sosy - 72234 przepisów (strona:474/4816)

Oszukane gołąbki (bez zawijania) 476

gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej(...)szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę

Ugotować
Klopsiki w sosie śmietankowym 175

Dziś polecam przepis na pyszne klopsiki w sosie śmietanowym. Przepis jest bardzo łatwy, można je zrobić szybko. Nadają się dla rodzinki, jak również dla przybyłych gości. Smakują super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8   Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego(...)pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka margaryny garść zielonej natki pietruszki sól pieprz SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić

Gotuję Testuję
Deser mleczno - kokosowy z sosem owocowym. 135

Ostatnio były gotowane kluski z sosem wiśniowym i sosu trochę zostało, a więc trzeba jakoś go wykorzystać. A że ilość nie była powalająca, postanowiłam ją powiększyć i  podać z deserem. Kiedyś już był podobny deser z  MALINAMI   oraz z   KAWĄ I POMARAŃCZĄ  . Często manna na mleku bywa przez nas znienawidzona. Jednak odrobina wyobraźni(...)smaczny, prosty i zdrowy deser. Który chętnie będą pałaszować duzi i mali. 0,5 l mleka 4 - 5 łyżek manny 3 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Sos. przepis na sos --->  TU 2 pomarańcze Gotujemy mleko, dodajemy cukier, sól i wiórki, a następnie kaszkę. Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do dwóch jednakowych naczynek przepłukanych zimną wodą

Dieta moja pasja
Burgery z czerwonej fasoli 147

bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni(...)temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez , sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami. Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów

Blendman
KOTLET Z KARKÓWKI W SOSIE CEBULOWYM 187

Miękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego   kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce.  4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj ****************************************  Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)sos rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym + film 177

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym to pyszne danie dla wszystkich szpinakożerców a także jedno z moich ulubionych, które bardzo często pojawia się na moim stole. Jest to idealny pomysł na szybki, prosty i sycący obiad, który przygotuje każdy,nawet początkujący kucharz.   składniki na około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka(...)szklanki wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oleju sól farsz 250 dag mrożonego szpinaku 250 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 100 g kremowego serka 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną

Smakowite Dania
ŁOSOŚ Z JABŁKIEM GRANNY SMITH 149

Czas chłodzenia: 30   min   Składniki dla 4 osób:   ● 250 g filetu z łososia ● Pół pęczka szczypiorku ● 1 jabłko granny smith ● 1 limonka ● 1 łyżka sosu sojowego ● 1 łyżka musztardy francuskiej ● 4 łyżki oleju arachidowego ● Oliwa z oliwek ● Sól, pieprz   Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju(...)arachidowego, i sok z połówki limonki Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret. Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do miseczki i skrop sokiem z limonki. Zdejmij skórę z filetów łososia i pokrój go w bardzo cienkie plasterki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 357

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny(...)osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina

Calzonella.com
Kopytka z sosem grzybowym 128

posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa, więc może się skusicie? Co prawda po tacie nie odziedziczyłam zamiłowania o grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie(...)pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów  1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Zasmażka: 3 łyżki mąki 4 łyżki oleju

Di gotuje
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 136

olędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka klarowanego masła * PRZYGOTOWANIE  Sos śliwkowy Śliwki myjemy

Food Square
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 203

ryby a tuńczyka jadam głównie w formie puszkowanej powiedziałam czemu nie! Rio Mare przecież robi dobre konserwy rybne. Paczka, którą dostałam zaskoczyła mnie. Oprócz tuńczyka w oleju i w sosie własnym zawierała kilka sałatek, grillowana makrelę, sardynki i jeszcze kilka produktów, które możecie zobaczyć na jednym ze zdjęć. Tuńczyki w oliwie i sosie własnym oraz sałatki zjadłam sama z apetytem(...)grillowaną makrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól, pieprz sos: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy EV Do dużej miski wkładamy ryż, pokrojona w kosteczką paprykę, odcedzona kukurydzę, posiekaną cebulę oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 127

Jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak dobry sos boloński! Intensywny w smaku, gęsty, niezwykle aromatyczny i bogaty - to po prostu ideał. Wiadomo, do efektu doskonałego dąży się często latami. Tak też było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej(...)następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw - powstaną nam makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut

Kulinarne Inspiracje
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 133

Dzisiaj pomysł na obiad z pieczonym śledziem, z surówką w pysznym sosie oliwkowym. Śledzik jak najbardziej polecam w takiej pysznej wersji.                                                                    SKŁADNIKI :  4 filety(...)SOS : 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki oliwek zielonych, posiekanych 1 łyżka śmietany 18 %                                                                   SURÓWKA

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 151

kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy najpierw listki ,podlewając sosem . Później warzywa, krewetki podlewamy

Viola cooks with passion
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 220

dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym(...)Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami i karczochami są blendowane do gładkiej konsystencji

Ciasna Kuchnia