nią pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz. Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić. Rozgrzać patelnię
Pasja Smakuplasterków świeżego imbiru obranego 1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g polędwicy wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować(...)dymki i skórką z limonki. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez parę minut, do czasu aż wywar przejdzie smakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną, dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej
Stare Garyindyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 5 Składniki: 5 steków z piersi indyka, 1/2 dojrzałej papai, 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej, 1 łyżeczka płatków chili, świeże zioła do przebrania, 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub Domowa mieszanka przypraw(...)cebula, 1 papryczka chili, 1 łyżka czarnego sezamu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, sok z 1/2 cytryny, miód, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster. Papaję umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć nasiona przy pomocy łyżeczki, jedną połowę pokroić na 5 słupków, drugą
SzczyptaSmaQBistecca alla fiorentina Prawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana . Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym
Chilli Czosnek i OliwaDziś dla odmiany obiadek z wieprzowiny. Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe. Składniki: steki wieprzowe 2 cebule sól, pieprz odrobina słodkiej papryki ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia Wykonanie: Mięsko rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natartłam przyprawami i podmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor
Walijskie Pichcenie