Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym Mięciutkie i soczyste klopsiki wieprzowe zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie serowo-porowym. Pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Dodatek kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki(...)serami, dodajemy dwie łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię *** *** Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytempowyżej ta maszynka nie jest tylko maszynką do mielenia mięsa na kotlety. Oczywiście wiadomo, że pewnie do mięsa będzie używana najczęściej, no bo przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców(...)TEGO przepisu. Tym razem nie dodałam jednak kurkumy, a czarnuszkę zastąpiłam sezamem. KOTLETY WIEPRZOWE: * mięso wieprzowe – szynka lub łopatka – ok. 1 kg * świeży imbir ( korzeń ) * świeża chili * sos sojowy * czosnek * olej do smażenia DODATKI: * ser żółty ( uwielbiam Szwajcar, z dziurami )- genialnie się topi! * jajka – na sadzone * świeże warzywa: pomidor, ogórek, koper, świeża sałata * majonez + jogurt naturalny + czosnek
Ostra na SłodkoWieprzowina po chińsku z ananasem Szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250g ananasa z puszki 2 łyżki oleju sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa(...)papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 5 łyżek syropu ananasowego z puszki *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół *** *** Następnie mięso
Blog z Apetytemkawałki odpowiedniej wielkości i przygotowywane tak, by wygodnie było jeść je pałeczkami, albo palcami. Najsłynniejsze japońskie przyprawy Unikatowy smak japońskie dania zawdzięczają także tradycyjnym przyprawom, wśród których znajdziemy: sos sojowy ( shōyu , 醤油) chrzan wasabi (山葵) pastę ze sfermentowanej soi ( miso , 味噌) ocet ryżowy ( komezu , 米酢) O zachowaniu się przy stole Celebrowanie posiłków to w japońskim domu codzienna norma. Niski stół(...)bazie ryżu są bardzo sycące. Dania typu donburi (“duża miska”) to solidna porcja gorącego ryżu z dodatkami, np.: gyūdon (牛丼) – miska ryżu z wołowiną oraz cebulą dymką w słodkawym sosie na bazie dashi, sosu sojowego i mirinu, tekkadon (鉄火丼) – miska ryżu z sashimi z tuńczyka: na ryżu ułożone są surowe, cienko pokrojone plastry tuńczyka. Sushi podbija świat Bezsprzecznie najbardziej spopularyzowaną
Kuchcik gotujeciekawy w smaku torcik. Choć następnym razem dodam do pianki nieco soku z cytryny lub pomarańczy, gdyż masa wychodzi w smaku nieco mdła. Dlatego od siebie dodałam na wierzch sos karmelowy ( źródło ), który smakowo dopełnił smak dyniowego ciasta :) Tortownica 24 cm Składniki: Ciasto: 1/2 kostki masła 170 g mąki 150 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)łyżeczki imbiru 2 jajka 100 puree z dyni Pianka dyniowa: 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 500 g upieczonej dyni Sos karmelowy: 100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietany kremówki Ciasto : Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem imbirem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać
My simple kitchenRewelacyjna sałatka, która będzie idealna na imprezy! Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jest w niej dużo warzyw, przepyszne mięso oraz sos. Poza tym jest żółty ser oraz oczywiście nachos! Chipsy polecam dodać do sałatki przed samym podaniem albo w osobnej miseczce, ponieważ szybko nasiąkają sosem. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby smaki się(...)pokrój w małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie sparz ją wrzącą wodą. Przygotuj sos: jogurt naturalny włóż do miski, dodaj do niego 3 łyżki majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawę do gyrosa i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego sosu. Przygotuj dużą miskę
Przepisy na widelcuJesień to moc kolorów, czas dobrych, rozgrzewających i kremowych przepisów – mi pachnących już Halloween. Makaron z wegańskim sosem orzechowym i pieczonym batatem jest bardzo syty, wyjątkowo kremowy i smakuje jak sos śmietankowy – bez śmietanki. Do wykonania tego sosu użyłam orzechów włoskich, bo uwielbiam ich smak, ale możecie podmienić je na orzechy nerkowca i nadal będzie super. Orzechy łatwiej(...)stworzą jednolity kremowy sos, jeśli namoczycie je przez jakiś czas w gorącej wodzie np. przez 1 godzinę – nie jest to konieczne. Bataty nadają się idealnie jako dodatek do jesiennych potraw. Wyglądają pięknie, są słodkie i możecie z powodzeniem podmienić je np. na dynię. Ponadto słodkie ziemniaki s ą doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C i potasu, co jest ważne
Słodkie Gotowaniepieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka koperku Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy(...)minut. Upieczone obieramy i kroimy na plastry. Pora kroimy w pióra. Na talerzu układamy na przemian plastry ziemniaków, śledzia,buraków, pokrojonego pora oraz posypujemy kiełkami rzodkiewki. Całość polewamy sosem (do wyboru 2 wersje sosu) sos 1: Mieszamy ocet, olej, szczyptę soli oraz pieprzu lub sos 2: Mieszamy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekany koper i szczypior
Bon appetit mon amierozwiązania są najlepsze! Uwielbiam surówki oparte na jednym, maksymalnie dwóch składnikach. Kocham mizerię, surówkę z kapusty i marchewki, czy klasyczne gotowane buraczki. <3 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim to jedno z takich pysznych i banalnych dodatków. Oczywiście można ją urozmaicić innymi warzywami, ale czy warto poprawiać coś co już samo w sobie jest pyszne? Surówka z kapusty(...)pekińskiej z sosem francuskim Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej 1 łyżka miodu pieprz sól Rozpoczynamy od poszatkowania drobno kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, a następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Później w drugiej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą jogurt
PatiGotujeprzepisu:) Składniki 2 duże filety drobiowe kawałek pora, biała część marchewka czerwona papryka najlepiej podłużna żółta i zielona papryka 100 g sera pleśniowego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Sos 1/2 szklanki wina Porto 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego oliwa Dodatkowo kilka ziemniaków pokrojonych w plastry sól, pieprz, papryka olej Czosnek posiekać drobno, warzywa(...)spiąć wykałaczką. Podpiec na rozgrzanej oliwie , wlać wino i dusić parę minut. Następnie dodać śmietanę i dusić kolejne kilka minut, często odwracając zrazy na patelni. Na koniec wlać sos pieczeniowy, wymieszać. Zrazy wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać sosem. Ser pleśniowy pokroić w plastry i ułożyć na każdym zraziku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia
gotuj ze mnąpomysł. Lubię krokiety z kapustą , ale często zastępuję ją jarmużem jak dzisiaj. Dodatkowego charakteru dodają krokietom suszone grzyby. Zazwyczaj dodaję suszone grzyby do farszu. W tym przepisie przygotowałam również sos z suszonych grzybów. Krokiety z naleśników z ketchupem najczęściej jedzą moje dzieci. Osobiście wolę sos grzybowy lub sos pomidorowy. Lubię kiedy krokiety są rumiane i lekko chrupiące. Krokiety z dodatkiem(...)talerz wysyp tartą bułkę. Zanurz naleśniki w jajku, następnie obtocz w bułce i smaż na rozgrzanym maśle na małym ogniu na złoty kolor. Z reszty cebuli i grzybów ugotuj sos. Umieść usmażone grzyby z cebulą w rondelku. Wlej wodę z grzybów, śmietankę i gotuj przez 20 minut lub dłużej jeśli sos jest za rzadki. Dopraw solą i pieprzem. Podaj krokiety
codojedzeniaFileciki z kurczaka w sosie serowo-brokulowym Soczyste i kruche mięso drobiowe duszone w kremowym sosie z brokułem, marchewką i serkiem śmietankowym. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawa najlepiej smakuje podana z ryżem lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mały brokuł (lub pół dużego) 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 250ml(...)zagotowujemy *** *** Brokuła dzielimy na różyczki i dodajemy do potrawy *** *** Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. W międzyczasie potrawę delikatnie mieszamy *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy serek śmietankowy *** *** Potrawę delikatnie mieszamy, aż serek całkowicie się rozpuści *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytem