stek - 1671 przepisów (strona:33/112)

Stek z tuńczyka 125

Jedyne słowo które przychodzi mi do głowy mówiąc o steku z tuńczyka to  - rewelacja! Gdybym miała zasłonięte oczy podczas jedzenia, nie byłabym w stanie stwierdzić jednoznacznie, że to ryba. Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość steków z tuńczyka Sól Pieprz cytrynowy Olej/ oliwa Wykonanie: Steki z tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiamy na około 30 minut

Smaki Ewy
Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem 187

Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie.  Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i  pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól(...)pieprz, oliwa  - do natarcia steku biała część pora pół kieliszka wina olej sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora pół opakowania świeżego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych duża łyżka rodzynek sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej  Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj

AZgotuj!
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 181

które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi

Atlas Smaków
Stek z kangura 62

Stek z kangura to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje - nie tylko dla miłośników steków. Niestety w Polsce ciężko dostać świeże mięso więc zadowolić się trzeba mrożonym. W takim przypadku stek powinien być dobrze wysmażony (well done) co na pewno zasmuci miłośników wersji bardziej krwistych. Mimo to smak i tak jest wyśmienity

Milion Smaków
Stek minutowy w sosie gorgonzola 69

Stek minutowy to wyjątkowy stek. Robimy go z cienkich kawałków wołowiny grubości około 1 cm. I jak nazwa mówi - smażymy około minuty z każdej strony. Błyskawiczne, pewne i pyszne. Wychodzi za każdym razem i można go podawać z dowolnymi dodatkami. Zrobiony w ten sposób stek będzie dobrze wysmażony - bez różowego mięsa w środku

Milion Smaków
Stek T-Bone w sosie z zielonego pieprzu 73

Jestem miłośnikiem steków, a więc nie mogło tutaj zabraknąć słynnego steku T-Bone. To wyjątkowa rzecz dla miłośników mięsa, którą ciężko trafić w polskich sklepach. Nazwa pochodzi od charakterystycznej kości w kształcie litery T, która rozdziela dwa rodzaje mięsa: polędwicę i rostbef. Te dwa rodzaje mięsa tworzą nam też trudność podczas przygotowywania, bo smażą się w różnym czasie. Efekt(...)wynagradza nam trudność w dostaniu mięsa i przygotowywaniu. T-Bone to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika steków

Milion Smaków
Tuńczyk z grilla – stek z tuńczyka 124

Steki z tuńczyka grubości około 2,5 cm, sól, pieprz, oliwa Steki z tuńczyka oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Odłożyć na 30 minut. Grillować bezpośrednio na ruszcie pod przykryciem 8 – 10 minut. Taki stek można przyrządzić również w domu. Wystarczy patelnia grillowa.   zastawa

królestwo garów
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 108

jeszcze inni zdecydują się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię(...)minuty (w zależności jaki stopień wysmażenia wołowiny preferujemy). Pod koniec smażenia obsypujemy równomiernie solą i świeżo mielonym pieprzem. Tuż po zdjęciu z patelni kładziemy na każdy stek kosteczkę masła czosnkowego i dajemy mięsu chwilkę "odpocząć" nim je pokroimy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną, lekką sałatką. Ja proponuję taką na bazie mieszanki sałat i dressingu musztardowo- ziołowego . Przygotowanie

Kuchnia po mojemu
Tuńczyk w sosie teriyaki 138

bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy(...)marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Dodajemy imbir i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy

Czerwona Porzeczka
Klasyczny domowy sos do steków 145

czasu do czasu). Następnie przygotowany sos ostudzić i odcedzić. Usunąć cebulę i czosnek. Sos przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje podawany następnego dnia po przygotowaniu. Klasyczny domowy sos do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczny domowy sos do steków appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Pieczony stek z łososia na szpinaku 199

wartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie.  Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżego łososia ze skóra(...)wzdłuż, uważajmy aby nie rozciąć go do końca. Jeśli mamy łososia ze skórą nacinamy mięso do samej skóry. Powstałe kawałki mięsa rozkładamy na boki, coś na wzór skrzydeł motyla. Stek z łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy go na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C na ok. 20 min. PRZYGOTOWANIE szpinaku: Na oliwie podsmażamy drobno

kulinarnyJa
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 123

octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu, Oliwa z oliwek do posmarowania grilla Bambusowe lub drewniane patyczki szaszłykowe na grill przygotowanie Umieść wszystkie składniki marynaty w małej misce, mieszać do połączenia. Steki ułożyć(...)desce i pokroić w cienkie paski. Dołożyć steki do marynaty, dobrze wymieszać, i zostawić na min 30 minut - do 2 godzin. Bambusowe patyczki zamoczyć. Rozpalić grill.  Podczas gdy grill się rozpala, ponadziewać paski wołowiny na patyczki - pojedynczo. Gdy wszystko jest gotowe do grillowania, posmarować kratki grilla z oliwą z oliwek (namoczyć papierowy ręcznik w oliwie z oliwek, i przy

Stare Gary
Biała kiełbasa z cebulą 207

Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład(...)przyprawy do steków :  pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie :  do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree

Moje domowe kucharzenie
Mięcho 340

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem
Stek z wolowiny z warzywami w sosie azjatyckim 114

Śląsk, by przeprowadzić warsztaty na temat żywienia dzieci, w trakcie których Grzegorz Łapanowski zaproponował nam nowe spojrzenie na kuchnię dla dzieci. Okazało się że dzieci uwielbiają m.in krwiste steki,dania z woka, czy inne wydawałoby się wynalazki dla dorosłych. W trakcie warsztatów Grzegorz przygotował wołowinę po azjatycku, która bardzo nam zasmakowała. Kilka razy odtwarzałam ten przepis w domu, gdy rozpoczyna(...)modyfikującego je za każdym razem tak, by danie smakowało nam coraz lepiej i miało niepowtarzalny smak. Ostatnio moja wersja tego dania wygląda tak i chyba jest najlepsza. Półkrwisty stek w przepysznym azjatyckim sosie i kruche warzywa. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik