mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się do nich w końcowym etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste, a sos mocno pieczarkowy i pachnący(...)cebula - posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
zadanie-gotowanieDziś zapraszam Was na przepis na makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na szybki i pyszny obiad. Dania z makaronu mają to do siebie, że nie tylko sycą, ale też przygotowuje się je naprawdę szybko. Pamiętam, że kiedyś nie przepadałam za koperkiem, ale teraz myślę, że jest doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak wielu potraw. Dlatego zawsze staram się mieć w kuchni(...)nawet jeśli czas mnie goni, to zawsze mogę przygotować szybki i pyszny obiad dla siebie i bliskich. Spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Mam nadzieję, że makaron w warzywno-koperkowym sosie i Wam zasmakuje. Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałam próbkę makaronu świderki z błonnikiem owsianym Czaniecki. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad. 2016-04-24 21:23:09 Write
Słodkie okruszkiłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki gumy ksantanowej Nadzienie wegetarianskie: 1 kostka tofu 1 łyżka oliwy do smażenia 2 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej pietruszki zielonej 2 łyżki startego imbiru 1/3 szklanki grzybów mun 1 łyżeczka oleju sezamowego Sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego(...)ciasto się rwie oznacza to że jest zbyt suche. Należy dodać gorącej wody i oleju. Nawet do lekko podsuszonego ciasta, które odstało troszkę w misce, można powtórzyć ta procedurę. sos: Wymieszaj składniki ze sobą, gotowe :) przygotowanie pierogów: Ciasto rozwałkować na placeki o grubości ok. 2-3 mm. Jesli robimy duże pierogi wykrawamy kółka wielkości
Lajtkraft food intoleranceMakaron penne pochodzi z południa Włoch. Jest on idealny do podania z różnego rodzaju gęstymi sosami śmietanowymi. Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki(...)obrane i pokrojone w plastry pieczarki ... przyprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem - dodajemy do garnka. Teraz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Następnie przygotowujemy sos: Do małego garnka wlewamy ok 200 ml śmietanki i wsypujemy proszek Winiary - zamieszać do momentu rozpuszczenia grudek. Dodajemy serek topiony i pokrojoną w kostkę mozarellę, mieszamy dolewając resztę
Alutka-GotujeMakaron z kurczakiem w sosie serowo - paprykowym... to kolejny przepis dla miłośników makaronów :) Lubię takie szybkie dania, które można zrobić w każdej chwili z podstawowych produktów, które znajdują się w mojej lodówce. Składniki na 3-4 porcje: podwójny filet z kurczaka ok. 300 g makaronu rurki śmietanka do sosów 12% 2 serki topione - śmietankowy i paprykowy(...)kurczaka - smażyć ok. 2-3 min z każdej strony. Usmażone kawałki mięska przełożyć do pojemnika. Teraz gotujemy makaron...zajmuje to ok. 12 min., więc w tym czasie robimy sos serowo-paprykowy. Do małego garnka wlewamy ok. 200 ml śmietanki, dodajemy serki topione, mozarellę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Następnie kroimy obie papryki w drobną kostkę - dorzucamy do sosu. Przyprawiamy
Alutka-Gotujetego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól(...)pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł. Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki
Di gotujeSałatka na Święta Wielkanocne nie musi być nudna i nie musi to być sałatka jarzynowa ! Do przygotowania tej sałatki wystarczy nam świeża rukola, jajka ugotowane na twardo, sos tatarski , pomidorki, ogórek, rzodkiewka i ziarna czarnuszki. Taką kolorową sałatkę przygotujecie błyskawicznie. Ta sałatka będzie doskonałym pomysłem na lekkie i trochę inne świąteczne śniadanie. Sałatka świąteczna z jajkiem: W czasie kiedy zagotują(...)się jajka na twardo zdążycie przygotować pozostałe składniki i sos, który przygotowuje się błyskawicznie. Ja mój sos tatarski przygotowałam kilka dni temu i przechowywałam w słoiku ustawionym w lodówce. Zamiast sosu tatarskiego można przygotować sos winegret. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody). Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody, następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 50ml sosu sojowego odrobina pieprzu 1 łyżeczka ostrej musztardy 100ml łagodnego keczupu 1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody
Szefowa kuchniSchabowymi roladki w sosie camembert ugościłem w tym tygodniu gości urodzinowych mojej żony. Wykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków(...)wywar z ok. 0,7 litra wody, tymianku, ziela angielskiego, liścia laurowego i papryczki chilli do którego przekładamy obsmażone roladki i dusimy je w nim ok 40-45 minut. Sos: Ścieramy na tarce o grubych oczkach ser camembert (można go wcześniej nieco przymrozić) dodajemy go do śmietany i mieszamy wspólnie z mąką. Musimy zgrać to w czasie bo gdy roladki
Mechanik w kuchniWitajcie kochani :) W moim domu do obiadu musi być zawsze jakiś sos, a że ostatnio dostałam pyszne musztardy od firmy Parczew postanowiłam jedną z nich wykorzystać do sosu musztardowego. Pewnie zdziwi Was takie połączenie smaków ale zapewniam Was że sos musztardowy wyśmienicie smakuje z różnymi rodzajami mięs. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na sos : 2 łyżki Musztardy kremskiej Parczew(...)łyżeczki domowej vegety pieprz do smaku 3 łyżeczki mąki 5 kotletów schabowych bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie sosu: Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki chili, pieprz do smaku. Wszystko zagotować, w reszcie wody rozpuścić mąkę i dobrze wymieszać aby nie było
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam pulpety w sosie pieczarkowym . Ja podałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą. Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki(...)mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać. Z masy
O kuchni z uczuciemcoś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem. Wybaczcie również mało wyszukane zdjęcia, ale danie rozeszło się(...)odrobinę tłuszczu z patelni i ułóż w nim piersi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans . Tłuszcz z patelni odlej w garnuszek — możesz go później wykorzystać. W tym czasie przygotuj sos. Miskę z pomarańczami odcedź przez sito z płynu, zbierając cały sok na użytej do smażenia kaczki patelni. W czasie gdy kaczka będzie się piec, sos zredukuj, aż stanie się gęsty
Food Squareciasto, wyrośnięte i przygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół i świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki do pizzy zależą już(...)naszego wyboru, naszych preferencji smakowych i wyobraźni. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita . Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników, które akurat miałam w lodówce i niemal zawsze mam. Czarne oliwki
Moja smaczna kuchniaNasz ulubiony sos bolognese doczekał się kolejnej odsłony. Tak jak w poprzedniej wersji przygotowuję go z dodatkiem włoszczyzny w słupkach, lubimy dużo warzyw. Zamiast pomidorów z puszki dodaję własną passatę i kilka plastrów wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku. Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie jada niczego z sosami(...)proszę taka odmiana...Idzie ku dobremu... :-) Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie
Smaczne Zdrowedanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu(...)Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo
Codzienna kuchnia niecodzienna