sosy - 72234 przepisów (strona:450/4816)

Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 202

łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche(...)wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej. Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znów wstawić na gaz, cały

moj przepis na
Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi 233

sałatka to bogactwo smaków. Jest w niej pyszny kurczak i jajka. Ciekawego akcentu dodaje ser pleśniowy, a chrupkości orzechy ziemne. Dodatkowej świeżości nadają kiełki. Całości dopełnia uniwersalny sos musztardowo-miodowy. Jest tu pełno witamin i mikroelementów. Ta pyszna sałatka to pomysł na drugie śniadanie lub danie na imprezę. Sprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu(...)piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego 100 g orzechów ziemnych 2 jajka 2 szalotki 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz sos musztardowo-miodowy Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy

My Chcemy Jeść
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 176

opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do sosu i mieszamy. Papryki napełniamy mięsem z sosem

Be Fit Be Strong
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 262

przygotowanie danie z kuchni indyjskiej. Biryani to nic innego jak cudownie doprawiony i aromatyczny ryż z różnymi dodatkami, w tym wypadku z ziemniakami i kurczakiem i podane z lekkim sosem jogurtowym. Danie to jest wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu, a zapewniam że zachwyci wszystkich fanów indyjskich smaków. Jeżeli lubisz tego typu kuchnie, koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii(...)puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru sól 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę olej do smażenia 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka płatków chili Składniki na sos jogurtowy: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej sok z ½ cytryny sól Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Spring rolls z serem i świeżymi warzywami z sosem z masła orzechowego 234

sajgonki z żółtym serem i świeżymi warzywami. Hit podczas naszych letnich imprez. Pyszne i delikatne w smaku i tak na prawdę, "wkładką" może być wszystko to co lubicie. A sos z masła orzechowego to sztos! Zostaje z nami na dłużej :) Składniki: - papier ryżowy - sałata  - ser żółty - warzywa (użyłam marchew, paprykę i zielonego ogórka) sos: - 1 łyżka masła orzechowego gładkiego(...)łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Wszystkie składniki wymieszać. W razie, gdyby sos był za gęsty dodać zimnej wody. Papier namoczyć w wodzie. Sałatę porwać na listki. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Na miękki papier ryżowy wyłożyć liść sałaty (bez głąba), na to plaster sera żółtego, odrobinę sosu orzechowego

CookYourself
Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kapustą 186

Zapiekanka , którą zrobisz szybko, a smakuje doskonale. Ziemniaki w lekko kwaskowym sosie, całość łączy przyjemnie ciągnący się ser... Sprawdzi się na obiad, ale i na kolację - wegetariańska wersja zapiekanki. Kapustę kupiłam z zamiarem robienia gołąbków, ale z braku czasu uprościłam działania, a reszta poszła na bigos :) W przepisie trudno mi podać ilości składników (głównie przypraw), bo nigdzie ich nie zapisywałam(...)solą i pieprzem-u mnie passata była wystarczająco doprawiona). Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty - tak, by przykryły dno, a na niej rozkładamy plastry sera. Całość smarujemy łyżką sosu pomidorowego i układamy plastry ziemniaków w ten sposób, by zachodziły na siebie, posypujemy je przyprawą do ziemniaków, tymiankiem i majerankiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wlewamy, tym razem znacznie

Kolorowy Przepisownik
Faszerowane patisony w wersji FIT 266

piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie: W patisonach odciąć „denka” i wydrążyć środki tak żeby powstały miseczki. Miąższ z patisonów jeśli nie ma dużych pestek odłożyć do wykorzystania(...)Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć patisony do rondla, zalać dno rondla wodą (na około 0,5 cm) i zapiekać bez przykrycia przez 30 minut. Podawać z surówką lub sosem. Przepis na pyszny sos pomidorowy znajdziecie tutaj: sos pomidorowy ; a na boski sos pieczarkowy tutaj: sos pieczarkowy . Smacznego! Faszerowana cukinia, papryka, patisony – zdrowe jedzenie

Mama z miasta
Tiramisu z malinami 193

cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto podłużne biszkopty około 300 g malin ( świeżych lub mrożonych ) + cukier do smaku Wykonanie: Sos malinowy: Mrożone maliny przełożyć do garnuszka i postawić na palnik. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Dodać cukier ( ilość wedle uznania, ja dodałam 4 łyżki ), wymieszać, doprowadzić(...)wrzenia i pogotować przez kilka minut w celu odparowania nadmiaru wody i powstania dość gęstego sosu malinowego. Sos malinowy można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek ( jeśli pesteczki Wam nie przeszkadzają, nie jest to konieczne ). Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ze świeżymi malinami można postąpić tak samo lub po prostu rozgnieść je widelcem wraz z cukrem. Krem: Jajka sparzyć zanurzając

Opowieści z piekarnika
Bataty zapiekane z jarmużem w serowym sosie (wegańskie) 158

Słodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)się podwyższenia poziom cholesterolu we krwi…. Polecam Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): Sos serowy: 2 ugotowane ziemniaki (około 550 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 150 g) 1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody

Lamarida.pl
Kurczak teriyaki z makaronem udon i warzywami 1230

tylko. Kurczak teriyaki z makaronem udon: ok. 400g filetu z udźca kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby) 4 + 2 łyżek sosu teriyaki 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej sezam do posypania sól i pieprz Kurczaka dzień lub kilka godzin wcześniej umieszczamy w pudełku i zalewamy 4 łyżkami sosu teriyaki(...)się Dominik, który nie jest fanem makaronu) i podgrzewamy makaron udon. Ja kupuję świeży, który przelewam tylko gorącą wodą, a na koniec dodaję go do mięsa i przesmażam w sosie. Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki

Cooking Monster
Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami 398

kurczakiem i kolorowymi warzywami. 250 g makaronu kolanka 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki) 250 g żółtego sera Sos: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 g serka topionego o smaku śmietankowym Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Masło do formy Makaron gotujemy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera.  Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Pizza z kurczakiem i sosem barbecue 157

Pizza jest moim idealnym daniem obiadowym na takie dni gdy nie bardzo mam ochotę gotować i gdy nie mam pomysłu na nic innego. Trochę znudził mi się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue.  Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki(...)letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka sosu worcesterchire 2 łyżeczeki brązowego cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczeki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy

Delusional Trine
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 164

jestem fanką standardowych pulpetów w sosie pomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje.  Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu  1 łyżka sosu(...)smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i  sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy z mąką i 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość gotujemy na małym

Delusional Trine
Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 244

Lubię eksperymentować z sosami do makaronów. Można zmienić jedynie jeden składnik, a danie zyskuje zupełnie inny smak. Dzisiaj zmierzyłam się z kremowym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Zawsze kiedy przyrządzałam takiego typu sosy, nie udawało mi się, ponieważ jogurt ma skłonności do szybkiego zważania się ze względu na niską zawartość tłuszczu. Teraz opracowałam patent, dzięki któremu potrawa wyjdzie(...)zamierzonym przez nas celu. Jesteś ciekawy? Przeczytaj i wypróbuj! Makaron z sosem jogurtowym z nutką bazylii porcja dla 1 osoby Składniki: około 50 g makaronu bezglutenowego świderki 5 małych pieczarek garść rukoli 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku około 4 cm pora kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodzika ( syrop daktylowy/miód/syrop

Jaglusia
Fit pierś z indyka z sosem tzatziki 291

ryżem lub troszkę bardziej kalorycznie z opiekanymi ziemniakami;) Składniki: 1 średnia pierś z indyka 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Sos tzatziki: mały jogurt naturalny mały ogórek koper ząbek czosnku sól pieprz 1. Pierś z indyka czyścimy, następnie myjemy i osuszamy.  2. Mięso kroimy na odpowiadające nam kawałki(...)nacieramy mięso. 4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso było bardziej aromatyczne. 5. Wykładamy na rozgrzaną patelnię, lub ruszt i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Sos: 1. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce.  2. Dodajemy jogurt naturalny, posiekany koper oraz przeciśnięty czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pełna Pasji