sosy - 72234 przepisów (strona:436/4816)

Francuska tarta z jabłkami i cynamonem 134

Przyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco(...)ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy. Tarta z jabłkami , szarlotka czy ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki

codojedzenia
Bitki z indyka w sosie 182

Bitki z indyka w sosie – mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. PRZEPIS NA BITKI Z INDYKA W SOSIE Składniki na bitki z indyka w sosie: 500g piersi z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 0,5 szkl śmietany 12% 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki(...)indyka w sosie: Mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś indyka kroimy w plastry. Każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchew startą na tarce. Do warzyw dodajemy mięso i wlewamy bulion, dusimy

Dorota Smakuje
Shish barak 147

pierożki, gotowane w jogurcie lub labnehu, spotkacie pod nazwami chuchuara, joshpara, tushbera lub tushpara. Gotowanie w jogurcie sprawia, że delikatne ciasto i aromatyczny farsz cudownie komponują się z kwaskowatym sosem. Jeśli kwaśność jogurtu będzie dla was za duża, możecie dodać słodkiej śmietanki. Jeśli boicie się tak ugotować shish barak, ugotujcie jak nasze pierogi i podajcie z jogurtem. Shish barak(...)oliwek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na 30 min. Zamiast wszystkich przypraw, możecie użyć libańskiej przyprawy 7 smaków. Kupicie ją w internecie lub w sklepach z kuchnią bliskowschodnią. Sos jogurtowy: 2 łyżki masła 500 ml jogurtu naturalnego lub 400g labnehu 500 ml wody 1 łyżeczka suszonej mięty lub opcjonalnie za’ataru sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku przeciśnięte

ladykitchen
Gulasz z klopsikami w stylu azjatyckim 113

blogowania po małej przerwie z pysznym i bardzo prostym przepisem na gulasz z papryką, zielonym groszkiem oraz maleńkimi klopsikami. Największą robotę w całym tym daniu robią przyprawy oraz dodatek sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, a także idealne do lunchboxa. Zapraszam po przepis! Składniki: 500g mielonego mięsa wołowo -wieprzowego jajko bułka namoczona w mleku(...)pieprzu, łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry 1 l bulionu 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkiesłupki 200g mrożonego groszku 4 duże pieczarki,obrane i pokrojone w plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie

Życie ze smakiem
BURCZANE GNOCCHI 121

Delikatne ziemniaczane gnocchi czyli włoskie kopytka, tym razem w wersji z buraczkami. Po ugotowaniu podane z sosem gorgonzola, posypane prażonymi orzechami i natką pietruszki lub rukolą.  Można je też wykorzystać jako dodatek do dań lub odsmażyć na masełku. Aby kopytka wyszły miękkie i smaczne, nie należy dosypywać do nich dużo mąki. Z większą jej ilością będą po prostu bardziej(...)wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej patelni orzechy pekan lub włoskie, czarnuszka, rukola, natka pietruszki WYKONANIE SOS GORGONZOLA: W rondelku zagotowujemy śmietankę

cool and minty
Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą 619

Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą.  Składniki: 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej karkówki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów makaronu(...)lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy solą

Smak mojego domu
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 103

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 162

się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około dwóch łyżek plaster świeżego imbiru syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry(...)podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem.  Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango.  Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione

Cytryna&Co.
Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym 124

Magda Smak soczystego, dobrze upieczonego łososia broni się sam, ale dodanie do niego kremowego sosu, ze świetnie pasującymi do siebie, prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać(...)sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory 2 duże garści świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 200ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy składniki – pomidory myjemy, delikatnie nacinamy skórkę na krzyż, wstawiamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut

Smaczna Strona
Ryba w sosie pomidorowym na obiad 103

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.  Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka(...)gustu) do smaku sól, pieprz olej do smażenia ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczaczki Buffalo 190

Kurczaczki buffalo Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i lekko słodkawym sosie al’a Buffalo to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte(...)olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy

Blog z Apetytem
Lepki kurczak słodko-pikantny 133

szalona, że rozmyślam o tym jak robią to w tych wszystkich chińskich knajpkach, że ich kurczak jest zawsze idealnie soczysty w środku, z chrupiącą panierką dokładnie pokrytą lepki, przepysznym sosem… Na szczęście moja ciekawość została zaspokojona a sposób na takiego kurczaka w końcu odkryty! Jest to zasługa mąki ziemniaczanej, która wierzcie lub nie, pokrywa kurczaka i chroni go przed(...)utratą wilgoci, a w komplecie z jajkiem i mąką pszenną tworzy chropowatą, chrupiącą panierkę, która chłonie i oddaje wszystkie soki mojego pikantnie-owocowego sosu. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej dużo oleju do smażenia 3 łyżki niskosłodzonego dżemu brzoskwinionego, morelowego lub pomarańczowego sok z 1 pomarańczy

Smaczna Strona
„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym 112

Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym „Country chicken” to pyszne danie , może nie wygląda elegancko ale jest nieziemskie. Poza walorami smakowymi , jest też proste w wykonaniu i zawiera przystępne cenowo składniki . Cóż ekonomia , brak czasu i praktyczność rządzą naszym życiem na co dzień i nie ma co zaprzeczać … No chyba że jest się Rockefellerem(...)papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól ,pieprz do smaku dodatkowo : smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie ) maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi

Ogrodnik w podróży
Quesadilla ze szpinakiem i fetą 170

tylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się jako baza do wykonania farszu. Jeżeli chodzi o tortille to kwestia czasu i kulinarnych ambicji(...)wykonane z mąki pełnoziarnistej. W zamrażarce dziś natknęłam się na mrożony szpinak, dlatego u mnie dziś zielona wersja quesadilli ze szpinakiem i serem feta. Do takiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy! Składniki: 2 sztuki tortilli pełnoziarnistej 2/3 opakowania sera feta 1 opakowanie szpinaku mrożonego

Tradycyjna Kuchnia