Bitki z indyka w sosie – mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. PRZEPIS NA BITKI Z INDYKA W SOSIE Składniki na bitki z indyka w sosie: 500g piersi z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 0,5 szkl śmietany 12% 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki(...)indyka w sosie: Mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś indyka kroimy w plastry. Każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchew startą na tarce. Do warzyw dodajemy mięso i wlewamy bulion, dusimy
Dorota Smakujepierożki, gotowane w jogurcie lub labnehu, spotkacie pod nazwami chuchuara, joshpara, tushbera lub tushpara. Gotowanie w jogurcie sprawia, że delikatne ciasto i aromatyczny farsz cudownie komponują się z kwaskowatym sosem. Jeśli kwaśność jogurtu będzie dla was za duża, możecie dodać słodkiej śmietanki. Jeśli boicie się tak ugotować shish barak, ugotujcie jak nasze pierogi i podajcie z jogurtem. Shish barak(...)oliwek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na 30 min. Zamiast wszystkich przypraw, możecie użyć libańskiej przyprawy 7 smaków. Kupicie ją w internecie lub w sklepach z kuchnią bliskowschodnią. Sos jogurtowy: 2 łyżki masła 500 ml jogurtu naturalnego lub 400g labnehu 500 ml wody 1 łyżeczka suszonej mięty lub opcjonalnie za’ataru sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku przeciśnięte
ladykitchenblogowania po małej przerwie z pysznym i bardzo prostym przepisem na gulasz z papryką, zielonym groszkiem oraz maleńkimi klopsikami. Największą robotę w całym tym daniu robią przyprawy oraz dodatek sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a także idealne do lunchboxa. Zapraszam po przepis! Składniki: 500g mielonego mięsa wołowo -wieprzowego jajko bułka namoczona w mleku(...)pieprzu, łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry 1 l bulionu 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkiesłupki 200g mrożonego groszku 4 duże pieczarki,obrane i pokrojone w plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie
Życie ze smakiemDelikatne ziemniaczane gnocchi czyli włoskie kopytka, tym razem w wersji z buraczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą. Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej(...)wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej patelni orzechy pekan lub włoskie, czarnuszka, rukola, natka pietruszki WYKONANIE SOS GORGONZOLA: W rondelku zagotowujemy śmietankę
cool and mintyLasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki: 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej karkówki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu(...)lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy solą
Smak mojego domuDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy
Kuchnia MagdaLenysię ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około dwóch łyżek plaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry(...)podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem. Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango. Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione
Cytryna&Co.Magda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut
Smaczna StronaWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka(...)gustu) do smaku sól, pieprz olej do smażenia ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego
Uwaga Babcia GotujeKurczaczki buffalo Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i lekko słodkawym sosie al’a Buffalo to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte(...)olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy
Blog z Apetytemszalona, że rozmyślam o tym jak robią to w tych wszystkich chińskich knajpkach, że ich kurczak jest zawsze idealnie soczysty w środku, z chrupiącą panierką dokładnie pokrytą lepki, przepysznym sosem… Na szczęście moja ciekawość została zaspokojona a sposób na takiego kurczaka w końcu odkryty! Jest to zasługa mąki ziemniaczanej, która wierzcie lub nie, pokrywa kurczaka i chroni go przed(...)utratą wilgoci, a w komplecie z jajkiem i mąką pszenną tworzy chropowatą, chrupiącą panierkę, która chłonie i oddaje wszystkie soki mojego pikantnie-owocowego sosu. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej dużo oleju do smażenia 3 łyżki niskosłodzonego dżemu brzoskwinionego, morelowego lub pomarańczowego sok z 1 pomarańczy
Smaczna StronaCountry chicken” udka duszone w sosie paprykowym „Country chicken” to pyszne danie , może nie wygląda elegancko ale jest nieziemskie. Poza walorami smakowymi , jest też proste w wykonaniu i zawiera przystępne cenowo składniki . Cóż ekonomia , brak czasu i praktyczność rządzą naszym życiem na co dzień i nie ma co zaprzeczać … No chyba że jest się Rockefellerem(...)papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól ,pieprz do smaku dodatkowo : smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie ) maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi
Ogrodnik w podróżytylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się jako baza do wykonania farszu. Jeżeli chodzi o tortille to kwestia czasu i kulinarnych ambicji(...)wykonane z mąki pełnoziarnistej. W zamrażarce dziś natknęłam się na mrożony szpinak, dlatego u mnie dziś zielona wersja quesadilli ze szpinakiem i serem feta. Do takiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy! Składniki: 2 sztuki tortilli pełnoziarnistej 2/3 opakowania sera feta 1 opakowanie szpinaku mrożonego
Tradycyjna Kuchniabehavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie(...)rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą
Ciastka - domowe słodkoścismakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli czy matematycznie ułożona sałatka którą widzicie w social media – ten bardzo zdrowy trend rozpoczął(...)plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Rozkładamy awokado na sałacie. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry, rozkładamy po połowie piersi pośrodku każdej z misek. Wierzch dekorujemy kiełkami i skrapiamy sosem jogurtowym, który elegancko łączy wszystkie smaki. Jak zrobić sos – wymieszajcie wszystkie składniki, osólcie i dopieprzcie do smaku. Buddha Bowl możecie naszykować z wyprzedzeniem i zabrać na drugi dzień
Karo in the Kitchen