sosy - 72234 przepisów (strona:474/4816)

Czarny makaron z małżami i prosciutto 116

Jedno słowo: ULUBIONE! Składniki: - 250 g małży - 100 g Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron z sepią 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. W rondlu rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy(...)się zeszklą dodaję małże, sos rybny i ostrygowy, zmiejszam ogień i duszę pod przykryciem od 10 minut. 4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej

Cook&Love
KARP W SOSIE IMBIROWYM 241

Delikatna ryba w środku i aksamitny do niej sos,przepiękny duet  smaków- imbiru,cytryny i czosnku.Poezja dla podniebienia i  interwał dla duszy.Poczujecie tę lekkość i błogość tej potrawy.Polecam.   4 filety ryby morskiej 1 cebula 1/2 cytryny sól pieprz ziołowy na sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 średni korzeń imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 125 ml.bulionu 2 łyżki(...)osuszamy,nacieramy solą oraz pieprzem ziołowym.Cebulę i cytrynę kroimy w plasterki i obkładamy nim rybę.Rybę owijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 min.w temp.180st.Teraz zabieramy się za sos: imbir ścieramy na tarce,czosnek obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i imbir.Po chwili wlewamy bulion i kremówkę.Sos doprawiamy solą,pieprzem oraz cukrem i dusimy jeszcze ok.10

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 137

Znacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane  cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki(...)bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam

Kuchnia u Krysi
Ryż z orzechowym tofu 151

właśnie powstał ryż z orzechowym tofu! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha(...)Mieszanka doskonała! Czy sos sriracha jest konieczny? I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę nie chcesz w niego zainwestować, to możesz dodać czosnku i papryczki chilli lub harrisy, ale z całego serca zachęcam do wypróbowania go. Mnie sos sriracha przekonał do siebie i wiem, że nie raz jeszcze po niego sięgnę

Blendman
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 166

papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS:  1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej  1 łyżka ciemnego sosu sojowego  1 jajko  1 łyżeczka jasnego octu ryżowego  5 łyżek wody  1 łyżka(...)lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też ryż. Mieszamy też składniki sosu. Będzie on bardzo intensywny w smaku i dość cierpki, ale po wlaniu do woka stanie się bardziej delikatny. Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy szklanką zimnej

Kuchnia od dwojga
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 473

gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej(...)szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę

Ugotować
Klopsiki w sosie śmietankowym 172

Dziś polecam przepis na pyszne klopsiki w sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo łatwy, można je zrobić szybko. Nadają się dla rodzinki, jak również dla przybyłych gości. Smakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8   Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego(...)pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki sól pieprz SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić

Gotuję Testuję
Deser mleczno - kokosowy z sosem owocowym. 135

Ostatnio były gotowane kluski z sosem wiśniowym i sosu trochę zostało, a więc trzeba jakoś go wykorzystać. A że ilość nie była powalająca, postanowiłam ją powiększyć i  podać z deserem. Kiedyś już był podobny deser z  MALINAMI   oraz z   KAWĄ I POMARAŃCZĄ  . Często manna na mleku bywa przez nas znienawidzona. Jednak odrobina wyobraźni(...)smaczny, prosty i zdrowy deser. Który chętnie będą pałaszować duzi i mali. 0,5 l mleka 4 - 5 łyżek manny 3 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Sos. przepis na sos --->  TU 2 pomarańcze Gotujemy mleko, dodajemy cukier, sól i wiórki, a następnie kaszkę. Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do dwóch jednakowych naczynek przepłukanych zimną wodą

Dieta moja pasja
Burgery z czerwonej fasoli 144

bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni(...)temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez , sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami. Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów

Blendman
KOTLET Z KARKÓWKI W SOSIE CEBULOWYM 170

Miękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego   kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce.  4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj ****************************************  Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)sos rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym + film 170

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym to pyszne danie dla wszystkich szpinakożerców a także jedno z moich ulubionych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz.   składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka(...)szklanki wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oleju sól farsz 250 dag mrożonego szpinaku 250 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 100 g kremowego serka 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną

Smakowite Dania
ŁOSOŚ Z JABŁKIEM GRANNY SMITH 145

Czas chłodzenia: 30   min   Składniki dla 4 osób:   ● 250 g filetu z łososia ● Pół pęczka szczypiorku ● 1 jabłko granny smith ● 1 limonka ● 1 łyżka sosu sojowego ● 1 łyżka musztardy francuskiej ● 4 łyżki oleju arachidowego ● Oliwa z oliwek ● Sól, pieprz   Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju(...)arachidowego, i sok z połówki limonki Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret. Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do miseczki i skrop sokiem z limonki. Zdejmij skórę z filetów łososia i pokrój go w bardzo cienkie plasterki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 352

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny(...)osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina

Calzonella.com
Kopytka z sosem grzybowym 120

posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa, więc może się skusicie? Co prawda po tacie nie odziedziczyłam zamiłowania o grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie(...)pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów  1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Zasmażka: 3 łyżki mąki 4 łyżki oleju

Di gotuje
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 131

olędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE  Sos śliwkowy Śliwki myjemy

Food Square