przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki obrać ze skóry i pokroić w mniejsza kawałki. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno - uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem. sos: 4 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka płynnego miodu 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Ocet balsamiczny wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać(...)olej i połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Sosu można przygotować większą ilość i przechowywać go w lodówce. Sałatkę najlepiej polewać nim bezpośrednio przed jedzeniem. Ta sałatka świetnie się nadaje jako drugie śniadanie. Wystarczy sos zapakować do oddzielnego, niewielkiego pudełeczka i polać nim sałatkę przed jedzeniem. Sałatka bez sosu przetrwa spokojnie kilka godzin. Przepis dodaję do cotygodniowej facebookowej akcji "Błyskawiczne piątki
Codzienna kuchnia niecodziennaIdealne jako przekąska na imprezę. Szybkie i łatwe w wykonaniu, smaczne i zdrowe NUGETSY Z KALAFIORA. Można pokusić się o sos dla nich, np. z TEGO przepisu. Oj, goście będą chcieli Was dużo częściej odwiedzać, gdy zaserwujecie im te cudeńka. Zapewniam, bo ich smak uzależnia. Nie rezygnujcie z sosu tamari, papryki wędzonej i słodkiego syropu, to one nadają(...)unikalny smak. Gotowi na przepis? Here you go: Składniki: główka kalafiora, sos: 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (bezzapachowego), 2 łyżki sosu tamari, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka słodkiego syropu (klonowego, daktylowego lub z agawy), 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki chilli w proszku. Wykonanie: Kalafiora kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiuwszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około 5 dużych(...)sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), w 3 l wody osolonej
KuchniaWeDwoje.plcałość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę. SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle(...)papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 4 łyżki wody DODATKOWO: ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej do głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz
Kuchnia od dwojgacały tłuszcz wytapia się z nich i mamy delikatne, lekkostrawne mięso. Moja mama zawsze najpierw obtaczała klopsiki w mące, obsmażała, podlewała wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam, tylko wrzucam bezpośrednio na gotującą wodę, bez obtaczania(...)mące, i gotuję na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Po czym wodę odlewam, zalewam nowym wrzątkiem i wrzucam warzywa potrzebne do wywaru na sos. Taki sposób jest również dietetyczny, ale prościej i szybciej jest upiec w piekarniku, a sos zrobić osobno. Dla tych, którzy chcą mieć jeszcze bardziej odtłuszczone klopsy zalecam zrobić na parze klopsy na parze
Kulinarne przemysleniaPyszne makaronowe ruloniki można faszerować na wiele sposobów: farszem mięsnym lub warzywnym z dodatkiem ulubionych sosów i oczywiście serów. Moje dzisiejsze cannelloni jest z farszem drobiowym z warzywami w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 14 rurek cannelloni 0,5 kg fileta z kurczaka 20 dag.sera żółtego 10 dag. świeżych leśnych grzybów lub kilka suszonych 1/2 papryki czerwonej 1 szalotka kilka pomidorków(...)tłuszczu usmażyć mięso z przyprawami, mięso połączyć z warzywami, dodać jajko i 1/2 startego na dużych oczkach sera, nadziać rurki gotowym farszem, odłożyć około 2 łyżek, aby dodać do sosu, grzyby obgotować, pokroić w drobną kostkę, usmażyć z szalotką, dodać śmietanę, gotować do zredukowania sosu, na dno naczynia wlać trochę sosu, do reszty włożyć odłożone 2 łyżki farszu, ułożyć
Kuchnia Beatyprzyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem(...)przybrania 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal 60 ml soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby kolendra świeża opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu
Pociąg Do KuchniSzybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki(...)tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje
KuchniaWeDwoje.plpodpatrzyłam u mojej teściowej i w końcu po wielu prośbach Krzycha zrobiłam:) Są to małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 150 g ser żółtego ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki(...)pieprzu Sos: 400 g passaty pomidorowa szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć
KuchniaWeDwoje.plKolekcja przepisów od moich przyjaciół ciągle rośnie:) Oto jeden z nich – pyszna, lekka sałatka z sera fety z sosem musztardowym. Przesyłam pozdrowienia i podziękowania za przepis dla Kinii :* Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki sałaty lodowej lub mix sałat 20 sztuk pomidorków koktajlowych 10 sztuk oliwek mały ogórek gruntowy ½ papryki(...)czerwonej 180 g sera feta Sos: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Przygotowanie: Sałatę poszarpać, pomidorki pokroić na pół, ogórka w pół plasterki, paprykę w paseczki, a ser w niewielką kostkę. Wszystko wymieszać. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać sałatkę. Krok
KuchniaWeDwoje.plSałatki jak zawsze cieszą się na blogu ogromną popularnością. Dziś do ich grona dołącza kolejna, czyli sałatka z krewetkami i różowym sosem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, zawsze szybko znika z półmiska i na pewno nacieszy nasze oczy pięknymi kolorami w te zimowe i śnieżnie dni. Patrzę na nią i już jestem głodna 😉. Prawda, że jest apetyczna ? Sałatka z krewetkami(...)różowym sosem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g gotowanych obranych krewetek 4 jajka na twardo różnokolorowe pomidorki koktajlowe listki rukoli listki szpinaku baby Różowy sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz Wykonanie: W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu. Na duży talerz wykładamy
Kulinarne przygody Gatitylitr ugotowanej fasoli typu Jaś 75 g wegańskiego boczku (albo suszone pomidory) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 1 szklanka sosu pomidorowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcestershire 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru 1 szczypta pieprzu czarnego 1 szczypta kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem, dodać pastę pomidorową, sos pomidorowy, sojowy oraz sos Worcester. Gotować na małym ogniu 10 minut. Boczek wegański można zastąpić suszonymi pomidorami, redukując do połowy pastę pomidorową oraz sos pomidorowy, zastępując wodą bądź wywarem jarzynowym
Wino Francja Kuchniaprzygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku 200 g wędzonej piersi kurczaka ½ melona żółtego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka(...)ziół prowansalskich sól pieprz drobno mielony Do jogurtu greckiego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i stary żółty ser. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Mieszamy z sosem serowo-szalotkowym. Z melona
My Chcemy JeśćIdealne drożdżówki z sosem pomidorowym, serem i oregano. Śniadaniowy comfort food, czyli drożdżówka może być nie tylko w wersji na słodko. Takie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę(...)przypomina w smaku pizzę. Jako sosu możecie więc użyć ulubionego sosu do pizzy lub po prostu ketchupu. To jest właśnie typ przekąsek, które bardzo lubię przygotowywać, bo jest szybko, smacznie i prosto. Uwielbiam to rosnące ciasto drożdżowe i jego rozwałkowywanie. Później wystarczy posmarować sosem, zrolować i pociąć. Do przygotowania takich bułeczek można również użyć gotowego ciasta, ale zdecydowanie polecam
rabarbarowo