stek - 1671 przepisów (strona:5/112)

Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 158

Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają resztki i wyboru nie ma, bo co dobre – ‚wyszło’ szybko. Kiedy nie mogę mieć najlepszego mięsa staram się temu trochę gorszemu dodać smaku i marynuję je, żeby skruszało. Marynata z whiskey nie ma sobie(...)równych i nawet ze średniej jakości steku zrobi fantastyczny kawałek mięsa! Jakoś nam się tym razem trafiły dwa nie za piękne steki z rostbefu. Jak na złość – każdy inny. Jeden bardziej przerośnięty tłuszczem i czerwony, drugi chudszy, jaśniejszy, młodszy i bardziej zbity. Przypomniała mi się marynata, z której korzystałam kiedyś przy okazji podobnego mięsa – i tutaj zagrała świetnie! MARYNATA WHISKEY

Karo in the Kitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 170

nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących mięsne klimaty kucharzy-bliźniaków będzie porządny stek z dużą ilością pieprzu oraz lekko dekadenckie, karmelizowane marchewki. Proste, ale jakże dobre połączenie. Do tego szybkie w produkcji – polecamy zwłaszcza podczas grania w rozdział 3 i 4!   ILE KALORII(...)PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu Stek z karmelizowanymi marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka

Nerds Kitchen
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 211

zrobić prawidłowo stek wołowy w domu lub na grillu? Sezon grillowy rozpoczął się chyba już na dobre, pogoda dopisuje do spędzania czasu i jedzenia posiłków na zewnątrz. W każdym wolnym czasie, próbujemy w gronie najbliższych czy to znajomych, troszkę pogotować na żywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować(...)dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak prawidłowo przygotować stek z wołowiny w domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę

SMYKWKUCHNI
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 374

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 267

Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki

OstryKęs
Stek z rekina z jajkiem sadzonym 158

ukrywam , że rekin to dla mnie ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie skojarzeń - stek to stek , a jak stek to może z jajkiem sadzonym . Od razu zdradzam - rybka była pyszna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 154

można sobie wyobrazić smak czekolady w połączeniu ze stekiem? Brzmi to dość dziwnie ale polecamy spróbować Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili Składniki: 4 ulubione steki 5 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili(...)bulionu wołowego 125 ml czerwonego wina Szczypta suszonych płatków chili 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 80 ml śmietany 30 ml grubo posiekanego rozmarynu sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia

naRuszcie
Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością 217

Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością. Tomahawk wieprzowy z kością. Steak wieprzowy zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego, każdy kto mnie zna powie, że najbardziej ze słodyczy uwielbiam MIĘSO!Kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 350 g, od razu wiedziałam, że zrobię Tomahawk steak , czyli stek wieprzowy z kością , dla prawdziwego mięsożercy jak ja to była uczta(...)podniebienia. Tomahawk wieprzowy to dość gruby przerośnięty tłuszczem kotlet schabowy z kością żebrową, tkanka łączna przy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 143

być po prostu pyszne. Czy może być lepszy sposób aby w ten dzień docenić kogoś wyjątkowego? Aby pomóc w przygotowaniu wam wspaniałego romantycznego posiłku polecamy kilka przepisów na grillowany stek (Filet Mignon). Jest to idealny „romantyczny stek” na specjalne okazje. Należy tylko pamiętać, że należy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym(...)kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu

naRuszcie
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 143

być po prostu pyszne. Czy może być lepszy sposób aby w ten dzień docenić kogoś wyjątkowego? Aby pomóc w przygotowaniu wam wspaniałego romantycznego posiłku polecamy kilka przepisów na grillowany stek (Filet Mignon). Jest to idealny „romantyczny stek” na specjalne okazje. Należy tylko pamiętać, że należy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym(...)kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu

naRuszcie
Stek z rekina. 142

farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga. Po takim wstępie nie każdy się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć(...)oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Steki z rekina smażone w pergaminie 209

Jakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni , że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość atrakcyjnej cenie. Zaopatrzyłem się więc 3 kawałki mrożonego żarłacza błękitnego i zacząłem się zastanawiać jak je przyrządzić. Chcąc poznać smak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ(...)steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym ), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną 224

Czas na kolejny post z winem w tle. Do steków wybrałem wino Celebro Argentina . Na etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mango postanowiłem poeksperymentować i zrobiłem kolejną wersję tego sosu, z wykorzystaniem marynaty w której moczyły się steki. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Stek wołowy + film 32

Dziś pragnę podzielić się z Wami sekretem przygotowania steka, który od lat jest synonimem luksusu i doskonałego smaku. Ten wyjątkowy przepis pozwoli Wam stworzyć steka, który rozpływa się w ustach, jest soczysty w środku i ma delikatną, chrupiącą skórkę na zewnątrz. Dzięki niemu stek nie będzie już jednym z tych dań, które zamawiamy tylko w restauracjach – teraz będziecie mogli przygotować(...)swoim własnym domu. Pokaże Ci, jak wybrać najlepszy kawałek mięsa, jak przygotować stek krok po kroku i jak osiągnąć perfekcyjny stopień wysmażenia, dostosowany do Twoich preferencji.     Film:   Składniki na 1 porcje: 1 stek wołowy ( rostbef, antrykot, polędwica ) olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia sól czarny pieprz Przepis: Około 30 minut przed przygotowaniem, mięso wyjmujemy z lodówki

Smakowite Dania
Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 116

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was przepis na stek wołowy z antrykotu. Wpis ten rozwieje dużo wszystkie wątpliwości odnośnie przygotowywania steka z antrykotu. Sporo też dowiecie się na temat przygotowania i obróbki termicznej wołowiny. Czy solimy przed smażeniem, czy też nie. Jakich przypraw(...)użyć i jakie dodatki zaserwować. Tego wszystkiego dowiecie się w tekście poniżej.       Składniki:   stek wołowy o wadze około 220-250 g kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 g masła sól, czarny pieprz sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu

kuron.com.pl