sosy - 72234 przepisów (strona:455/4816)

Sos czekoladowy-wskazówki 163

Sos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie próbowała do skutku. przepisów na sos czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone przepisy. Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna(...)być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej. Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut. Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się nie zważyła. Podstawowy przepis na sos czekoladowy: Składniki: 100 g czekolady 100 ml śmietany 30% Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy

Ciasta z tradycjami
Pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym wg Aleex 125

doceniam każdą z nich. Efektem popołudnia spędzonego w domu zawsze jest jakieś danie lub ciasto, na które cieszy się mój mąż. Dziś zapraszam Was na pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym, która doskonale się sprawdzi na świątecznym stole. Ja przygotowałam ją przy użyciu patelni WOLL DIAMOND LITE , ale nie musicie jej mieć, aby zachwycać się smakiem tego dania. Wystarczy kilka(...)kości • sól i pieprz • 1 łyżeczka suszonej cebuli • 1 łyżeczka suszonej pietruszki • 3 plasterki sera camembert • 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu • 1 łyżka posiekanej cebulki ze szczypiorku Sos czosnkowo-parmezanowy: • 1 łyżka oliwy z oliwek • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka musztardy • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 szklanki drobno startego świeżego parmezanu • sól i pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki mąki

W mojej kuchni
Skorzonera w naleśnikach 122

kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą.  Składniki 1 kg skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 2 żółtka sól świeżo starta gałka muszkatołowa Naleśniki : 6 łyżek mąki 1/8 l mleka 6 jajek(...)mąką, żeby nie ściemniały. Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem. Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem trzepaczką, gotowałem 5 minut. Śmietanę

R'n'G Kitchen
Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami 222

Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami to błyskawiczny pomysł na obiad. Sos zrobicie w czasie gotowania się makaronu, więc jeżeli będziecie zabierać się do gotowania, oba palniki nastawcie jednocześnie Do makaronu z boczkiem i suszonymi pomidorami dodałam szalotkę, ząbek czosnku oraz garść parmezanu, a sos zrobiłam ze śmietanki – całość wyszła genialna. Zapraszam Was po przepis Ważne(...)kiedy się przyrumieni dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek oraz pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. 2 Gdy cebulka, czosnek i pomidorki się zeszklą, całość zalewamy śmietanką i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. 3 Na końcu do sosu dodajemy starty parmezan lub inny twardy ser. Mieszamy z makaronem i podajemy posypanie świeżo zmielonym pieprzem. Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem

Kuchnia Bazylii
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe) 128

solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy.                            7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić.   Gotujemy makaron jak zwykle. 8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy(...)szklanki, zalewamy do połowy zimną wodą i mieszamy. 9. Rozmieszaną mąkę z wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy. 10. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego

Kawa z mlekiem
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce 245

przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich! Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Dajcie sobie chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło(...)wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Karp w sosie miodowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki: 4 dzwonki karpia, o grubości ok. 2-3 cm sól himalajska w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis przyprawa do karpia Kamis mąka

karmelowy
Pudding toffi 104

parze wielkie indycze udko!). Jeśli macie nakładkę do garnka do gotowania na parze lub choćby duży durszlak czy mocne sito to spróbujcie! Efekt jest zaskakujący! Pudding jest pyszny, a sos na bazie cukru i syropu trzcinowego nadaje mu wyjątkowy charakter!   Dla kogo: dla lubiących kuchenne eksperymenty dla fanów deserów dla kochających toffi w każdej postaci Składniki na pudding: 150g(...)daktyli łyżka sody oczyszczonej 180ml wody 40g masła 100g cukru brązowego Diamant 150g mąki pszennej jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sos toffi: 60g masła 50g cukru brązowego Diamant 75g syropu trzcinowego Diamant lub ew. syropu klonowego 40ml mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie puddingu: Daktyle posypać sodą oczyszczoną i zalać wrzątkiem. Odstawić na minimum 20 minut

Mania Wypiekania
Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami. 199

mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej(...)być ładnie zrumienione. Studzimy. 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty

Izabelawkuchni
Kimchi Thermomix 278

korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry 30 g ryżu 15 g cukru 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix(...)mnie było 2 godziny). W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10. Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min. Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy oraz przyprawy mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Kapustę przekładamy do odcedzenia (dolna przystawka

Themo przepisy
Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 147

pęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą soli 200 g kawałków anansa, z zalewy sos: 15 ml oleju sezamowego 60 ml sosu sojowego 60 ml syropu klonowego 3 rozgniecione ząbki czosnku 60 g masła orzechowego, naturalnego, solonego Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy(...)Składniki sosu łączymy  ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca i kawałki ananasa. Mieszamy i smażymy dalsze 2 minuty. Pozostały sos przelewamy do miseczki i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z gruszką, granatem i serem pleśniowym polana sosem truskawkowym 157

humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo, że poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki(...)porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz  1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy szczypta soli Na samym początku przygotować sos truskawkowy: do słoiczka wlać sok pomarańczowy, dodać ocet

Ugotować
HIT ! SAŁATKA KEBAB 773

SAŁATKA KEBAB Sałatka kebab to inna odmiana gyrosa. W sałatce kebab sos jest inny, z dodatkiem czosnku. Ta sałatka jest warstwowa, ale można ją  wymieszać. Jednak preferuje warstwy, które pięknie prezentują się w salaterce i robi furorę na każdej imprezie. Znika zawsze jako pierwsza. Nigdy nie zostaje na następny dzień. My ją uwielbiamy, a wy? 😃  Taką elegancką deskę(...)papryka konserwowa 4 duże połówki ogórki konserwowe 4-5 szt.  filety 2 szt.  przyprawa do gyrosa 2 łyżki olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt.  Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml.  czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki

Kuchnia Paulettes
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 179

przygotowanie. Zachęcam do spróbowania! Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi ( tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii ), atrament z mątwy , japoński sos Yuzu ponzu oraz szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów Jeżeli(...)CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy

Kuchnia Bazylii
Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) 113

Latem podzieliłam si ę  z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę  z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazyli ą  i oregano.  Dziś chciałam podzielić si ę   modyfikacj ą mojego  letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów(...)pomodoro 200 g di mozzarella 100 g di parmigiano 2 scalogni 2 spicchi d'aglio basilico origano olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego.  Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku.  Dodajemy passat ę  pomidorową;  doprawiamy bazyli ą , oregano, solą i pieprzem

La grande e la piccola cuoca
PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE 132

możecie znaleźć różne rodzaje pizzy, które w pizzerii na pewno nie spotkacie - często są to moje autorskie pomysły 😉 I tym razem pizza nie jest jakoś szczególnie popularna... bo z sosem bolognese. A żeby trochę zwiększyć jej wartość odżywczą zamiast zwykłej mąki dałam mąkę pełnoziarnistą. Pizza wyszła naprawdę pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zarówno na obiad, jak i kolację(...)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki

Kuchnia MagdaLeny