sosy - 72234 przepisów (strona:474/4816)

Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 131

Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak dobry sos boloński! Intensywny w smaku, gęsty, niezwykle aromatyczny i bogaty - to po prostu ideał. Wiadomo, do efektu doskonałego dąży się często latami. Tak też było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej(...)następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw - powstaną nam makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut

Kulinarne Inspiracje
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 138

Dzisiaj pomysł na obiad z pieczonym śledziem, z surówką w pysznym sosie oliwkowym. Śledzik jak najbardziej polecam w takiej pysznej wersji.                                                                    SKŁADNIKI :  4 filety(...)SOS : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 %                                                                   SURÓWKA

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 158

kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy najpierw listki ,podlewając sosem . Później warzywa, krewetki podlewamy

Viola cooks with passion
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 228

dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym(...)Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami i karczochami są blendowane do gładkiej konsystencji

Ciasna Kuchnia
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 136

Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Sos powinien zgęstnieć i być jednolity. Pod koniec gotowania dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem.  Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy   po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini

La grande e la piccola cuoca
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 165

najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry 2-3 zielone dymki 300 g makaronu(...)zbierzcie tłuszcz) i przecedzić do czystego garnka. Mięso obrać z kości i porwać na kawałki. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 300 g makaronu ryżowego Bulion zagotować, dodać sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chilli oraz łodyżki świeżej kolendry (listki zachować). 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego

Moja Delicja
Zapiekany makaron z sosem bolońskim 169

Sobota to dzień zwykle bardzo zabiegany, dlatego często nie mamy zbyt dużo czasu do przygotowania obiadu. Jednak zapiekany makron z sosem bolońskim nie zabierze Wam zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad. Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :)   Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki 500 g makaronu np. rurki 300 ml passaty(...)pomidorowej 500g mięsa mielonego 50g parmezanu szczypta oregano szczypta tymianku 2 ząbki czosnku 1 cebula Zapiekany makaron z sosem bolońskim – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone (jak już będzie się podsmażało dzielimy je na mniejsze kawałki). Jak mięso będzie już

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem z kukurydzy - ulubiona zupa dzieci 143

szefa kuchni i mimo, że po spróbowaniu wiem, jakich użył składników podaję przepis, który jest tylko inspiracją a nie kopią pierwowzoru. Zupa jest lekko słodka, a po  dodaniu sosu zyskuje jeszcze ciekawszy charakter. Krem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili. Składniki zupy(...)mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa  1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty 205

surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany) szczypta soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne(...)Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać kapustę, aż stanie się miękka. Pozostawić kapustę do dalszego zmięknięcia około 15-30 minut. W międzyczasie wymieszać składniki sosu. Dodać do kapusty posiekany koperek i kilka łyżek sosu. Dokładnie wymieszać. Jeśli uznacie, że kapusta jest wystarczająco wyrazista i wilgotna nie trzeba dodawać całego sosu. Rady: Zazwyczaj mieszam z sosem

Codziennik Kuchenny
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 116

makaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero  na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii  . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić(...)smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość  wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan  ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia Składniki do sosu: 1 kg pomidorów słodkich  zaparzonych i obranych ze skórki zmiksowanych w blenderze 2 pomidory również obrane ze skórki , zaparzone i   pokrojone w kostkę 1 cebula średniej wielkości

Viola cooks with passion
Sałatka z kurczaka z makaronem w stylu orientalnym 150

piersi z kurczaka 3 połówki marynowanej papryki 10 dkg słonecznika 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (około 250 gram) 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasnego) 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oleju słonecznikowego   Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente. Studzimy. Piersi(...)kurczaka kroimy w kostkę (około 2 cm), podsmażamy na oleju z 1 łyżeczką czosnku, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Uważajmy z solą gdyż sos sojowy, który później będziemy dodawać jest sam w sobie dość słony. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Słonecznik prażymy. Paprykę marynowaną kroimy w drobne paski. Sos: Mieszamy oliwę, którą zalane były suszone pomidory z połową

mecooks
Makaron z brokułami w sosie serowym 127

Zapiekany makaron z brokułami w sosie serowym Dlatego, że w moim domu uwielbiamy makaron w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić wersję z brokułem.  Bardzo dobra potrawa, zasmakuje nawet dzieciom które nie przepadają za brokułami, w tej wersji z sosem serowym na pewno im zasmakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: ( dla 4 osób) Składniki: 2 małe(...)Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i zasmażamy, dodajemy mleko, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy przyprawy, zdjąć z ognia i dodać żółty ser, mieszać aż do połączenia się sera z sosem. Można zaprawić sos śmietaną.  4. Przygotowane brokuły, makaron i sos mieszamy razem i wlewamy do żaroodpornego naczynia, wierzch możemy posypać słodką papryką.  5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni

Mój pomysł na
Kluski śląskie z szarpaną karkówką 148

Chciało się! Oj chciało! Te kluski to soM te ukochane <3 Połączenie z sosem i surówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3 Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 300 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu wołowego 1 liść(...)laurowy  4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C. Studzimy i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Posiekaną cebulę

R'n'G Kitchen
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 146

płynną odcedzoną część marynaty i pozostałą połowę octu balsamicznego. Podduszać tak długo aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. Teraz można do zredukowanego octu balsamicznego dodać bulion. Ponownie gotować aż sos zredukuje swoją objętość do połowy i nieco zgęstnieje. Wtedy dodać miód i zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze aksamitnej konsystencji(...)Trzymane w cieple kotlety ułożyć na półmisku i zalać sosem. ziemniaki: w trakcie redukowania się sosu, ok. 15-20 min przed jego wyłączeniem rozgrzać łyżkę oleju na teflonowej lub ceramicznej patelni i wrzucić na niego obrane ziemniaki pokrojone wzdłuż na ósemki (lub ćwiartki jeśli to małe ziemniaki). Powinny być grubsze od frytek, tak mniej więcej grubości porządnego kciuka. Ziemniaków

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 160

grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula  2 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) 2 szklanki wody(...)czym za pomocą drewnianej łyżki zgnieć całość na puree (nie przejmuj się zbytnio, jeżeli pozostaną drobne kawałki fasoli). Zawartość patelni przełóż do miski z ryżem. Całość zamieszaj i dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.  Aby przygotować sos, na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj starty czosnek i paprykę i podsmażaj je przez 30 sekund. Wrzuć pokrojone pomidory, koncentrat

Roślinna - blog wegański