solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić. Gotujemy makaron jak zwykle. 8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy(...)szklanki, zalewamy do połowy zimną wodą i mieszamy. 9. Rozmieszaną mąkę z wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy. 10. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego
Kawa z mlekiemprzyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich! Przepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Dajcie sobie chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło(...)wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Karp w sosie miodowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki: 4 dzwonki karpia, o grubości ok. 2-3 cm sól himalajska w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis przyprawa do karpia Kamis mąka
karmelowyparze wielkie indycze udko!). Jeśli macie nakładkę do garnka do gotowania na parze lub choćby duży durszlak czy mocne sito to spróbujcie! Efekt jest zaskakujący! Pudding jest pyszny, a sos na bazie cukru i syropu trzcinowego nadaje mu wyjątkowy charakter! Dla kogo: dla lubiących kuchenne eksperymenty dla fanów deserów dla kochających toffi w każdej postaci Składniki na pudding: 150g(...)daktyli łyżka sody oczyszczonej 180ml wody 40g masła 100g cukru brązowego Diamant 150g mąki pszennej jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sos toffi: 60g masła 50g cukru brązowego Diamant 75g syropu trzcinowego Diamant lub ew. syropu klonowego 40ml mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie puddingu: Daktyle posypać sodą oczyszczoną i zalać wrzątkiem. Odstawić na minimum 20 minut
Mania Wypiekaniamąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej(...)być ładnie zrumienione. Studzimy. 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty
Izabelawkuchnikorzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry 30 g ryżu 15 g cukru 20 g szczypiorku, grubego, pokrojonego na 4-5 cm kawałki 30 g sosu sojowego 15 g papryki słodkiej, mielonej 15 g papryki ostrej, mielonej ½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie) Kimchi. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na większe kawałki i umieszczamy w naczyniu Thermomix(...)mnie było 2 godziny). W tym czasie przygotowywujemy zalewę. Do naczynia Thermomix wsypujemy ryż i cukier, mielimy czas 1 min/obr.10. Dolewamy wody i gotujemy czas 3 min/90 stopni/obr.2. Sos pozostawiamy w naczyniu TM do lekiego przestudzenia ok. 5 min. Do naczynia Thermomix dajemy czosnek, imbir, szczypiorek, sos sojowy oraz przyprawy mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Kapustę przekładamy do odcedzenia (dolna przystawka
Themo przepisypęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą soli 200 g kawałków anansa, z zalewy sos: 15 ml oleju sezamowego 60 ml sosu sojowego 60 ml syropu klonowego 3 rozgniecione ząbki czosnku 60 g masła orzechowego, naturalnego, solonego Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy(...)Składniki sosu łączymy ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca i kawałki ananasa. Mieszamy i smażymy dalsze 2 minuty. Pozostały sos przelewamy do miseczki i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryhumor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo, że poniższy sos idealnie skomponował się ze składnikami sałatki. 😋 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki(...)porcje: 2 garście mieszanki młodych liści: szpinaku, botwinki, rukoli 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 duża gruszka 1/2 granatu sos truskawkowy 1/2 słoiczka konfitury niskosłodzonej z truskawek firmy Łowicz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek soku z pomarańczy szczypta soli Na samym początku przygotować sos truskawkowy: do słoiczka wlać sok pomarańczowy, dodać ocet
UgotowaćSAŁATKA KEBAB Sałatka kebab to inna odmiana gyrosa. W sałatce kebab sos jest inny, z dodatkiem czosnku. Ta sałatka jest warstwowa, ale można ją wymieszać. Jednak preferuje warstwy, które pięknie prezentują się w salaterce i robi furorę na każdej imprezie. Znika zawsze jako pierwsza. Nigdy nie zostaje na następny dzień. My ją uwielbiamy, a wy? 😃 Taką elegancką deskę(...)papryka konserwowa 4 duże połówki ogórki konserwowe 4-5 szt. filety 2 szt. przyprawa do gyrosa 2 łyżki olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt. Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml. czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki
Kuchnia Paulettesprzygotowanie. Zachęcam do spróbowania! Do przepisu na pierogi będziecie potrzebować nietypowych składników, jak kimchi ( tutaj podrzucam Wam łatwy przepis, który znalazłam u Jadłonomii ), atrament z mątwy , japoński sos Yuzu ponzu oraz szyjki rakowe do sosu, którym pierogi zostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów Jeżeli(...)CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy
Kuchnia BazyliiLatem podzieliłam si ę z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazyli ą i oregano. Dziś chciałam podzielić si ę modyfikacj ą mojego letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów(...)pomodoro 200 g di mozzarella 100 g di parmigiano 2 scalogni 2 spicchi d'aglio basilico origano olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego. Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passat ę pomidorową; doprawiamy bazyli ą , oregano, solą i pieprzem
La grande e la piccola cuocamożecie znaleźć różne rodzaje pizzy, które w pizzerii na pewno nie spotkacie - często są to moje autorskie pomysły 😉 I tym razem pizza nie jest jakoś szczególnie popularna... bo z sosem bolognese. A żeby trochę zwiększyć jej wartość odżywczą zamiast zwykłej mąki dałam mąkę pełnoziarnistą. Pizza wyszła naprawdę pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zarówno na obiad, jak i kolację(...)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki
Kuchnia MagdaLenyblogu nie było naleśników. Postanowiłam to nadrobić, bo naleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki(...)pszennej 2 jajka tłuszcz do smażenia farsz: 2 średnie piersi z kurczaka sól, słodka papryka, ostra papryka - do smaku 300 g marchwi 1 średni por - 10 cm odkroić do sosu 3 większe ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy sos: 10 cm pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy 1 duży ząbek czosnku sól do smaku 1 łyżeczka cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaSos bearnaise powstał na bazie sosu holenderskiego. Doskonale nadaje się do dań rybnych i mięsnych. Wbrew pozorom jest prosty do zrobienia. Trzeba tylko uważać żeby żółtko się nie zważyło. Jak dla mnie aksamitny, mogłabym go jeść łyżkami. Podałam go ze stekiem z tuńczyka i pure z zieloną pietruszką. sos béarnaise: 1 cebula 2 żółtka 100 g masła klarowanego(...)tuńczyka sól, pieprz czerwony przyprawa do ryb 1 cebula olej rzepakowy Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Sos: Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka, dodaję estragon pokrojony, wlewam wino białe i na wolnym ogniu gotuję aż wino odparuje i jego objętość zmniejszy się o połowę. Masło roztapiam
wesoła kuchniaJuż niedługo nasze domy opanuje aromat pierników i pierniczków, klasycznej esencji świąt. Oprócz typowych ciasteczek proponowałam Wam już desery piernikowe np.piernikowy budyń jaglany ( klik ) z sosem pomarańczowo-żurawinowym, a teraz polecam pierniczki jako aksamitny creme brulee, z chrupiącą skórką z palonego cukru trzcinowego oraz świetnie pasującym do tego zestawu sosem pomarańczowym i kawałkami pomarańczy. Zakochacie się w tym smaku(...)aromacie. PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (5 porcji 150 ml) 200 g kremówki 200 ml mleka 50 g cukru kryształu Diamant 5 łyżek cukru trzcinowego Diamant 1 cukier waniliowy 2 jajka+ 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika sos: 1/3 szkl soku z pomarańczy 1 łyżeczka masła do podania : 1 pomarańcza Przygotowanie: Śmietanę, mleko oraz cukier kryształ
Bon appetit mon amie