Kurczak z papryką, ananasem i marchewką w sosie słodko-kwaśnym. Najlepiej smakuje z ryżem. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje obiadowe. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)szklanki sosu z ananasów 4 plastry ananasa z puszki 1 łyżeczka octu winnego olej do smażenia Dodatkowo: 100 g ryżu Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski i zalać sosem sojowym. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Marchewkę obrać. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę
BullioCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)najmniej godzinę do lodówki. 4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony. 5. W tym czasie przygotowujemy sos cytrynowy. 6. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę. 7. Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania
Bez Cebulipodzielonego na różyczki, 4 ząbki czosnku, kilka listków świeżego tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów anchois w oleju, 1 suszona papryczka chilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek cannelloni Sos czerwony: 700 ml passata (sosu pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa(...)warzywne przestudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie żaroodpornego naczynia, w którym cannelloni będzie można ułożyć ciasno obok siebie. Na dno naczynia wlać passate, przyprawić ją szczyptą soli oraz octem. Robimy sos biały: Śmietanę kremówkę wymieszać z połową parmezanu, szczyptą soli, pieprzu i z niewielką ilością wody z gotowania warzyw. Wszystkie rurki nadziać farszem brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby
Państwo Wojtczuk gotująDanie, które zawsze robi u nas w domu mój małżonek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Garfielda "Mam natchnienie na jedzenie". Składniki: Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2 łyżeczki suszonej(...)Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 jajko lekko ubite, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż ok 7-10 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. dodaj pomidory w sosie, przecier pomidorowy, koncentrat
Państwo Wojtczuk gotująPizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym łososiem: ok. 24 sztuki makaronu typu muszle (conchiglioni) 250 g ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby(...)ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania'; document.write(" "); Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy, odcinamy końcówki i także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy cebulę wraz z selerem
Poezja smakuobiad na drugi dzień. Kotleciki ziemniaczane, bo o nich mowa są znacznie lepsze z ziemniaków wczorajszych niż świeżo ugotowanych. Do tego mięso zamknięte we wnętrzu placuszka oraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe. SKŁADNIKI: FARSZ: 4 średniej wielkości ziemniaki 200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa) 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki tymianku 1 jajko 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju pieprz sól sól pieprz SOS: 2 łyżki ugotowanych ziemniaków 3 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy ( u nas rosyjska) 3 łyżki oleju sól pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Z podanych składników farszu wykonujemy
Kuchnia od dwojgaDuszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym Duszony kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do makaronu , ryżu , kaszy , a nawet do świeżego pieczywa . Doskonały na początek tygodnia , kiedy nie chce nam się wydziwiać w kuchni , a z braku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet(...)dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu łyżka masła do podsmażenia mięsa – to właśnie masło, nadaje smak sosu Kurczaka dzielimy na małe kawałki , płukamy
Ogrodnik w podróżyzdjęcia, a Wy? Mac and cheese to szybka zapiekanka makaronowa. 30 minut wystarczy w zupełności aby je przyrządzić. Zaczynam zawsze od gotowania makaronu, a potem zabieram się za sos. Do mac and cheese najlepiej pasuje w miarę drobny makaron. Wypatrzyłam w sklepie kolejny makaron z mąki durum zwany trottole. Makaron musi być ugotowany al dente, bo inaczej będzie paćka(...)ogół makaron, który mam zamiar wymieszać z serowym sosem gotuję krócej niż sugerowany czas gotowania na opakowaniu. Wtedy mam stuprocentową pewność, że makaron nie straci formy. Mac and cheese Składniki: na 4 porcje 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, waga sucha 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 ząbek
codojedzeniaprzygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu soczysty – tym finalny efekt jest po prostu smaczniejszy. Gotowego, ostudzonego(...)koloru – zachowuje więcej swoich cennych właściwości. Bekon wysmażamy na suchej patelni na chrupko, ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy dokładnie z tłuszczu. Ostygnięty bekon kruszymy do miski z sałatką. Sos to mieszanka śmietany/jogurtu z majonezem – jest go tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy
Karo in the Kitchenmięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej(...)bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie, że nie charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dobrze w tym burgerze komponuje się
Kuchnia od dwojgaPulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach
Klasyka GotowaniaCurry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin(...)zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam co począć. Zapraszam na wegeteriańską ucztę smaków! Składniki na 4 porcje: 2 bataty 1/2 małej dynii Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli tak samo jak ja, kochacie makaron – docenicie ten przepis Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania(...)gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 2 Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera. 3 Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Porady To danie można przyrządzić także
Kuchnia Bazyliiłyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 arkusze nori 4 listki sałaty 1/2 awokado 1/2 mango 1/4 papryki 50 g łososia wędzonego szczypiorek sezam 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu chili Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczy. Przenosimy ją do garnka(...)macie do sushi. Za pomocą dłoni zmoczonych w zimnej wodzie rozprowadzamy kaszę jaglaną po całym arkuszu. Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie: 1) Kaszę jaglaną smarujemy 1 łyżką sosu teriyaki, posypujemy sezamem i układamy sałatę, awokado, wędzonego łososia i szczypiorek - przygotowujemy 2 takie arkusze 2) Kaszę jaglaną smarujemy 1 łyżką sosu chili, układamy sałatę, czerwoną paprykę, mango, wędzonego łososia, szczypiorek
Kuchnia MagdaLeny