sosy - 72234 przepisów (strona:433/4816)

PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 110

Lubię czasem dodać coś od siebie i urozmaicić te dania, które znamy z rodzinnego domu. Taka odrobina finezji i szaleństwa, można by powiedzieć. Tym razem trafiło na pulpeciki w sosie. Niby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE(...)szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

W kuchni Karmel-itki
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork 268

robi się bardzo szybko. Gotowanie z 4 godzin skróciło się do 45 minut. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie. Praktycznie samo się rozpada. Pulled pork w połączeniu z sosem z gotowania doskonale nadaje się do podania na ciepło na obiad. Dla mnie nawet lepsze jest w wersji na zimno na kanapkach. Takie kanapki to też świetna opcja na pożywny(...)obiad w gorące dni. 1 kg łopatki wieprzowej 200 g keczupu pikantnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 papryczka chili Łopatkę kroimy na 2-3 kawałki. W miseczce mieszamy keczup, sos sojowy, miód i pokrojoną drobno papryczkę. Mięso nacieramy tak przygotowanym sosem i przekładamy wszystko do szybkowaru. Dolewamy około 1 szklanki wody (powinno być jej tyle, by sięgała

Dieta bez mleka
WYPASIONA SAŁATKA Z BROKUŁAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 169

Sałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota! Jest ona syta i pożywna, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Do tego jest zdrowa! To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodane kiełki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia(...)Składniki sałatki można przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos, a dopiero przed zjedzeniem polać sosem czosnkowym. Smacznego!  Składniki: (3-4 porcje) 1 brokuł 3 jajka ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych 100 g łososia wędzonego (warto wybrać takiego z hodowli ekologicznej) garść kiełków rzodkiewki garść ziaren słonecznika Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
WYPASIONA SAŁATKA Z BROKUŁAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 169

Sałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota! Jest ona syta i pożywna, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Do tego jest zdrowa! To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodane kiełki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia(...)Składniki sałatki można przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos, a dopiero przed zjedzeniem polać sosem czosnkowym. Smacznego!  Składniki: (3-4 porcje) 1 brokuł 3 jajka ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych 100 g łososia wędzonego (warto wybrać takiego z hodowli ekologicznej) garść kiełków rzodkiewki garść ziaren słonecznika Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki

Kuchnia MagdaLeny
Tarteletki z haggisem i sosem whisky 162

sobotnią przekąskę przygotowałam tarteletki z haggisem i sosem whisky . Jest to wybitnie szkockie danie, do jego przygotowania wykorzystałam najbardziej tradycyjne szkockie składniki - haggisa oraz whisky. Tarteletki z haggisem świetnie smakują z konfiturą z czerwonej cebuli , polane sosem na bazie szkockiej whisky. Gorąco polecam wypróbować to danie! Fanom haggisa z pewnością zasmakuje, a może przekonają się do niego osoby, którym wcześniej(...)haggis nie smakował.   Tarteletki z haggisem i sosem whisky Składniki:  Na ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła 1 jajko sól Na farsz: opakowanie haggisa dobrej jakości Sos whisky: 150ml śmietany 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej) po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej sól, pieprz mały listek laurowy kilka kropli z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka spaghetti z polędwiczką i szpinakem 117

Dzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)samą patelnię co robiło się mięso. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku. W dużej misce mieszamy makaron z kawałkami polędwiczki i sosem pomidorowym. Sos: Ciepłe mleko roztrzepujemy z jajkami. Wlewamy do makaronu z mięsem, mieszamy. W brytfance – lekko natłuszczonej, wykładamy połowę makaronu, układamy na tym połowę szpinaku i posypujemy połową sera mozzarella (100g

Latosiowydom
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 144

kolendry i gorczycy wymiatają, niezależnie od pory roku   Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od  Roleskiego ) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz czarny     Przygotowanie: Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek , przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu

kuron.com.pl
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 93

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy(...)opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 5 plasterków łososia wędzonego na zimno MOWI 50 g ryżu 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego pieprz Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia rozgnieciony czerwony pieprz Przygotowanie: Ciasto nr 1: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać sól, masło i wodę wymieszaną z barwnikiem spożywczym. Wygniatać ciasto

Oryginalny smak
Pizza z tuńczykiem i ananasem 103

pizzy? Ciasto: około 400 g mąki (u mnie typ 00, do pizzy) 200 ml letniej wody 20 g drożdży 40 ml oleju 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku oregano bazylia sól, pieprz, szczypta cukru Dodatki: 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju (lub tuńczyk w sosie własnym) kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki(...)minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Cały czas mieszając, podsmażamy go przez chwilę. Gdy da się odczuć wyraźny aromat czosnku, dodajemy pomidory z puszki

Smaki Na Talerzu
Poniedziałek: Smażone sajgonki 121

jest to pyszna danie, które może być przekąska, ale sajgonki podane z ryżem i sałatą zamieniają się w pełnowartościowy obiad. Sajgonki nie są solone, dlatego trzeba do nich podać sos na bazie sosu sojowego. Może to być po prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga(...)posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko Garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 20 małych arkuszy papieru ryżowego lub 12 dużych 2 szklanki oleju 1 szklanka ugotowanego ryżu Garść sałaty Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Zalej grzyby gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Zalej wodą również makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody

Niedzielny kucharz
Sos musztardowy 101

Sos musztardowy na zimno, bardzo prosty do przygotowania i smaczny. Świetny do dań pieczonych czy dań z grilla. PRZEPIS NA SOS MUSZTARDOWY Składniki na sos musztardowy: 1/2 szkl ulubionej musztardy 3 czubate łyżki majonezu 1/2 szkl śmietany gęstej lub jogurtu 2 łyżeczki miodu Jak zrobić sos musztardowy: Śmietanę mieszamy z musztardą, miodem i majonezem. Sos najlepiej smakuje zimny, wyjęty prosto(...)lodówki. Artykuł Sos musztardowy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Schab w sosie własnym 120

Przepisy na podstawowe dania są najczęściej wyszukiwane na mojej stronie. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem jak zrobić schab w sosie własnym. Niby proste – prawda? ale nie każdy wie jak go zrobić, tak aby schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam(...)delikatnie rozbić) przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula

CookYourself
Chińskie gołąbki gotowane na parze (lwie głowy) 149

sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym, a ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki(...)surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania sos słodkie chili Ryż przesypać do rondelka, przepłukać zimną wodą, zalać 1 i 1/4 szklanki wody, posolić i ugotować. Ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce

Ugotować