Delikatna ryba owinięta aromatyczną szynką, polana niezwykle pachnącym zielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin. Składniki: 600g fileta z miruny (6 plastrów) 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej przyprawa do ryby 1 pęczek kopru sok z cytryny 120g serka śmietankowego 140g czarnego ryżu 100g(...)białego ryżu świeżo zmielony pieprz sól Sos: 40g liści świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 25g orzechów ziemnych 30g migdałów 35g parmezanu 45ml oliwy z oliwek 250g zielonego groszku (może być mrożony) 200ml śmietany 30% sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem
Szalona Kuchnia EwelinyDziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti. Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik. Sos cukiniowo - paprykowy Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizalewy 1/2 zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę na sos: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico, sok z 1/2 cytryny, szczypta płatków chilli, sól, pieprz Przygotowanie sałatki z kurczakiem: Pierś z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Posyp słodką papryką, płatkami(...)upieczone). Gdy mięso się piecze, przygotuj resztę sałatki. Do miski wsyp mieszankę Rice&More 90 sek. 7 ziaren. Dodaj kukurydzę, ogórka, kolendrę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Składniki sosu wymieszaj (np. w małym słoiczku) i polej nimi sałatkę. Wymieszaj. Gdy kurczak się upiecze, odstaw go na 10 minut, następnie pokrój na plastry i dodaj do sałatki. Sałatkę zabierz
Chilli Czosnek i Oliwamuszę gotować dla Emilki ( a ona raczej sałatek nie jada) dwa to teraz dla mnie najwygodniejsze rozwiązania- wrzucić wszystko co mam w lodówce do miski, dodać sos i gotowe, a trzy można to potem zjeść na zimno co przy tym upale bardzo pomocne. Wczoraj zrobiłam tę ziemniaczaną sałatkę z jajkami, selerem i kukurydzą. Dodałam do niej sos na bazie jogurtu(...)selerem naciowym Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Klasyczna ziemniaczana sałatka z jajkiem z dodatkiem selera i ciecierzycy w sosie na bazie jogurtu i majonezu Ingredients 1 kg ziemniakow 4 jajka ½ czerwonej cebuli 1 kukurydza (albo pół puszki konserwowej) 2 łodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego
Cooking for Emilysię je przyrządza! Jeszcze kilkanaście lat temu krewetki były u nas niedostępnym rarytasem – teraz chyba wszyscy moi znajomi wprost za nimi przepadają. Ja najbardziej lubię je podane z sosem majonezowym. Tym razem postawiłam na jego nieco lżejszą wersję. Użyłam majonezu Kieleckiego lekkiego, który ma obniżoną zawartość tłuszczu o 31% i cukru o 35%, przy zachowanym dobrym składzie. Dodatkowo kremowości(...)ząbki czosnku ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) sok z połowy limonki duża szczypta soli posiekana kolendra do posypania (ok. 4 łyżki) do podania: cząstki limonki i lekki sos majonezowy Lekki sos majonezowy na bazie awokado: ½ dojrzałego awokado ½ dużego ząbka czosnku (lub 1 mały) 3 łyżki majonezu Kieleckiego lekkiego 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z połowy limonki sól morska
Poezja smakuDelikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs! To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole! SKŁADNIKI(...)zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g * dymka – 1 mały pęczek * olej roślinny – 2 łyżki * ocet ryżowy – 1 łyżeczka * sos sojowy – 1 łyżka * świeżo mielony pieprz – do smaku * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek SŁODKI SOS CHILI: * papryczka chili – 1 szt * woda – 500 ml * czosnek
Ostra na Słodkonieco klasycznie. Babci, która zaprosi rodzinkę na wakacyjny obiad. Albo zakochanym w lecie i zakochanym w drugiej osobie romantykom, którzy przygotowują menu na nastrojową kolację. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym to danie uniwersalne. Pomidorowe pyszności O wyjątkowości tego dania decydują pomidory malinówki, którymi o tej porze roku warto się nasycić. Razem z soczystą papryką stworzą idealny dodatek(...)rytm natury i jej kolorowych darów. Naprawdę grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Dzisiejszy przepis to sposób na wykorzystanie tego, co mamy teraz pod ręką. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki na 9 pulpecików: 300 g mięsa mielonego 1,5 łyżki bułki tartej (14 g) 1 małe jajko ½ małej cebulki (30 g) ½ łyżeczki soli (4 g) 1 łyżeczka
KulinarneImpresje.plsię z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam(...)mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki) 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne) 200 g. gruboziarnistej soli morskiej Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych) 2 duże dojrzałe pomidory 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 6 listków
Delicious PlaceSkładniki: (4 porcje) 4 duże jabłka 16-20 goździków Sos orzechowy: 3/4 szkl. mleczka kokosowego 1/4 - 1/2 szkl. mleka krowiego 90 g. wyłuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) 3 łyżki kremowego masła orzechowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka sezamowej pasty tahini 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka cukru trzcinowego Jabłka umyj i wytrzyj. W każde(...)praż orzechy, aż poczujesz ich zapach i leciutko się zrumienią (uważaj, aby nie przypalić, często mieszaj). Zdejmij orzechy z patelni. W małym garnku połącz ze sobą wszystkie składniki na sos (także zmielone i uprażone orzechy). Mieszaj i podgrzewaj, aż sos się zagotuje. Gotuj przez minutę na malutkim ogniu. Na tym etapie sos się "zważy" - oddzieli się od niego tłuszcz orzechowy
Delicious PlaceMuffinki niebo w gębie, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe, z nadzieniem z kremowego, waniliowego serka i wiśniowego sosu. Pyszne, a do tego wykonane ze zdrowych i wartościowych składników - można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe i wilgotne. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju(...)Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem. Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę czy różne inne okazje i o każdej porze roku. Bardzo polecam. Składniki (16 muffinek): Ciasto
Healthy food explorerJeżeli tak jak ja macie w domu fana piekielnych smaków, to ten przepis jest właśnie dla niego. Ten makaron z mięsnym sosem bbq i grzybami to dosłownie ogień w gębie! Ja umęczyłam się strasznie w trakcie jedzenia, ale mój luby był wniebowzięty! Jeżeli też chcesz zjeść ten makaron bez potu na czole, proponuję zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z pikantnym sosem BBQ (6-7 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1×400 g puszka krojonych pomidorów
karmelowyKorei, prosty a bardzo skuteczny. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania i gotowego kurczaka zanurzyć w glazurze. Efekt jest(...)ryżem i surówką z siekanej, świeżej kapusty i marchewki z prostym dresingiem, który można zrobić łącząc łyżkę octu ryżowego lub jabłkowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę brązowego cukru, łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Jeśli macie mało czasu, kapustę wystarczy skropić sokiem z cytryny, posolić i przyprawić do smaku cukrem. Przepis pochodzi z serwisu Damndelicious.net Składniki: 12 skrzydełek
Niedzielny kucharzCześć! Dziś trzeci wpis z serii rodzinnych obiadów. Co powiecie na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem? Całość zapieczona w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi Kamis. To obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Przygotowuję go często dla znajomych i mojej rodziny. Każdy jest zachwycony! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni(...)Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana
Moja pasja smakusurowo, z odrobiną soli i pieprzu lub pieczone albo w chłodniku, z resztą, w każdej formie je uwielbiam! Jednym ze sposób cieszenia się ich smakiem jest zrobienie z nich sosu, z minimalną ilością dodatków – wtedy ich smak króluje. Świeży, letni smak tego sosu zachwyca i uzależnia – warto go często robić, zwłaszcza teraz. Składniki (na 3 porcje(...)smażymy czosnek aż stanie się złocisty. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i doprowadzamy do gotowania. Następnie, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy sos około 20 minut. Po tym czasie, za pomocą łyżki, rozdrabniamy większe kawałki pomidorów i już bez przykrycia, gotujemy na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, aby sos odparował i lekko
Smaczna Stronaponiższy sposób są niesamowicie apetyczne w smaku i soczyste w środku. Boczniaki idealnie pasują do mięsa mielonego i całość świetnie ze sobą współgra. Takie kotleciki mielone możecie podać z sosem boczniakowym, aby danie było jeszcze bardziej grzybowe. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 150 g boczniaków 1 mała cebula 2 jajka(...)czerstwego pieczywa lub 1 czerstwa kajzerka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki masła bułka tarta do obtoczenia + ewentualnie odrobina do mięsa mielonego sos boczniakowy 200 g boczniaków 1 mała cebula sól, pieprz 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka masła Na samym początku przygotować kolety mielone. Cebule obrać i drobno
Ugotować