sosy - 72734 przepisów (strona:433/4849)

Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 199

kolendry i gorczycy wymiatają, niezależnie od pory roku   Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od  Roleskiego ) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz czarny     Przygotowanie: Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek , przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu

kuron.com.pl
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 148

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy(...)opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 5 plasterków łososia wędzonego na zimno MOWI 50 g ryżu 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego pieprz Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia rozgnieciony czerwony pieprz Przygotowanie: Ciasto nr 1: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać sól, masło i wodę wymieszaną z barwnikiem spożywczym. Wygniatać ciasto

Oryginalny smak
Pizza z tuńczykiem i ananasem 156

pizzy? Ciasto: około 400 g mąki (u mnie typ 00, do pizzy) 200 ml letniej wody 20 g drożdży 40 ml oleju 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku oregano bazylia sól, pieprz, szczypta cukru Dodatki: 1/2 słoiczka tuńczyka w oleju (lub tuńczyk w sosie własnym) kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki(...)minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Cały czas mieszając, podsmażamy go przez chwilę. Gdy da się odczuć wyraźny aromat czosnku, dodajemy pomidory z puszki

Smaki Na Talerzu
Poniedziałek: Smażone sajgonki 198

jest to pyszna danie, które może być przekąska, ale sajgonki podane z ryżem i sałatą zamieniają się w pełnowartościowy obiad. Sajgonki nie są solone, dlatego trzeba do nich podać sos na bazie sosu sojowego. Może to być po prostu sos sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga(...)posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko Garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 20 małych arkuszy papieru ryżowego lub 12 dużych 2 szklanki oleju 1 szklanka ugotowanego ryżu Garść sałaty Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Zalej grzyby gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Zalej wodą również makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody

Niedzielny kucharz
Sos musztardowy 147

Sos musztardowy na zimno, bardzo prosty do przygotowania i smaczny. Świetny do dań pieczonych czy dań z grilla. PRZEPIS NA SOS MUSZTARDOWY Składniki na sos musztardowy: 1/2 szkl ulubionej musztardy 3 czubate łyżki majonezu 1/2 szkl śmietany gęstej lub jogurtu 2 łyżeczki miodu Jak zrobić sos musztardowy: Śmietanę mieszamy z musztardą, miodem i majonezem. Sos najlepiej smakuje zimny, wyjęty prosto(...)lodówki. Artykuł Sos musztardowy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Schab w sosie własnym 177

Przepisy na podstawowe dania są najczęściej wyszukiwane na mojej stronie. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem jak zrobić schab w sosie własnym. Niby proste – prawda? ale nie każdy wie jak go zrobić, tak aby schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam(...)delikatnie rozbić) przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula

CookYourself
Chińskie gołąbki gotowane na parze (lwie głowy) 209

sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym, a ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki(...)surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania sos słodkie chili Ryż przesypać do rondelka, przepłukać zimną wodą, zalać 1 i 1/4 szklanki wody, posolić i ugotować. Ostudzić. Cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce

Ugotować
Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym 198

Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym 2019-05-16 12:26:52 Porcje 8 Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować wspaniałą sałatkę! Dziś częstuję Was pyszną, ziemniaczaną sałatką - niby zwykłą, a niezwykłą za sprawą cudownego sosu na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego i charakternej musztardy. Połączenie tych dwóch składników gwarantuje nam aromatyczny(...)gotowania 25 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 1 kg młodych ziemniaków 350 g młodego bobu* 350 g szynki wiejskiej (dobrej jakości) 2 duże pory 1 pęczek koperku sól Sos 200 g jogurtu greckiego 4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej ** 1 łyżeczka płynnego miodu pieprz biały sól Instructions Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki

Wędrówki po kuchni
Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście 1064

push({}); Kurczak pieczony na młodej kapuście to smaczna propozycja na wiosenny lub wczesnoletni obiad. Mięsko z kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Wytworzony podczas pieczenia kremowy sos można przelać do garnuszka i zagęścić mąka, a następnie wykorzystać go do polania ziemniaków. Filety z kurczaka zapiekane w młodej kapuście , to praktycznie danie jednogarnkowe (nie licząc jednej zużytej dodatkowo(...)średnia cebula – ok. 100 g 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody) 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego do doprawienia sosu: pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz czarny do smaku mały pęczek koperku 3 łyżki oleju rzepakowego (2 łyżki do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego i 1 łyżka oleju

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym 167

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i porem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować!     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1mały por lub pół dużego 200ml bulionu 1 łyżka(...)koperek, mieszamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, ciągle mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na końcu danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY

Blog z Apetytem
Jajka z wędzoną makrelą i sosem chrzanowym 181

takie jajka zrobiliśmy sobie ostatnio na Wielkanoc. Chcieliśmy ominąć majonez - robić własnego nie było potrzeby, a każdy majonez dostępny w sklepach niestety zawiera cukier. :( Chcieliśmy gęstszy i bardziej kremowy sos, więc pomyśleliśmy o połączeniu kremowego jogurtu naturalnego z mascarpone - sprawdziło się świetnie - do tego stopnia, że robiliśmy już taki sos do sałatki jarzynowej nawet. Wyszło pycha! Spróbujcie koniecznie! :)  Składniki(...)jajka, wędzona makrela, szczypiorek, koperek,  świeży ogórek czerwona cebulka sos chrzanowy: mascarpone, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz Jajka gotujemy przez 7 minut. Ugotowane zostawiamy do przestudzenia. Makrele dzielimy na kawałki, ogórki kroimy w plasterki lub słupki, siekamy szczypiorek, a cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy ze sobą mascarpone z jogurtem naturalnym - ilość zależy od waszych upodobań

Plate of Joy
Piątek: Super prosta lasagna z ravioli 170

świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste przepisy z ravioli: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe (przepis z Ulicy Sezamkowej) Ravioli z błyskawicznym sosem pomidorowym(...)szpinakowym ravioli Żeby szybko zrobić lasagnę zamiast pracochłonnych plastrów makaronu warto użyć pierożków ravioli lub tortellini, które znacznie łatwiej ugotować Składniki: Opakowanie ravioli lub toretlini (najlepiej świeżego) 2 szklanki sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść

Niedzielny kucharz
Szparagi z cykorią, szynką parmeńską i sosem holenderskim 150

długiego gotowania, a jedynie ich blanszowania i przesmażenia na maśle z ulubionymi dodatkami.  Zachęcam spróbować połączyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, cykorią i szynką parmeńską. Całość wykańcza kremowy, aksamitny sos holenderski. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób SKŁADNIKI: 500g świeżych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 1 gałązka pomidorów koktajlowych 1 średnia cykoria 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny gałązka(...)rozmarynu masło cukier, sól, pieprz SKŁADNIKI na sos holenderski: 1 jajko w temp. pokojowej 200g masła sok 1/2 cytryny sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi umyj i obłam ze zdrewniałych końcówek. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej szparagi. Dodaj szczyptę soli, cukru i sok z 1/2 cytryny. Gotuj 2-3 min. Ugotowane szparagi przelej na sitko i przepłucz zimną wodą

kulinarnyJa
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką 157

Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostatnio wyjechaliśmy na weekend do znajomych i przy okazji wpadliśmy na kolację do North Fish, gdzie mieliśmy okazję zjeść nowość w menu, czyli wiosennego mintaja – i to właśnie on stał się inspiracja do tego przepisu. My zamiast mintaja(...)wykorzystaliśmy do przygotowania tego dania mirunę, ale świetnie będzie także tutaj pasować morszczuk lub dorsz. Dodatkowo sos na bazie śmietany i chrzanu raz ze szczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki: ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany

Kulinarne Przeboje