sosy - 72234 przepisów (strona:473/4816)

Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym 200

Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami. Składniki: ok. 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego do starcia na wierzch Farsz: trzy młode cukinie 1 cebula 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)pieprz olej do smażenia 150 g sera z niebieską pleśnią Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Cukinię zetrzeć wraz z łupką n a grubej tarce i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli

Czerwień i błękit
Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym 165

kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek(...)rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma

Szczęśliwa kuchnia
Naleśniki bolognese z tofu 172

Wytrawne naleśniki są świetną propozycją na smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś naleśniki wypełnimy zupełnie czymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe tym pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które(...)Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule  250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku

wegujemy
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 114

mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron(...)mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem. Smacznego

Gotowanie Patki
Fasola w sosie serowym 142

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula

codojedzenia
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 329

bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka kostka rosołowa drobiowa lub warzywna Przygotowanie: 1. Kto obiera pieczarki, to obiera pieczarki i kroi w plasterki. Kto nie obiera(...)pieprzem. 2. W rondelku rozpuszamy masło. Dodajemy mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, zalewamy mlekiem. Mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance z wrzątkiem. Wlewamy do sosu. Mieszamy. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia.   3. 1/3 sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Na to wykładamy pieczarki. 4. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Na gorącym oleju

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Jesienna strona makarona 160

polską jesienią.  Dzisiaj wyglądając przez okno na ponure ulice postanowiliśmy stworzyć danie, które ukazuje kolorową stronę jesieni i samym wyglądem poprawia humor.  Zapraszamy na pełnoziarnisty makaron z sosem dyniowym, kalafiorem i chipsem z szynki parmeńskiej. Porcja dla 2 osób: MAKARON: SOS DYNIOWY: DODATKOWO:  200 g mąki pełnoziarnistej pszennej  1/2 kg dyni Hokkaido  1/4 kalafiora  2 jajka  1 łyżka(...)ciasto na stolnicy. Wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną z pestek dynię kroimy na plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min, aż stanie się miękka. Można także podgotować, tylko należy pamiętać, aby ją odsączyć

Kuchnia od dwojga
Sos z suszonych grzybów 165

lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana(...)słonecznika , ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił na początku kaszę owsianą, ale za drugim razem użyłem gryczanej palonej i było równie dobre, a może nawet lepsze. Jakich grzybów użyć? Sos z suszonych grzybów w mojej kuchni powstał na bazie suszonych borowików, ale spokojnie sprawdzą się też podgrzybki. Użyłem akurat ich, ponieważ cena na nie była

Blendman
Chiński Makaron Soba z Krewetkami 167

współpracuje z pałeczkami, ładnie wygląda na talerzu i oczywiście pysznie smakuje :) Ktoś kto rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią azjatycką będzie niestety musiał zostawić w sklepie trochę pieniędzy, ale spokojnie, sos sojowy, rybny i olej sezamowy wystarczy na wiele takich dań. A gdy będą już w lodówce wystarczy tylko dokupić kilka prostych składników i orientalny, szybki obiad gotowy.   U mnie(...)leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść orzeszków ziemnych - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - dwie łyżki sosu sojowego (polecam sos firmy KIKkOMAN- jedyny najlepszy, bez ulepszaczy) - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól Orzechy uprażyć

Cook&Love
Proste curry z z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 117

kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli  - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, dodaję posiekany czosnek, płatki chilli i imbir, ciągle mieszając zasmażam aby wydobyć z nich(...)smaku. Należy bardzo mocno uważać aby przypraw nie spalić. Po chwili dodaję cebulę i czekam aż się zeszkli. W tym czasie płuczę filet, osuszam i kroję na spore kawałki (sos będzie gotował się ok 15 minut, więc małe kawałki zrobiłyby się suche i gumowate). Gdy cebula się zeszkli dodaję fileta, obsmażam z każdej strony ograniczając mieszanie zawartości patelni do minimum

Cook&Love
Czarny makaron z małżami i prosciutto 118

Jedno słowo: ULUBIONE! Składniki: - 250 g małży - 100 g Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron z sepią 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. W rondlu rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy(...)się zeszklą dodaję małże, sos rybny i ostrygowy, zmiejszam ogień i duszę pod przykryciem od 10 minut. 4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej

Cook&Love
KARP W SOSIE IMBIROWYM 258

Delikatna ryba w środku i aksamitny do niej sos,przepiękny duet  smaków- imbiru,cytryny i czosnku.Poezja dla podniebienia i  interwał dla duszy.Poczujecie tę lekkość i błogość tej potrawy.Polecam.   4 filety ryby morskiej 1 cebula 1/2 cytryny sól pieprz ziołowy na sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 średni korzeń imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 125 ml.bulionu 2 łyżki(...)osuszamy,nacieramy solą oraz pieprzem ziołowym.Cebulę i cytrynę kroimy w plasterki i obkładamy nim rybę.Rybę owijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 min.w temp.180st.Teraz zabieramy się za sos: imbir ścieramy na tarce,czosnek obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i imbir.Po chwili wlewamy bulion i kremówkę.Sos doprawiamy solą,pieprzem oraz cukrem i dusimy jeszcze ok.10

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 144

Znacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane  cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki(...)bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam

Kuchnia u Krysi
Ryż z orzechowym tofu 157

właśnie powstał ryż z orzechowym tofu! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha(...)Mieszanka doskonała! Czy sos sriracha jest konieczny? I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę nie chcesz w niego zainwestować, to możesz dodać czosnku i papryczki chilli lub harrisy, ale z całego serca zachęcam do wypróbowania go. Mnie sos sriracha przekonał do siebie i wiem, że nie raz jeszcze po niego sięgnę

Blendman
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 171

papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS:  1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej  1 łyżka ciemnego sosu sojowego  1 jajko  1 łyżeczka jasnego octu ryżowego  5 łyżek wody  1 łyżka(...)lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też ryż. Mieszamy też składniki sosu. Będzie on bardzo intensywny w smaku i dość cierpki, ale po wlaniu do woka stanie się bardziej delikatny. Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej

Kuchnia od dwojga