sosy - 72234 przepisów (strona:464/4816)

Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 189

miejsce makaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann.  Składniki na 2 porcje: 500g pieczarek(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka listków świeżego tymianku 5 łyżek oliwy 100g migdałów 2 łyżki masła orzechowego sól morska i pieprz do smaku 4 cukinie Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 100g koncentratu pomidorowego sól morska  gałązki tymianku

Roślinna - blog wegański
SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z DRESSINGIEM POMARAŃCZOWYM 144

hotelowej restauracji.Sałatka bardzo mi posmakowała i dlatego chcę się z Wami podzielić tym przepisem. 1 ogórek zielony Pęczek rzodkiewki  1 pomidor 1 czerwona cebula sól pieprz sałata Sos; ~~~~~~~~~~~~ 4 łyżki majonezu sok pomarańczowy (tyle ile będzie potrzeba aby sos miał konsystencję sosu) ocet winny  do smaku posiekana natka i koperek sól i pieprz `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa umyć,pokroić(...)talarki,,porwać na kawałki sałatę.Warzywa posolić popieprzyć,wymieszać,włożyć do salaterek ,posypać porwaną sałatą i polać sosem. Sos-wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy sałatkę. Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczone naleśniki z serem 124

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z serem w wersji pieczonej z sosem śmietanowym!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od tych tradycyjnych, które do tej pory jedliśmy! Takie naleśniki możemy wcześniej przygotować, ułożyć w naczyniu, a pózniej tylko zapiec i podać. Jako dodatek polecam dodać do nich sezonowe owoce(...)oleju Nadzienie: -500 g twarogu -150 g serka homogenizowanego serka waniliowego -150 g jogurtu greckiego lub naturalnego -1 łyżka proszku budyniowego waniliowego -3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku) Sos śmietanowy: -300 ml śmietanki kremówki 30 % -2 jajka -2 łyżki cukru -czubata łyżka proszku budyniowego Dodatkowo: -truskawki do podania (opcjonalnie) Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy

Marta Gotuje
Makaron z serkiem ziołowym, pieczarkami i boczkiem 159

wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać. Makaron podawać(...)gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos ma delikatny i kremowy smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Do sosu można dodać innego, ulubionego smaku serka śmietankowego np. ze szczypiorkiem. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą

Gospodyni Miejska
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 122

Sycący, prosty a zarazem bardzo delikatny pomysł na obiad w moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj(...)podania: ulubiony makaron  świeża bazylia  ewentualnie parmezan  W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam

Mango Papaja
Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi 158

dzisiejszym wydaniu pyszny makaron z bardzo zdrowym sosem:-) Czy próbowaliście kiedykolwiek sosu z awokado? W moje gusta ten sos trafia w same sedno ! Gdy byłam małą dziewczynką, mój wujek dał mi spróbować awokado i powiedział mi, że jest to bardzo zdrowy owoc, po spróbowaniu powiedziałam, że to najbardziej obrzydliwy owoc jaki kiedykolwiek jadłam. Wtedy nie wiedziałam jak można ten owoc(...)pyszny sposób wykorzystać. W związku z tym, że awokado jest tłuste, to stosuje go jako zamiennik masła, a poza tym dodaje go do koktajli i robię z niego meksykański sos, który świetnie się komponuje z różnymi dodatkami. Dzisiaj obiad na szybko, czyli makaron :-) Kto go nie lubi? Chyba nie liczni... W każdym razie ja uwielbiam i zapraszam na przepis 😊 Składniki

kulinarne odsłony pati
Pavlova z kremen z marakui 176

marakui jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Przekrój owoce marakui na pół i łyżeczka wybierz miąższ. Do małego rondelka wyciśnij sok z cytryny, wsyp cukier i dodaj miąższ. Gotuj sos przez 3 minuty na małym ogniu, następnie przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do rondelka. Sos powinien być zimny. Wbij jajko, dodaj skrobię, wymieszaj i doprowadź sos do wrzenia cały(...)czas mieszając. Nie gotuj! Kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj miękkie masło. Mieszaj aż masło się rozpuści, a krem będzie błyszczący. Odstaw do ostudzenia. Przystąp do montowania pavlova. Połóż pierwszą bezę na paterze. Ubij śmietanę i połowę rozprowadź po bezie. Pokrój truskawki i powciskaj w śmietankę. Polej obficie sosem i przykryj drugą bezą. Na wierzchu rozprowadź pozostałą

codojedzenia
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 101

nawet chyba też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie… Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można(...)Składniki (na 3 porcje): 3 indycze golonka 3 limonki 2 duże cebule 1 główka czosnku 1i1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka kremu balsamicznego pieprz czarny sól do smaku Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać

Raj dla Podniebienia
Sałata masłowa z sosem jogurtowym 146

Dodatek idealny do młodych ziemniaków - sałata masłowa w lekkim, słodko-kwaśnym, jogurtowym sosie. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy sałatę porwać na mniejsze części i polać sosem wraz z dodatkiem posiekanego koperku :) Składniki na porcje dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (około 200 g) 2-3 łyżki posiekanego koperku cukier sok z cytryny szczypta(...)soli Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze części. Do jogurtu wsypać szczyptę soli, cukier (na początek 1 łyżeczkę) i odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Cukier musi rozpuścić się w jogurcie. Sos posmakować i ewentualnie dosłodzić/dokwasić. Następnie do sosu wsypać posiekany koperek. Wymieszać. Przed samym podaniem, sałatę polać sosem jogurtowym

Ugotować
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 158

Rurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek(...)sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron

KuchniaWeDwoje.pl
Sos béarnaise 298

Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie

Milion Smaków
Soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp 246

wysp . Pomysł powstał spontanicznie i co najważniejsze sprawdził się w 100%. Piersi wyszły pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Najpierw były chwilę grillowane na patelni grillowej, a następnie duszone w sosie, co wpłynęło na ich soczystość. Chwila w kuchni, a efekt… sami spróbujcie My uwielbiamy takie obiady Składniki: 2 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki Marynaty 1000 Wysp (u mnie(...)Skworcu) 3 piersi z kurczaka Do przygotowania sosu: 1 cebula + olej do podsmażenia około 950 ml wody 1 łyżeczka Marynaty 1000 Wysp 2 duże liście laurowe (u mnie od Skworcu ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa (u mnie od Skworcu ) Przygotowanie: W miseczce mieszamy 2 łyżki oleju z 1 i 1/2 łyżki Marynaty 1000 Wysp. Każdą

Słodkie okruszki
Zielone szparagi w panierce z mąki kukurydzianej 110

jajku i mące kukurydzianej to pomysł na bezglutenową i wegetariańską przekąskę na słono. Szparagi przygotowanie w poniższy sposób najlepiej smakują podane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka mąka kukurydziana sól, pieprz kurkuma słodka papryka odrobina oleju sos 100 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki(...)sosu słodkie chilli Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do płaskiego talerza wbić jajka, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką oraz kurkumą i za pomocą widelca całość ze sobą wymieszać. Do drugiego talerza wsypać mąkę kukurydzianą. Szparagi obtoczyć w jajku, mące, ponownie w jajku i mące. Lekko otrzepać z nadmiaru mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy delikatnie posmarować olejem

Ugotować
Sos mojo verde do jajek 196

sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą(...)łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek      Przygotowanie: Sos mojo verd do jajek: Wszystkie składniki sosu zmiksuj na jednolitą pastę, przechowuj w lodówce. Gotowanie jajek:   jajka o temperaturze pokojowej zalej zimną wodą, dodaj po 1/2 łyżeczki soli

SzczyptaSmaQ