sosy - 72734 przepisów (strona:485/4849)

Klopsiki w sosie koperkowym 374

Podsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki(...)aromatycznym, kremowym sosie koperkowym z (wbrew pozorom) jedynie delikatną nutką ostrości :) Składniki: Klopsiki: 1,25 kg mięsa mielonego (np. z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 duża cebula 1 jajko (duże) 1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli

MyCookBook.pl
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 217

przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda(...)sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
SOS CEBULOWO - PODGRZYBKOWY 225

Sos cebulowo - podgrzybkowy może być też sosem podgrzybkowo - cebulowym w zależności od proporcji dwóch głównych składników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje(...)przyrządzenia:   Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI

pieprzny smaczek
Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą 243

mnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może(...)sałata jest bardzo sycąca. Drukuj Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado sos 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie Awokado kroimy w kostkę lub wydłubujemy większe kawałki łyżką. Pomidory kroimy w paseczki

Mieszam w Garnku
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 227

Składniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy(...)warstwowo w naczyniu żaroodpornym:  I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h. Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki

Prosto i Smacznie z Anetą
zioływy sos botwinkowo- kalarepkowy z makaronem ryżowym i chia 164

Dzisiaj wpadłam na pomysł nietypowego sosu .. Jeśli mam być szczera, miałam co do niego małe wątpliwości. Obawiałam się efektu końcowego- a dokładniej: SMAKU SOSU. W zasadzie nigdy nie słyszałam o sosie z botwinki i kalarepy- a nawet o zestawieniu tych warzyw razem.. Trzymając się idei "raz się żyje", uznałam , że nie zaszkodzi zaryzykować i spróbować wykonać wymyślony przeze mnie(...)wcześniej sos. Smak: niesamowity, fenomenalny, olśniewający- mogę wypisywać nieskończenie wiele pozytywnie nacechowanych przymiotników. Sos był przepyszny! Idealnie pasował do makaronu ryżowego, nie miałam okazji wcześniej próbować, tego typu potrawy. SKŁADNIKI: mała kalarepa 2 garście liści botwiny 2 łyżki chia 50g makaronu ryżowego 2 listki bazylli 1/4 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym) przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek granulowany

healthy dreams
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 235

Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)godziny. Pod koniec wyjmujemy plastry karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy

MyCookBook.pl
Danie jednogarnkowe 2 248

jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki(...)sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki

Eli Gotowanie
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6359

białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy(...)mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w estragonie 212

wielu przeciwników, ale z kurczakiem tworzy duet idealny. Naprawdę warto spróbować!   3 porcje   1 pierś z kurczaka (podwójna) garść szpinaku 200 -300 ml śmietany do sosów * 3 ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz   Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie(...)casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie) * Kilka słów wyjaśnienia odnośnie śmietany. Otóż ilość procentów tłuszczu zależy od naszych preferencji. Robiłam to danie wielokrotnie używając śmietany o zawartości tłuszczu począwszy od 12%, a skończywszy na śmietance do ciast z 30 % w zależności, którą akurat miałam w lodówce. Zawsze się udawało, choć smak będzie się nieco różnił

Simple Dish
Muszle makaronowe z mięsem 321

dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie zawsze wychodzi to efektownie. Natomiast w tej wersji śmiało możemy zrobić również dla gości.  Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu(...)dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Ułożyć pojedynczo na tacy by się nie posklejały i ostudzić. Sos pomidorowy wymieszać z przecierem dodać łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i cukier. Na patelni podgrzać olej i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać

Ala piecze i gotuje
Całkowicie domowe hamburgery 239

mnie niestety kiedyś zakupione w Lidlu mięso wołowe mielone i zamrożone na czarną godzinę) 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka(...)plasterków sera cheddar   garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Mięso odsączamy jeśli oczywiście mieliśmy zamrożone z nadmiaru wody. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i pozostałe składniki. Tak naprawdę jak bym miała wyrabiać mięso do gładkiej masy

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 247

ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść.  Składniki sałatki   mieszanka sałat  2 pomidory  1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody  sól, pieprz, cukier,  cytryna do smaku  Dodatkowo(...)wstawiamy do piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ). Składniki na sos  ( oprócz wody ) wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby

Kuchnia na wzgórzu
Wielkopolskie pyzy 250

kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy wołowe, pyzy(...)przyrządzała ją najlepiej na świecie). Jeżeli wybieracie się do Poznania w odwiedziny do znajomych to możecie być prawie pewni jakim obiadem zostaniecie podjęci. Pyzy świetnie pasują też do różnych sosów – jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, kuchnia wielkopolska jest uboga, dlatego często zjadamy je z sosem pomidorowym, myśliwskim. O dziwo nigdy nie jadłam ich na słodko. Ten sposób podpatrzyłam

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekane muszle 258

ricotta 175 g parmezan 40 g 20 liści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku)  sól i pieprz do smaku   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy(...)następnie dodajemy bazylię, pomidory i pół szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie redukujemy ogień do małego i dusimy  ok 30 minut, aż sos się zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.   W międzyczasie gotujemy muszle na półtwardo (około połowy czasu podanego na opakowaniu). Dojdą potem w piekarniku, a podczas nadziewania będą "trzymały

Simple Dish